Μπαράζ επαφών Τσίπρα στις Βρυξέλλες για να κλείσει αξιολόγηση

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕSM

Μπαράζ πολιτικών επαφών ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, στη σκιά της έντονης δυσαρέσκειας από τους δανειστές που «πάγωσαν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – ελέω εξαγγελιών- μέχρι αυτά να κοστολογηθούν.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, έχει προγραμματιστεί σειρά συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Ο κύκλος επαφών ανοίγει με το τετ α τετ που θα έχει πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Αμέσως μετά, είναι προγραμματισμένο ραντεβού με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος κατά καιρούς έχει σταθεί «πολύτιμος σύμμαχος» στο πλευρό της Αθήνας. Ενώ, όπως εξηγούν συνεργάτες του πρωθυπουργού  ιδιαίτερη στόχευση έχει και η συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, την ώρα που η Ολλανδία τηρεί σκληρή στάση απέναντι στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα, στα χνάρια του Βερολίνου.

Το μήνυμα Τσίπρα

Κατά πληροφορίες, το μήνυμα που θα μεταφέρει είναι ότι όπως η Ελλάδα, έτσι και «όλες οι πλευρές οφείλουν να τηρήσουν τα συμφωνημένα», καθώς και ότι «είναι απαραίτητο και αναγκαίο να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας για να κλείσει η αξιολόγηση». Το οποίο δεν μπορεί να  υπερβαίνει τις «κόκκινες γραμμές»: δηλαδή, τη νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018 που ζητά μετ’ επιτάσεως το ΔΝΤ και τα εργασιακά.

Εφόσον υπάρξει πολιτική λύση, όπως επιδιώκει ο κ. Τσίπρας, και κλείσει η αξιολόγηση, τότε θα μπορέσει να έχει ελπίδες για βελτίωση του κλίματος στην οικονομία και θα μπορεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο για κάλπες ακόμη και μετά το καλοκαίρι.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία και καθυστερεί η δεύτερη αξιολόγηση, τότε θα απομακρυνθούν οι κυβερνητικές προσδοκίες για βελτίωση του οικονομικού κλίματος και θα καταρρεύσει το αφήγημα της ανάπτυξης ενώ η οικονομική ανασφάλεια, το βαρύ πολιτικό κλίμα θα επιτείνουν το πρόβλημα. Τότε ο κ. Τσίπρας θα υποχρεωθεί να κάνει νωρίτερα εκλογές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...