Μειωμένη αλλά ισχυρή ανάπτυξη βλέπει το ΔΝΤ για το 2017

Ανάπτυξη 4,2% στο δ’ τρίμηνο του 2017, βλέπει το ΔΝΤ!

 

Το ΔΝΤ  ρίχνει τον πήχη των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας,  το 2017. Κάτι, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, κάτι που δεν έχουν εφαρμοστεί όλα τα αναπτυξιακά μέτρα από την αρχή του έτους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ), βρήκε πάτημα για να μειώσει την πρόβλεψή του, για ανάπτυξη στο 2,2% του ΑΕΠ, αντί για 2,8% που έβλεπε τον περασμένο Οκτώβριο. 

 

Η έκθεσή World Economic Outlook, που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, είναι η πρώτη από τρεις εκθέσεις που αφορούν την ελληνική Οικονομία και δημοσιεύονται ενόψει της Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον 21-23 Απριλίου. Οι άλλες δύο, που θα δημοσιευτούν αύριο, είναι το Fiscal Monitor, που αφορά τις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά και το Global Finansial Stability Report,  που  δίνει την εικόνα της παγκόσμιας Οικονομίας και τις προβλέψεις του Ταμείου για την πορεία της, εντός του έτους. Όλες αυτές οι εκθέσεις, δίνουν και το στίγμα των θέσεων του ΔΝΤ, στην διαπραγμάτευση ενόψει της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης.  

Μέχρι στιγμής, το ξεκάθαρο μήνυμα της Γενικής διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι χωρίς μείωση του χρέους, το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα (τουλάχιστον όχι όπως το θέλουν οι Ευρωπαίοι) και η έκθεση που βλέπει ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 2,2%, δεν είναι άσχημα νέα για την Ελλάδα. Από την μία πλευρά, το Βερολίνο πιέζεται να αναλάβει ισχυρή δέσμευση μείωσης του ελληνικού  χρέους και από την άλλη, το ΔΝΤ, παραδέχεται ότι η ελληνική Οικονομία, κόντρα στον πόλεμο που δέχτηκε κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, θα καταφέρει να αυξήσει το ΑΕΠ του σύμφωνα με τους στόχους.

Οι τεχνοκράτες του Ταμείου και ιδιαίτερα η πλευρά που εκφράζεται μέσα από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού γραφείου του Ταμείου, Πολ Τόμσεν,  είχαν προχωρήσει σε δραματικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας. Προβλέψεις που όπως φαίνεται τελικά, δεν είναι το βασικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο προχωρά το ΔΝΤ.

Λαγκάρντ: Μειώστε το ελληνικό χρέος ή «ξεχάστε» μας

Στο κομμάτι που αφορά την απαίτηση Λαγκάρντ για μείωση του ελληνικού χρέους, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η ίδια τόνισε ότι «αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα. Ο βαθμός της αναδιάρθρωσης θα καθοριστεί από την ανάλυσή βιωσιμότητας του χρέους, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι ένας βαθμός αναδιάρθρωσης είναι απαραίτητος». Με λίγα λόγια, μειώστε το χρέος, αλλιώς… «ξεχάστε μας».

Αυτά τα είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους της Leading European Newspapers Association και όχι σε κάποια διμερής συζήτηση, οπότε η ίδια μπαίνει «καθαρή» στις διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον βασικό πρεσβευτή της ευρωπαϊκής άρνησης για την γρήγορη μείωση του ελληνικού χρέους, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τρείς εκθέσεις, ένα ΔΝΤ και «στάνταρ» η Ανάπτυξη

«Καλοί οι αριθμοί, αλλά τι σημαίνουν όλα αυτά για την ελληνική Οικονομία;» Πολλοί ακούν συνεχώς την μία ή την άλλη πρόβλεψη, για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας, αλλά τα νούμερα από μόνα τους δεν φτιάχνουν πολιτικές, ούτε λένε πάντα όλη την αλήθεια.  Στις εκθέσεις του, το Ταμείο, περιλαμβάνει πάντα πολλά τεχνικά σημεία και ένα σωρό δεδομένα για κάθε χώρα.  Για την Ελλάδα το ΔΝΤ, προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 2,2%. Αυτό είναι βέβαια, μειωμένο από το 2,8% που είχε προβλέψει τον Οκτώβριο, αλλά δεν είναι απαραίτητα «κακό». Αντίθετα, αν αναλογιστεί κανείς τις πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική Οικονομία, μέχρι οι δανειστές να συμφωνήσουν με την ελληνική κυβέρνηση στο προσχέδιο της συμφωνίας, τις καθυστερήσεις, την αβεβαιότητα που επικρατούσε στις αγορές και την «αιμορραγία» της αγοράς, τότε η πρόβλεψη του Ταμείο, δείχνει μία ιδιαίτερα ανθεκτική δυναμική ανάπτυξης, που μπορεί να επουλώσει τις πληγές των προηγούμενων ετών.  

 Η αλήθεια είναι, ότι με τους δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ, να επιμένουν σε τρομαχτικά νέα μέτρα, η διαπραγμάτευση κράτησε πολύ περισσότερο από όσο είχε προβλεφθεί, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την ανάκαμψη. Όμως, αν τα μέτρα έρθουν παράλληλα, με μία γενναία μείωση του ελληνικού χρέους, τότε η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής Οικονομίας θα είναι τέτοια που όχι μόνο μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες, αλλά να την βάλει και πάλι σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.    

Ανάπτυξη 4,2% στο δ’ τρίμηνο του 2017, βλέπει το ΔΝΤ!

 Στην Ελλάδα, ο στόχος του προϋπολογισμού για ανάπτυξη, έχει τεθεί στο 2,7% του ΑΕΠ.  Αριθμός, που επιβεβαιώνεται και από την Κομισιόν.  Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 2,7% το 2018 και θα περιοριστεί σε αύξηση 1% το 2022. Υπολογισμοί που έχουν γίνει με  μηδενική ανάπτυξη για το 2016. Κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί. Στα τρίμηνα, το ΔΝΤ έχει «γράψει» ύφεση της τάξης του 0,8% για το δ’ τρίμηνο του 2016, αλλά «βλέπει» ισχυρή άνοδο ΑΕΠ το δ΄τρίμηνο του 2017 στο 4,2%

Παραμένει «αγκάθι» η μείωση της ανεργίας

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά το χρέος για την ελληνική Οικονομία, είναι η ανεργία. Μέσα στα χρόνια της κρίση ανέβηκε με άλματα έως σχεδόν το 27% αλλά η επαναφορά της σε επίπεδα κανονικότητας, μπορεί να γίνει μόνο με αργά και σταθερά βήματα. Στην έκθεση, η ανεργία υπολογίζεται ότι θα πέσει στο 21,9% το 2017 και στο 21% το 2018.

Ισχυρή άνοδος των τιμών και το 2017

Παράλληλα, το Ταμείο, βλέπει συντήρηση των πληθωριστικών τάσεων και  άνοδο των τιμών 1,3% (2017) και 1,4% (2018). Εδώ υπάρχει σημαντική αναπροσαρμογή από την προηγούμενη πρόβλεψή του για άνοδο 0,6% το 2017.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/279812-Meiomene-alla-ischyre-anaptyxe-blepei-to-DNT-gia-to-2017 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...