Μπαράζ κατασχέσεων το 2017 για χρέη σε Εφορία και Ταμεία!

Πάνω από 1.000 κατασχέσεις την ημέρα για οφειλές άνω των 500 ευρώ!

Βροχή πέφτουν οι κατασχέσεις μέσα στο 2017!

Αυξάνονται οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μέσα στο 2017! Κυνήγι μεγαλοφειλετών ακόμα και με δεσμεύσεις ακινήτων!  Έσπασε το περσινό ρεκόρ, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2017, με τις κατασχέσεις να φτάνουν σχεδόν τις 1.000 ημερησίως! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για κατασχέσεις σε καταθέσεις, εισοδήματα και ακίνητα, που επέβαλαν οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, από την πρωτοχρονιά μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, είχαν γίνει 33.993 κατασχέσεις, ενώ μόνο μέσα στον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν 21.231. Εκτιμήσεις, θέλουν ο ρυθμός των κατασχέσεων να είναι στο τέλος της χρονιάς, έως και 40% αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος!

Μετά από επτά χρόνια μνημονίων, οι φορολογούμενοι έχουν «στερέψει», με αποτέλεσμα να αυξάνονται κατά 989 εκατ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες  οφειλές προς τις εφορίες, τον Φεβρουάριο (2,6 δις το πρώτο δίμηνο). Οι αρμόδιες υπηρεσίες, τρέχουν τις διαδικασίες για να αυξήσουν τις εισπράξεις με αποτέλεσμα οι κατασχέσεις, να είναι τόσο αυξημένες έναντι του προηγούμενου έτους, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα σπάσουν το ρεκόρ των περίπου 145.000 που έγιναν το 2016.

Ήδη έχουν ξεκινήσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για 873.049 οφειλέτες, ενώ στην επικίνδυνη ζώνη βρίσκονται ακόμα 1.655.636 φορολογούμενοι με υπερήμερες οφειλές. Με τις τράπεζες να είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να δεσμεύουν λογαριασμούς, η μόνη διέξοδος για τους οφειλέτες, είναι η δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού, που θα τους αφήσει αρκετά χρήματα, για να επιβιώσουν. Το ακατάσχετο όριο, για έναν μοναδικό λογαριασμό, σε μία τράπεζα, είναι τα 1.250 ευρώ.

Όμως με σχεδόν έναν στους δύο φορολογούμενους να οφείλουν στην εφορία (4.052.270 ΑΦΜ), τα «ραβασάκια» από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), πέφτουν «βροχή».  Για νέους οφειλέτες, μία λύση,  είναι και η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, αλλά οι δόσεις είναι λίγες και πολλοί χάνουν τις ρυθμίσεις τους, μέσα στους πρώτους μήνες.
 

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας

 Νέες εντολές έχουν δοθεί, για το ποιοι μπαίνουν ψηλά στην λίστα των ελέγχων. Πρώτες είναι οι υποθέσεις όπου εντοπίζεται υψηλή παραβατικότητα, ενώ ακολουθούν αυτές που εκτιμάται ότι το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει τα περισσότερα.  Αν και οι παράμετροι που χρησιμοποιούνται στα μοντέλα αξιολόγησης των υποθέσεων, από την ΑΑΔΕ, παραμένουν μυστικές για ευνόητους λόγους, σύμφωνα με νέα απόφαση,  που κοινοποιήθηκε στις εφορίες όλης της χώρας, η αλλαγή αυτή,  γίνεται λόγω της ανάγκης αξιολόγησης των εκκρεμών υποθέσεων ελέγχου και την προτεραιοποίηση αυτών που παρουσιάζουν μεγαλύτερη παραβατικότητα και εισπραξιμότητα, με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, συνεκτιμώντας το πρόβλημα των περιορισμένων ελεγκτικών πόρων, με στόχο την αποτελεσματικότητα του φορολογικού ελεγκτικού μηχανισμού και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων.  Η αναλογία ελέγχου είναι  60% υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας και 40% για παλαιότερες υποθέσεις.

Επίσης, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών ελέγχου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεση τους ,αν κρίνουν ότι συντρέχει βάσιμος λόγος ελέγχου κατά προτεραιότητα υποθέσεων μη προτεραιοποιημένων, υποχρεούνται, να εισάγουν την προκρινόμενη υπόθεση σε σειρά κατάταξης ανάλογα με τη σημαντικότητα της, το αργότερο εντός είκοσι εργασίμων ημερών από την ανάρτηση της λίστας.

Ο νέος τρόπος ισχύει και για υποθέσεις από τις 16 Μαρτίου και μετά αλλά και για υποθέσεις που βρίσκονται στις ελεγκτικές υπηρεσίες και δεν απεικονίζονται πρόγραμμα Elenxis.  Στην απόφαση, διευκρινίζεται πως, ανεξάρτητα από τις προτεραιοποιημένες υποθέσεις, ο έλεγχος θα ολοκληρώνεται άμεσα στις συγκεκριμένες υποθέσεις, όπως αυτές που αφορούν εκθέσεις των Υ.Ε.Δ.Ε.Ε., επιστροφές φόρων, για όσες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων κατά τη δημοσίευση της παρούσας, υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και του προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο Elenxis και πολλές άλλες.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/280918-Mparaz-katascheseon-to-2017-gia-chree-se-Ephoria-kai-Tameia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...