Μπερτολούτσι και Μίρεν τιμά η Ευρωπαϊκή Ακαδημία

Μπερτολούτσι και Μίρεν τιμά η Ευρωπαϊκή Ακαδημία
Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία ταινιών, εν αναμονή της ανακοίνωσης των φετινών υποψηφιοτήτων για τα 25α Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία, έκανε γνωστό πως προτίθεται να τιμήσει τον Ιταλό σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι για το σύνολο του έργου του.

Γεννημένος στην Πάρμα, ο Μπερτολούτσι ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως βοηθός σκηνοθέτη του μυθικού Πιέρ Πάολο Παζολίνι στην ταινία «Ακατόνε» (1961) και λίγο αργότερα σκηνοθέτησε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «La commare secca» σε σενάριο του ίδιου του Παζολίνι.

Ακολούθησαν εμβληματικά δράματα που σημάδεψαν την ιστορία του παγκόσμιου σινεμά: «Ο κομφορμίστας» (1970), «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι» (1972), «1900» (1976), «Ο τελευταίος αυτοκράτορας» (1987). Η τελευταία του ταινία «Εγώ κι εσύ» προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού τον περασμένο Μάιο στο φεστιβάλ των Καννών.

Το έργο του Μπερτολούτσι είναι ένα ταξίδι στον εξωτερικό και εσωτερικό κόσμο, η αναζήτηση του ’λλου και η αναζήτηση του Αλλού. Για τον ίδιο, οι ταινίες είναι ένας τρόπος να ζει στο χρόνο το παιχνίδι των κύκλων. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Πιστεύω ότι μετά από κάθε ταινία υπάρχει ένα είδος τέλους, σχεδόν ένα είδος θανάτου, και μετά η επόμενη ταινία είναι μια ανάσταση. Λέω ότι πρόκειται για ένα είδος θανάτου με την έννοια ότι όταν δεν γυρίζω ταινίες αισθάνομαι να ανήκω στον κόσμο των φυτών μάλλον παρά στον κόσμο των ανθρώπων».

Βραβείο και στην Έλεν Μίρεν

Στην τελετή που θα λάβει χώρα την 1η του Δεκέμβρη στη Βαλέτα της Μάλτας, ο 72χρονος Μπερτολούτσι θα τιμηθεί με την μέγιστη ευρωπαϊκή σινεδιάκριση, λίγους μόλις μήνες μετά από την αντίστοιχη βράβευσή του στις Κάννες. Η εξαιρετική 67άχρονη βρετανίδα ηθοποιός Έλεν Μίρεν θα τιμηθεί επίσης στην ίδια τελετή για το σύνολο της καριέρας της.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...