Μητσοτάκης: Άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης ή εκλογές

«Αν προχωρήσουν σε μέτρα θα πρέπει να τα περάσουν μόνοι τους»

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να κλείσει την αξιολόγηση άμεσα ή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

«Ο Τσίπρας ή θα κλείσει την αξιολόγηση σήμερα ή θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το να μην κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο θα είναι εγκληματική επιλογή. Θα αφήσει τη χώρα να σέρνεται» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε, «η επιλογή αυτή, που δεν έχουμε καθαρή λύση, είναι μια επιλογή εγκληματική για τη χώρα που επαναφέρει από την πίσω πόρτα το σενάριο του Grexit».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως πίσω από τη σκληρή στάση των δανειστών κρύβεται μια συνολική αμφισβήτηση της δυνατότητας της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση.

«Οι πιστωτές ζητούν μέτρα γιατί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Βρισκόμαστε σε συνολική σκλήρυνση της στάσης τους. Τώρα έρχεται ο λογαριασμός για τα δύο χρόνια ανικανότητας και ψεμάτων. Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στις διαρθρωτικές αλλαγές. Υπάρχει ουσιαστικό ζήτημα αμφισβήτησης του πυρήνα της συμφωνίας της χώρας» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την απορία γιατί η κυβέρνηση δεν έχει κλείσει τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση και τα οποία έχουν να κάνουν με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

«Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι της γίνεται. Είναι εγκλωβισμένη. Ο κόσμος ξέρει ότι ο κ. Τσίπρας είναι ψεύτης. Υπάρχουν τρεις λέξεις που περιγράφουν την κυβέρνηση: Ψέματα, ανικανότητα και φόροι», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι σε θέση να οδηγήσει τη χώρα στις αγορές το 2018, επισημαίνοντας πως ήδη στο εξωτερικό έχουν επανέλθει τα σενάρια ενός Grexit.

Ακόμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επισήμανε ότι «όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να βγει η χώρα από την κρίση», ενώ έκλεισε κάθε συζήτηση για συναίνεση σε νέα μέτρα. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης. Συναίνεση δεν θα υπάρξει. Αν ο κ. Τσίπρας προχωρήσει σε μέτρα, μόνος του θα πρέπει να τα περάσει. Αν δεν τα καταφέρει, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές» δήλωσε.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε στη συνέχεια πως «δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε σε μνημόνια». «Και άλλοι μπήκαν και βγήκαν. Στην Κύπρο, μια κυβέρνηση αποφασισμένη υλοποίησε μεταρρυθμίσεις, δεν αύξησε φόρους. Για κάθε μείωση φόρων πρέπει να προσδιορίζουμε μείωση δαπανών. Εγώ προσδιόρισα από που θα κόψουμε δαπάνες.

Χρειαζόμαστε άλλο μίγμα πολιτικής. Μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος. Πιστεύω ότι οι εταίροι δεν είναι παράλογοι, αν έχουν απέναντι μια κυβέρνηση σοβαρή θα ακούσουν τι έχουμε να τους πούμε. Πιστεύω στην επιθετική πολιτική μεταρρυθμίσεων» σημείωσε χαρακτηρίζοντας εφικτό σενάριο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως περιγράφουν μία πλήρη ανατροπή του σκηνικού και δείχνουν μια κοινωνία φοβισμένη, που δεν ακούει, που δεν εμπιστεύεται. «Εισπράττω αυτή τη δυσαρέσκεια. Εμείς λέμε ότι θα πούμε στον λαό την αλήθεια. Δεν θα αναλάβουμε δεσμεύσεις που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε» ανέφερε δίνοντας έμφαση στις αλλαγές που πραγματοποιούνται στη Νέα Δημοκρατία και στην προσέλκυση νέων ανθρώπων που δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με την πολιτική.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο και δεν θα κάνει μειώσεις μισθών, διευκρινίζοντας πάντως δεν θα δεχθεί παράνομες μονιμοποιήσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα των αγροτών έκανε λόγο για την ανάγκη ουσιαστικών παρεμβάσεων στον πρωτογενή τομέα και τους κάλεσε να μην επιβαρύνουν με τις κινητοποιήσεις τους το κοινωνικό σύνολο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει στοχοποιήσει τον Τύπο, ενώ για τον ΔΟΛ είπε ότι δυσκολεύεται να αποδεχθεί οποιαδήποτε ρύθμιση αφορά μόνο έναν κλάδο. «Υπήρχαν ζητήματα σχετικά με τον τρόπο που συγκροτήματα είχαν πρόσβαση σε δανεισμό, υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα αλλά δυσκολεύομαι να αποδεχτώ οποιαδήποτε ρύθμιση αφορά μόνο έναν κλάδο. Δοκιμάζονται πολλοί κλάδοι. Είναι δύσκολο να κάνεις διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων» είπε.

Τέλος, δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις για να σωθεί η χώρα. «Δεν με ενδιαφέρει πως θα μπω στο Μαξίμου αλλά το πως θα βγω. Θα παίξουμε τα ρέστα μας από τη στιγμή που θα κερδίσουμε. Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Κανείς δεν θα μου ζητήσει λογαριασμό την επόμενη μέρα γιατί θα κάνω αυτά που υποσχέθηκα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ψυχραιμία απέναντι στις τουρκικές ενέργειες»

Ψυχραιμία απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας συνέστησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

«Η χώρα έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με σκηνικά κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο, τα οποία πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, αλλά ταυτόχρονα και με την απαραίτητη εθνική αυτοπεποίθηση. Δεν είναι η ώρα ούτε για μεγάλες κορόνες και πολλές φορές δεν είναι και οι δημόσιες δηλώσεις ο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε κοινή συνέντευξη που έδωσε σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης (FM 100, Ράδιο Θεσσαλονίκης, Focus FM).

Ακόμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί προφανώς και σήμερα να στέλνει ένα μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, αλλά, ταυτόχρονα, το μήνυμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες και στους άτυπους κανόνες των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ δύο χωρών που είναι καταδικασμένες από την ίδια τη γεωγραφία να συνυπάρχουν σε μια ευαίσθητη περιοχή».

Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και ότι δεν αισθάνεται ότι υπάρχει κενό ενημέρωσης.

Σχετικά με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά το κράτος δικαίου και όχι την εξωτερική πολιτική. «Η ελληνική Δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα, η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος με θεσμούς και με αρχές και αυτές οι αρχές, αυτοί οι θεσμοί, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν» σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία για το προσφυγικό είπε:

«Θέλω να θυμίσω ότι η συμφωνία την οποία έχει κάνει η Τουρκία (σ.σ. για το προσφυγικό) δεν είναι μόνο με την Ελλάδα. Είναι συνολικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι μια συμφωνία η οποία έχει και οικονομικό αντικείμενο για την Τουρκία. Είναι μια συμφωνία, η οποία δρομολογήθηκε σε μια κατάσταση έκτακτης κρίσης, ως ένα αναγκαίο εργαλείο για να σταματήσουν οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Η συμφωνία αυτή έχει μερικώς δουλέψει κι ένας από τους λόγους που η συμφωνία δεν δουλεύει, όπως θα έπρεπε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει, λόγω διαχειριστικής ανικανότητας, να μπορεί να επεξεργάζεται με ταχύτητα αιτήσεις ασύλου, ώστε αυτοί τελικά που δεν απολαμβάνουν του προνομίου του ασύλου να επιστρέφονται στην Τουρκία».

Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό του προέδρου της Τουρκίας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τού είχε υποσχεθεί πως σε 15 μέρες θα είχε λύσει το θέμα με τους «8» στρατιωτικούς ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι Έλληνας πρωθυπουργός, κατ΄ ιδίαν, έδωσε δέσμευση στον Τούρκο πρόεδρο ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί, όταν το ζήτημα αυτό αφορά αποκλειστικά την ελληνική Δικαιοσύνη».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...