Μετά την συμφωνία με τους Θεσμούς, ώρα για Ανάπτυξη!

Το σχέδιο της κυβέρνησης για Ανάπτυξη και  παραγωγική ανασυγκρότηση!

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την «ανάσταση» της Οικονομίας

Η αξιολόγηση κλείνει και το Μαξίμου βάζει στο επίκεντρο την Ανάπτυξη!

 Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση βάζει σε πρώτο πλάνο  την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 22 Μαΐου, θα κλείσει το κεφάλαιο διαπραγμάτευση και το Μαξίμου θα εστιάσει στην «αφύπνιση» των παραγωγικών δυνάμεων της ελληνικής Οικονομίας. Με τον Αναπτυξιακό, να δίνει ήδη μία «ανάσα» στο επιχειρείν, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  αναμένεται να ηγηθεί της προσπάθειας επιτάχυνσης των μεγάλων επενδύσεων.  

Οι δύο δρόμοι για την έξοδο από το μνημόνιο

Στόχος, είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση. Η συμφωνία με τους δανειστές θα περιλαμβάνει την διατήρηση υψηλών δημοσιονομικών στόχων για τα επόμενα χρόνια, στόχοι οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η υπερφορολόγηση, που φέρνει αποτελέσματα, αλλά είναι πρόσκαιρα και παράλληλα ασκεί μεγάλες υφεσιακές πιέσεις στην Οικονομία. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του Πολ Τόμσεν από την Ουάσινγκτον, ότι  «η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% αλλά δεν μπορεί ταυτόχρονα και να αναπτύσσεται».

Ο δεύτερος τρόπος, ο «σωστός» τρόπος, είναι η ενίσχυση της Οικονομίας, μέσα από τις επενδύσεις και την αύξηση της παραγωγής. Αν και μέσα στα χρόνια των μνημονίων, ήταν συνήθης η εφαρμογή του πρώτου δρόμου, τώρα υπάρχει βούληση και ευρωπαϊκή στήριξη για να επιστρέψει η ελληνική Οικονομία στον δρόμο της ανάπτυξης, μέσα από την στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.
 

Προτεραιότητα στις νέες μεγάλες ξένες επενδύσεις

Προτεραιότητα έχουν οι μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό. Μεγάλα funds, έχουν σχέδια για «big business»  Ελλάδα, αλλά δεν τολμούσαν να προχωρήσουν, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας, που επικρατεί (ακόμα) από την κατάσταση συνεχούς διαπραγμάτευσης και επαναδιαπραγμάτευσης των ελληνικών κυβερνήσεων με τους δανειστές. Παράλληλα, το αφιλόξενο επιχειρηματικό περιβάλλον με την γραφειοκρατία και την υψηλή φορολογία, όχι μόνο δεν ήταν πρόσφορο για νέες επενδύσεις, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ήταν λόγος για να φύγουν ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Τώρα, η κατάσταση αλλάζει. Ο Αναπτυξιακός νόμος, μαζί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν εξασφαλιστεί, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να έρθουν οι μέχρι σήμερα «διστακτικοί» επενδυτές. Το κλείσιμο της αξιολόγησης, διώχνει το «σύννεφο» της αβεβαιότητας από την ελληνική Οικονομία και σφραγίζει μία νέα σελίδα για την αγορά. Όμως, όλα αυτά για να αποφέρουν αποτέλεσμα, θέλουν συνέχεια και σταθερότητα. Ο πραγματικός κίνδυνος, είναι η επανάληψη της κρίσεις στις σχέσεις κυβέρνησης και δανειστών. Ένα ενδεχόμενο που απομακρύνεται, καθώς οι επόμενες δύο αξιολογήσεις του προγράμματος, δεν περιλαμβάνουν νέους φόρους ή αλλαγές στο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, όλα τα δύσκολα μέτρα, έχουν περάσει με τις δύο πρώτες.

Στο σχέδιο που είχε ετοιμάσει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η προώθηση των εξαγωγών, η προσέλκυση επενδύσεων τουλάχιστον 80 δις ευρώ, η ενίσχυση της απασχόλησης, η αξιοποίηση πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων, ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης και η προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

Το σχέδιο Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής

Όπως έχει τονιστεί από την οδό Νίκης, η κυβέρνηση, «επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής με ορίζοντα το 2021». Κεντρικός πυλώνας του σχεδίου είναι η βέλτιστη αξιοποίηση και αποδοτικότητα των διαθέσιμων δυνατοτήτων της χώρας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Το νέο στρατηγικό σχέδιο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που επικράτησε διαχρονικά στο παρελθόν, με την κατασπατάληση ή αδρανοποίηση πολύτιμων δημόσιων, ιδιωτικών και κοινωνικών πόρων.

Η αναπτυξιακή προοπτική – Πρώτος σταθμός η μείωση της Ανεργίας

Κεντρικός στόχος για το οικονομικό επιτελείο, είναι η αλλαγή του οικονομικού κλίματος με την καθιέρωση ενός ασφαλούς και σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, όπως έχει αναφερθεί και από κύκλους του ΥΠΑΝ, σχεδιάζεται αναπτυξιακή ώθηση στο σύνολο της οικονομίας και με έμφαση σε τομείς όπου μπορούν να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, έχοντας στο επίκεντρο το ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι στρατηγικές κατευθύνσεις του υπουργείου  είναι η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου «οικονομίας της γνώσης», η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, της εκροής καταρτισμένων εργαζόμενων και της δημογραφικής κρίσης, η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, η αειφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη.
 

Βέλτιστη αξιοποίηση πόρων

Για να γίνουν πραγματικότητα οι παραπάνω στόχοι χρειάζονται  συγκεκριμένες δράσεις, που να συνδέονται με τις πολιτικές που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση (νέος αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ κλπ). Βασικός στόχος η μέγιστη απορρόφηση των κονδυλίων και το φρένο στην απώλεια πόρων. Η ορθολογική αξιοποίηση των εθνικών πόρων και αυτών που είναι διαθέσιμοι από επενδυτικά και διαρθρωτικά ταμεία.

«Κλειδί», είναι η για την κυβέρνηση η επιτάχυνση των ρυθμών της ελληνικής Οικονομίας, μέσα από την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Από το Μαξίμου, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός  θα προχωρήσει με σύσκεψη με τους περιφερειάρχες και μετά με τους παραγωγικούς φορείς. Η κυβέρνηση θα διοργανώσει δεκατρία  περιφερειακά συνέδρια με αποκλειστικό θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση με βάση τις ανάγκες και τα πλεονεκτήματα κάθε συγκεκριμένης περιοχής. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η διοργάνωση μεγάλου συνεδρίου στο τέλος του 2017 για εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η λίστα με τα έργα που θα «χτίσουν» την Ανάπτυξη

 Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  έχει ζητήσει, κατάλογο έργων που οφείλουν να προωθηθούν, ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα (στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή. Την  επιτάχυνση της δουλειάς στα προγράμματα ΕΣΠΑ, την επιτάχυνση της δουλειάς στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, την επιτάχυνση της δουλειάς στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας και την προστασία των εργαζομένων με συνέχιση της θετικής δουλειάς όσο επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
 

Οι προτεραιότητες στον δρόμο μετά την αξιολόγηση

  Στο επόμενο διάστημα, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, αναμένεται να ξεκινήσει ο γύρος επαφών. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, από την επόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά επισκέψεις σε όλα τα υπουργεία, για να εξεταστούν τμηματικά όλα τα επί μέρους θέματα και αναμένεται να γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις.  Η αρχή θα γίνει με την μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και αναμένεται η κατάθεση του το επόμενο διάστημα. Ακολουθούν η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο νέος  χάρτης τοπικής αυτοδιοίκησης και η συνταγματική αναθεώρηση (έως το τέλος Ιουλίου).

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/280567-Meta-ten-symphonia-me-toys-THesmoys-ora-gia-Anaptyxe ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...