Με οικονομικό Αρμαγεδδών απειλεί η Ιταλία

Με οικονομικό Αρμαγεδδών απειλεί η Ιταλία

την Ευρώπη, αν δεν σταματήσουν οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες για αλλαγή του Προϋπολογισμού της. «Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή», προειδοποίησε ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Ένα καζάνι που «βράζει» η ευρωπαϊκή Οικονομία και οι πρώτες οσμές έχουν ήδη φτάσει στις αγορές, που τρέμουν την επόμενη ημέρα. Αν σε αντίθεση με την «μικρή», συγκριτικά Ελλάδα, η «ισχυρή» Ιταλία δε λυγίσει στις πιέσεις της Κομισιόν, τότε ο πρόεδρος Γιούνμερ και το επιτελείο του, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές «χαστούκι», που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την Ευρωζώνη.

Το ρήγμα ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες, μπορεί να χρειάζεται μία περίπλοκη λύση, όμως η αιτία του, είναι απλή. Οι χώρες του Νότου, υποφέρουν εντός του Ευρώ, ενώ ο ευρωπαϊκός Βορράς γίνεται πλουσιότερος. Πριν ακόμα από τη γέννηση του Ευρώ, η Γερμανία χρησιμοποιούσε την ευρωπαϊκή αγορά ως όχημα για την ανάπτυξη της Οικονομίας της και την επίτευξη των ιστορικά υψηλών εξαγωγών της. Μπορεί η Ελλάδα να μην ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή ατζέντα, το 2015, όμως οι Βρυξέλλες και οι μεγάλοι των διεθνών κεφαλαιαγορών, τρέμουν την Ιταλία. Σε αντίθεση με τη χώρα μας, η Ευρώπη δεν μπορεί να απειλήσει τους Ιταλούς, καθώς λόγω του μεγάλου μεγέθους της Οικονομίας και την μεγάλη σύνδεσή της με τα άλλα κράτη-μέλη, αν καταρρεύσει, το σοκ θα ήταν τέτοιο που θα συντάρασσε συθέμελα την παγκόσμια αγορά.

Ο κ. Μπόργκι, που είναι υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Λέγκας, επέκρινε τους λάθους χειρισμούς στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι «κάθε απόπειρα να κάνουν το ίδιο στην Ιταλία θα προκαλούσε παγκόσμια πρόβλημα». Αν και χθες έγιναν προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, καθώς σε αντίθεση με την ελληνική περίπτωση, η Ευρώπη και η παγκόσμια Οικονομία, τρέμει το σοκ που θα προκαλούσε στις αγορές, μία σύγκρουση με την τρίτη μεγαλύτερη Οικονομία της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διατείνεται ότι δεν συγκρίνει την ιταλική με την ελληνική κρίση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν σε δήλωσή του στον αυστριακό Τύπο «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό αν είναι απαραίτητο. Δεν είναι στην αρμοδιότητα της Κομισιόν να πει μπορείτε το ένα ή δεν μπορείτε το άλλο», για να προσθέσει ότι «οι Ιταλοί πρέπει να βρουν τρόπους που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

Απαντώντας στο εύλογο ερώτημα, αν αναμένει ξέσπασμα νέας κρίσης χρέους, απάντησε πως  «αν τώρα πω ότι υπάρχει κίνδυνος η Ιταλία να γίνει μια δεύτερη Ελλάδα, οι Ιταλοί θα θυμώσουν. Για αυτό και δεν συγκρίνω την Ιταλία με την Ελλάδα παρά το υψηλό χρέος και το υπερβολικό έλλειμμα».

Ντι Μάιο: Σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρεται και πάλι, σήμερα, στην στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον επόμενο προϋπολογισμό της χώρας. «Ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα αρέσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει», τονίζει. Παράλληλα, προσθέτει ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β» και ότι «δεν τίθεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρώπη και στο ευρώ».

Πολλοί οικονομικοί αναλυτές, εκτιμούν ότι μία αρνητική εξέλιξη στην Ιταλία, μπορεί να φέρει σημαντικές δυσκολίες στην ελληνική αναπτυξιακή προσπάθεια, Παράλληλα μπορεί να επιδεινώσει και τη θέση των ελληνικών τίτλων στις αγορές, κρατώντας υψηλά τα επιτόκια δανεισμού.

Σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Με τους τόνους να ανεβαίνουν στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, η Κομισιόν φαίνεται διατεθειμένη να κλείσει το ταχύτερο, όσα από τα μικρότερα μέτωπα μπορεί, ώστε να επικεντρωθεί στο Ιταλικό ζήτημα. Ένα από αυτά είναι η εξέταση του ελληνικού Προϋπολογισμού που περιλαμβάνει και το θέμα των συντάξεων.

Όμως για να σωθούν οι συντάξεις με τη συναίνεση των θεσμών, ώστε να μην υπάρξουν αχρείαστες τριβές που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική Οικονομία, υπάρχει και το ΔΝΤ. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στις επαφές που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην Ασία.

Ο υπουργός Οικονομικών, μεταβαίνει την Τρίτη Στη Σιγκαπούρη ενώ την επομένη (Τετάρτη 10 Οκτωβρίου) θα βρίσκεται στο Χονγκ- Κονγκ. Στους δύο σταθμούς της επίσκεψής του στην Ασία,, θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσακαλώτος θα μεταβεί στο Μπαλί της Ινδονησίας για να πάρει μέρος στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (12- 13 Οκτωβρίου).

Στο πλαίσιο της περιοδείας, ο υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείεται να συναντηθεί -μεταξύ άλλων- και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπου θα τεθεί το θέμα των συντάξεων. Επαφές που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στη στάση του ΔΝΤ, καθώς εκτιμάται ότι θα τεθεί στη συζήτηση και η πρόθεση της κυβέρνησης για ταχύτερη αποπληρωμή μέρους των δανείων που έχει λάβει η χώρα από το Ταμείο.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζεται σχέδιο επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και δανείων του ΔΝΤ, με στόχο την εξοικονόμηση σημαντικών ποσών από τόκους και να πέσουν οι τόνοι, στις παρεμβάσεις του Ταμείου, που δημιουργούν εμπόδια στην νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας.  Τις επόμενες ημέρες το ΔΝΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα και τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/344066-Me-oikonomiko-Armageddon-apeilei-e-Italia ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...