Νέος τρόμος στο Λονδίνο με φορτηγό που έπεσε πάνω στο πλήθος

Ένας νεκρός και 10 τραυματίες – Οι μουσουλμάνοι στο στόχαστρο του δράστη, που συνελήφθη

Με τον τρόμο φωλιασμένο μέσα τους ζουν πλέον οι Βρετανοί, οι οποίοι μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών στο Μάντσεστερ και τη γέφυρα του Λονδίνου είδαν αυτή τη φορά έναν φανατισμένο άνδρα από την «αντίπερα όχθη» να αναζητά αντίποινα, πέφτοντας με φορτηγό πάνω σε πλήθος κοντά σε μουσουλμανικό τέμενος της αγγλικής πρωτεύουσας.

Το νέο αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα (02.30 ώρα Ελλάδας) στο Φίνσμπουρι Παρκ του βόρειου Λονδίνου, όταν το όχημα κινήθηκε με ταχύτητα πάνω σε πιστούς που έφευγαν από τέμενος, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα δέκα.

Για αρκετή ώρα επικράτησε πανικός με τον κόσμο να τρέχει προς κάθε κατεύθυνση για να σωθεί από την νέα απειλή. «Κάποιος φώναξε ‘φορτηγό χτυπά ανθρώπους’ και όλοι άρχισαν να τρέχουν» δήλωσε στο BBC ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Ένας άλλος που ήταν παρών στο συμβάν δήλωσε στα βρετανικά ΜΜΕ ότι ο δράστης φώναζε «θέλω να σκοτώσω όλους τους μουσουλμάνους».

Μέσα στην αναταραχή αρκετοί κινήθηκαν προς το μέρος του οδηγού του βαν με σκοπό να τον λιντσάρουν. Το οργισμένο πλήθος τον έσυρε στο δρόμο, τον κλώτσησε στο κεφάλι και εκείνος φώναζε «σκοτώστε με, σκοτώστε με, έκανα την αποστολή μου».

Όπως μετέδωσε το Skynews, ο ίδιος ο ιμάμης του τεμένους προστάτεψε τον 47χρονο μέχρι να έρθει η Αστυνομία. Αργότερα, το Μουσουλμανικό Κέντρο Πρόνοιας ευχαρίστησε τον ιμάμη Μοχάμεντ Μαχμούντ για το θάρρος και το κουράγιο του, καθώς βοήθησε στην εξομάλυνση της κατάστασης.

Στο σημείο έσπευσαν δεκάδες ασθενοφόρα που παρέλαβαν οκτώ τραυματίες και τους μετέφεραν σε τρία νοσοκομεία ενώ άλλοι δύο δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου. Σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία, όλα τα θύματα ήταν μουσουλμάνοι.
 
Άμεση ήταν και η επέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης, που πέρασε χειροπέδες στον δράστη της επίθεσης συνελήφθη. Πρόκειται για τον Ντάρεν Όσμπορν, πατέρα τεσσάρων παιδιών, με καταγωγή από το Κάρντιφ της Ουαλίας, ο οποίος έδρασε μόνος του. Το βαν με το οποίο χτύπησε τους ανυποψίαστους περαστικούς το είχε νοικιάσει έναντι 80 λιρών Αγγλίας.

Μετά την επίθεση, μάλιστα, οι κάμερες τον κατέγραψαν να στέλνει φιλιά και να χαιρετάει τελείως απαθής μέσα από την κλούβα της αστυνομίας, παρά το γεγονός ότι μόλις είχε σκοτώσει έναν συμπολίτη του.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ασφαλείας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, ο άνδρας αυτ’ος δεν ήταν γνωστός στις Αρχές, όμως από το περιστατικό αντιμετωπίστηκε ως τρομοκρατικό χτύπημα.

Το τέμενος επισκέφθηκε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βρέθηκε και εκείνη στο Φίνσμπουρι Παρκ και συναντήθηκε με θρησκευτικούς ηγέτες.

Η Μέι είπε πως το μίσος και το κακό δεν θα επικρατήσουν ποτέ. «Σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί, η χώρα μας ξύπνησε με τα νέα άλλης μιας τρομοκρατικής επίθεσης στους δρόμους της πρωτεύουσάς μας: της δεύτερης αυτό τον μήνα και τόσο αρρωστημένης όπως εκείνες που προηγήθηκαν», δήλωσε έξω από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ήταν μια επίθεση η οποία για άλλη μια φορά είχε στόχο κανονικούς και αθώους ανθρώπους που συνέχιζαν κανονικά τη ζωή τους, αυτή τη φορά βρετανούς μουσουλμάνους καθώς έφευγαν από ένα τέμενος μετά την προσευχή» σημείωσε.

Επιπλέον, ανέφερε οτι αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για να παράσχουν ασφάλεια και υποστήριξε πως η Βρετανία υπήρξε υπερβολικά ανεκτική σε όλες τις μορφές εξτρεμισμού κατά το παρελθόν.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί έκτακτη σύγκληση του
το αρμόδιου συμβούλιου για τα θέματα ασφάλειας, προκειμένου να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις.

Το μουσουλμανικό συμβούλιο της Βρετανίας δήλωσε ότι το φορτηγό έπεσε σκόπιμα πάνω στους πιστούς και ζήτησε από τις Αρχές να προστατευθούν καλύτερα τα τεμένη, κάνοντας λόγο για «καθαρή εκδήλωση ισλαμοφοβίας».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μουσουλμάνοι της Βρετανίας γίνονται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

Άνδρας με μαχαίρι επιτέθηκε σε αστυνομικό

Λίγες ώρες αργότερα, στο πολύπαθο Λονδίνο σήμανε νέος συναγερμός με άνδρα που κρατούσε μαχαίρι και προσπάθησε να επιτεθεί σε έναν αστυνομικό στον σταθμό Paddington του μετρό ουρλιάζοντας, σύμφωνα με μαρτυρίες, «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».  

Ο επίδοξος δράστης δεν φορούσε μπλούζα και τριγυρνούσε στον κεντρικό δρόμο έξω από το μετρό απειλώντας και φωνάζοντας. Τρεις αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν πριν προλάβει να κάνει το παραμικρό ενώ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.
 

Παραλίγο μακελειό και στο Παρίσι

Επίθεση με αυτοκίνητο κατά αστυνομικών σημειώθηκε χθες το απόγευμα και στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, από βαριά οπλισμένο άνδρα.

Σύμφωνα με τις Αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας, το όχημα έπεσε πάνω σε αστυνομικό βαν αλλά μετά τη σύγκρουση τυλίχθηκε στις φλόγες.

Ο οδηγός, που έφερε μαζί του καλάσνικοφ, περίστροφα, γκαζάκια και εκρηκτικά, είναι νεκρός, όπως ενημέρωσε μετά το συμβάν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι η σύγκρουση δεν ήταν ατύχημα, αλλά επρόκειτο για εσκεμμένη ενέργεια, με στόχο ίσως την ανατίναξη του αυτοκινήτου,  ενώ το ευτύχημα είναι πως δεν τραυματίστηκαν πολίτες ή αστυνομικοί.

Αυτή η επίθεση «δείχνει μία ακόμη φορά ότι το επίπεδο της απειλής στη Γαλλία είναι εξαιρετικά αυξημένο» σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ.  «Για εκείνες κι εκείνους που διερωτώνται για την αναγκαιότητα να εφαρμόζουμε τέτοιου είδους νόμους, το βλέπουμε σήμερα ότι η κατάσταση στη Γαλλία το επιβάλλει, ότι εάν θέλουμε να εγγυηθούμε με αποτελεσματικότητα την ασφάλεια των πολιτών μας, πρέπει να λαμβάνουμε συγκεκριμένο αριθμό μέτρων» συμπλήρωσε.

Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν λάβει χώρα στο έδαφός της, τον Νοέμβριο του 2015.

Τον περασμένο Απρίλιο, αστυνομικός έπεσε νεκρός από πυρά ενόπλου και άλλοι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επίθεση και πάλι στα Ηλύσια Πεδία.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/289252-Neos-tromos-sto-Londino-me-phortego-poy-epese-pano-sto-plethos ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...