Μόνιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Μόνιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Σε μόνιμη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, με αντικειμενικά κριτήρια και δυνατότητα εξόφλησης σε περισσότερες και χαμηλότερες δόσεις, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι οφειλέτες αλλά και το Δημόσιο να εισπράττει τα χρέη προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση το νέο σχέδιο του υπουργείου μελετάται να θεσπιστούν αντικειμενικά κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά βάσει των οποίων θα αποδεικνύεται η οικονομική δυνατότητα κάθε φορολογούμενου και, επομένως, οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα είναι υποχρεωμένοι να χορηγούν συγκεκριμένο αριθμό δόσεων που μπορεί στο εξής να φθάνουν και τις 48, εκ των οποίων πάντως κάθε μία δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ!

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι σήμερα η ρύθμιση που ισχύει δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που οφείλει στην εφορία να πληρώσει έως και σε 48 δόσεις, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 300 ευρώ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν χορηγείται από τις εφορίες ο ανώτατος αριθμός δόσεων, αφού πάγια τακτική είναι να παρέχεται δυνατότητα εξόφλησης σε 15 ή το πολύ σε 17 δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να θεσπιστεί μια μόνιμη ρύθμιση, που δεν θα «κλείνει», θέτοντας χρονικά περιθώρια για να υπαχθεί κάποιος σε αυτή, ώστε να κερδίσει τα ευεργετήματα, αλλά αντίθετα οποιαδήποτε στιγμή θα μπορεί κανείς να ενταχθεί, ακόμη και εάν είχε κατά το παρελθόν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις στις οποίες δεν ανταποκρίθηκε.

Τη θέσπιση εξάλλου νέου συστήματος εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών έχει προαναγγείλει και ο αρμόδιος επί των εσόδων υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, ο οποίος κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ότι εξετάζεται βελτίωση του σημερινού συστήματος με εξάλειψη γραφειοκρατικών διαδικασιών και αρρυθμιών που έχουν επίπτωση στον αριθμό των δόσεων, μέσω της θέσπισης ενός ενιαίου συστήματος με βάση συγκεκριμένα κριτήρια στο πρότυπο της καλύτερης πρακτικής που ισχύει σε προηγμένες φορολογικά χώρες.

OIKONOMIA
Πηγή: brifingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...