Μπουτάρης: Δεν έχω αντίρρηση να χτιστεί τζαμί στη Θεσσαλονίκη

Για την ΕΥΑΘ, την Ροτόντα και τον Αλέξη Τσίπρα μίλησε σε συνέντευξη του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Όπως τόνισε ο ίδιος είναι θετικός στην ανέγερση τζαμιού στην Θεσσαλονίκη, ενώ μιλώντας για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι είναι μαέστρος στο να κάνει κωλοτούμπες.

Για την ΕΥΑΘ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι «η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει και αυτή μία άλλη πλευρά αν θέλετε. Εγώ ξέρω ότι η ΕΥΑΘ έχει συμφωνίες με ιδιωτική εταιρεία για την συντήρηση του δικτύου κλπ. Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό το οποίο είναι εν κινδύνω. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο επιφυλακτικοί αν πρέπει να είναι δημόσιο ή ιδιωτικό. Πρέπει να είναι ένα μεικτό σύστημα όπου το δημόσιο βάζει τις προδιαγραφές της διαχείρισης και την διαχείριση την έχει ο ιδιώτης», τόνισε σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΙ.

Ερωτηθείς για την Ροτόντα και την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον μητροπολίτη Άνθιμο τόνισε ότι «εγώ δεν έχω ανοίξει κόντρα με τον Άνθιμο με τίποτα. Υπάρχει ένα δεδομένο. Επί υπουργίας Βενιζέλου το μνημείο είχε χαρακτηριστεί ότι θα δίνεται 12 Κυριακές το χρόνο για εκκλησιαστικές εκδηλώσεις και 12 Κυριακές θα δίνεται για κοσμικές εκδηλώσεις. Οι προϋποθέσεις ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μέσα σταθερά θρησκευτικά σύμβολα. Η απαγόρευση βάσει υπουργικής απόφασης του Μπαλτά ότι δεν πρέπει να υπάρχουν σταθερά σύμβολα θρησκευτικού ή άλλου περιεχομένου», τόνισε, σύμφωνα με το thestival.

«Θα μπορούσε να έρθει ένας Μουσουλμάνος, διότι μην ξεχνάμε ότι η Ροτόντα για 500 χρόνια ήταν και τζαμί και να πει «θέλω να βάλουμε ένα μουσουλμανικό σύμβολο μέσα. Δεν είναι ναός η Ροτόντα. Με υπουργική απόφαση είναι ένα μνημείο χαρακτηρισμένο από την UNESCO εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την ιστορία της πόλης διότι εκεί συναντώνται τρεις πολιτισμοί, ο ρωμαϊκός, ο βυζαντινός και ο οθωμανικός. Με αυτή την λογική δεν είναι κανενός, δεν είναι εκκλησία η Ροτόντα. Εκκλησία είναι άλλο πράγμα, εκκλησία είναι πράγμα μπαίνω μέσα ανάβω το κερί. Εγώ ζήτησα από το δημοτικό συμβούλιο και βγάλαμε ένα ψήφισμα στο οποίο ζητάμε και από το υπουργείο Πολιτισμού να αποκαταστήσει τον νόμο, διότι νόμος είναι πια αυτό. Η εκκλησία να δει τα πράγματα με μία πιο νηφάλια αντίληψη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ της δημιουργίας τζαμιού στη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως είναι θετικός τονίζοντας ότι «αν έρθει μία οργανωμένη ομάδα Μουσουλμάνων, η οποία θα έχει κάποιο αριθμό και πει θέλουμε να κάνουμε ένα τζαμί θα βοηθήσουμε να βρουν τον χώρο και από εκεί και πέρα δεν είναι ο δήμος ο οποίος πρέπει να δώσει την άδεια πρέπει να την πάρει από το αρμόδιο υπουργείο. Εγώ δεν έχω αντίρρηση για αυτό το πράγμα».

Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ είπε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει το καλό και το κακό ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε πρέπει να κλείσει το βιβλίο και να ξεκινήσει μία καινούργια ενωτική διαδικασία η οποία να έχει στόχο όχι να γυρίσουμε στο παρελθόν αλλά να κοιτάξουμε στο μέλλον. Να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές γιατί δεν έχουμε άλλο περιθώριο να μαλώνουμε. Τώρα είναι το αναχρονιστικό ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο Τσίπρας σε συνέντευξη του τόνισε: «Εγώ ξέρω ότι η φτώχεια θέλει καλοπέραση και για αυτό ξεχύθηκε ο κόσμος στα χωριά, για να περάσει καλά. Όλα τα άλλα είναι λόγια. Εάν δεν δούμε στην πράξη μεταρρυθμίσεις να γίνονται, δεν πρόκειται να δούμε θεού πρόσωπο».

Ερωτώμενος για το ποιος είναι περισσότερο ικανός να κάνει μεταρρυθμίσεις ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Εγώ εκτιμώ πάρα πολύ τον κύριο Μητσοτάκη, διότι είναι ένας άνθρωπος εργατικός, ξέρει τι γίνεται, αλλά από την άλλη έχω μία εκτίμηση στον κ. Τσίπρα γιατί είναι μαέστρος να κάνει κωλοτούμπες».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/281078-Mpoytares-Den-echo-antirrese-na-chtistei-tzami-ste-THessalonike ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...