ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ:Μειώσεις και προβληματισμός για τα τέλη σύνδεσης με την αποχέτευση στο δημοτικό συμβούλιο

-Μειώσεις στο κόστος σύνδεσης με την αποχέτευση φέρνει το 2019.Φέρνει όμως και την υποχρέωση σε όσους διέρχεται το δίκτυο,να συνδεθούν.Σε αντίθετη περίπτωση οι υπόχρεοι θα χρεώνονται με τα τέλη σύνδεσης αλλά και με πρόστιμα

-“Kαμπανάκι” Μπουλέ”Kινδυνεύει το έργο με απένταξη αν δεν εισπράξουμε τα χρήματα των συνδέσεων !!!

Θ.Κοτρωνιάς:H επόμενη δημοτική αρχή θα κληθεί να κάνει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΝ

Θέμα προς έγκριση στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ήταν η τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόσει η ΔΕΥΑΝ κατά την επόμενη χρονιά (2019)

Σύμφωνα με την πρόεδρο της επιχείρησης Αγγ.Σμπούκη,η οποία εισήγαγε το θέμα προς έγκριση,η ΔΕΥΑΝ δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει την τιμολογιακή της πολιτική,ως προς τις χρεώσεις προς τους πολίτες και τις ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες.Μάλιστα,η πρόεδρος προανήγγειλε και μειώσεις στα τέλη σύνδεση με το σύστημα αποχέτευση στο μισό.Δηλαδή,από τα 3,52 ευρώ /τ.μ. (+ΦΠΑ) που χρέωνε,στα 1,8 ευρώ /τ.μ.Αυτό σημαίνει,ότι για μια οικία 100 τ.μ. ο ιδιοκτήτης που θα συνδεόταν με το σύστημα της αποχέτευσης,κατέβαλλε 350 ευρώ ως τέλη σύνδεσης,ενώ από τη νέα χρονιά θα δαπανά 180 ευρώ (+ΦΠΑ).Στους επαγγελματικούς χώρους από τα 4.26ευρώ/τ.μ. ηχρέωση μειώνεται στα 2.5 ευρώ /τ/μ (+ΦΠΑ).Επίσης η πληρωμή αυτή,μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ ,είτε σε 5 δόσεις.

Ωστόσο,σύμφωνα με την εισήγηση,το τέλος επανασύνδεση παραμένει στα 50 ευρώ,αυξανόμενος όμως από τα 3 σε 5 έτη.Η εγγύηση επίσης μειώνεται από τα 50 ευρώ στα 30 ευρώ.

-Περίοδος και όχληση 6 μηνών στους υπόχρεους να συνδεθούν με την αποχέτευση-Έρχονται πρόστιμα σύμφωνα με τον νόμο

Σε άλλο σημείο της εισήγησης,η κ. Σμπούκη έκανε γνωστό την πρόθεση της ΔΕΥΑΝ να “περιμένει” τους υπόχρεους στους οποίους διέρχεται το δίκτυο να συνδεθούν με το σύστημα αποχέτευσης μέχρι στις 30 Ιουνίου του 2019,αναλογιζόμενοι πάντα το κόστος,αλλά και την δύσκολη οικονομική συγκυρία των νοικοριών.Από κει και πέρα,σύμφωνα με την κ. Σμπούκη,η ΔΕΥΑΝ θα προβεί στην εφαρμογή του νόμου 1069/80,επιβάλλοντας τις σχετικές χρεώσεις ή και τα πρόστιμα που μπορεί να προβλέπονται από τον ανωτέρω νόμο.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΕΛΗ ΣΎΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΟι μειώσεις του κόστους αποχέτευσης έφερε προβληματισμό 

Η αποφαση για μειώσεις στο τιμολόγιο συνδεσιμότητας με το σύστημα αποχέτευσης κατά το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΝ ήταν περιπετειώδης,αφού επιστρατεύτηκε η διπλή ψήφος (3-3) της προέδρου προκειμένου να περάσει.

Εντύπωση προκάλεσε η αρνητική ψήφος για τις μειώσεις του προέδρου του εργατικού κέντρου,ενώ αρνητικά τάχθηκε και ο πρόεδρος των εργαζομένων της επιχείρησης κ.Παπακωστόπουλος εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το μέλλον των οικονομικών της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπακωστόπουλος είπε ότι οι μειώσεις στα τέλη σύνδεσης αποσκοπούν στην ελάφρυνση των πολιτών,στερώντας ωστόσο πολύτιμους πόρους από την επιχείρηση καθιστώντας την ευάλωτη και οδηγώντας την πιθανόν σε οικονομικό αδιέξοδο.Όλα αυτά έγιναν γνωστά,στο δημοτικό συμβούλιο έπειτα από σχετική ερώτηση του επικεφαλής της Α.Δ.Κ.Ν. Γιάννη Μπουλέ που ζήτησε εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν τα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο.Μάλιστα η κ. Σμπούκη για το γεγονός της αρνητικής ψήφου των συναδέλφων της στο διοικητικό συμβούλιο εξέφρασε τη λύπη της ότι “δεν θέλουν τις μειώσεις”.Ο κ. Κοτσανάς,ρώτησε την κ. Σμπούκη από την ημέρα που περαιώθηκε η αποχέτευση σε Λυγιά και Παλαιοπαναγιά,ποια ήταν η πρόβλεψη του μέγιστου αριθμού των συνδέσεων εδώ και μια 5ετία και πόσες τελικά επιτεύχθηκαν σ’αυτό το χρονικό διάστημα.Η κ. Σμπούκη απάντησε ότι έπρεπε να έχουν γίνει 2000 συνδέσεις ενώ μέχρι τώρα έχουν γίνει 200.(5ετία).Ένας αριθμός αναμφίβολα πάρα πολύ χαμηλός.

Ο κ. Μπουλές ανέφερε ότι δεν είναι τυχαίο η ισοψηφία της απόφασης.Μας στερείτε να δούμε ολόκληρο το ζήτημα με την εισαγωγή του θέματος σε λάθος χρόνο,γιατί η διαδικάσία μείωσης των τελών επιρρεάζει και άλλα πράγματα στην επιχείρηση,τα οποία κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι σκοπίμως αποκρύπτονται.

Γ.Μπουλές:Υπάρχουν δεσμεύσεις της εταιρείας από άλλους προέδρους για την πληρωμή του έργου μέσω των τελών συνδεσιμότητας-Κινδυνεύει το έργο με απένταξη !!

-Το έργο δεν λειτουργεί σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας-Είναι απαιτητά τα χρήματα που δαπανήθηκαν.

Μας κατηγορούσατε -συνέχισε ο κ.Μπουλες απευθυνόμενος στον δήμαρχο- επί της δικής μας θητείας ότι χρεώνουμε ακριβά τα τέλη.Και έπειτα από τη δική σας 5ετή θητεία έρχεστε,παραμονές των εκλογών,να μειώσετε τα τέλη όταν δώσαμε 12 εκατομμύρια για το έργο και το 2018 συνδέθηκαν μόλις 19 άτομα,το 2017 συνδέθηκαν 18 άτομα,το 2014 συνδέθηκαν 34 άτομα,το 2015  40 άτομα,στο σύνολο δηλαδή,περίπου 200 άτομα.

Έχουμε μεγάλη ευθύνη γιαυτό,γιατί αν μάθουν οι κατασκευαστές τα χρήματα που έχουμε εισπράξει από αυτές τις συνδέσεις,θα απαιτήσουν τα χρήματα του έργου,κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου όπως συνέβη σε άλλους δήμους,οι οποίοι δεν εισέπραξαν τελικά τα χρήματα των συνδέσεων και απεντάχθηκαν τα έργα.Δεν σημαίνει-τόνισε ο κ. Μπουλες- ότι επειδή παρελήφθη το έργο,τελείωσαν και οι κίνδυνοι.

Το έργο,δεν λειτουργεί σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας και είναι απαιτητά τα χρήματα που δαπανήθηκαν.Αυτά όφειλε να τα γνωρίζει το δημοτικό συμβούλιο και όχι να θέλετε-απευθυνόμενος στην κ. Σμπούκη- να περάσετε μια πολιτική,οι προεκτάσεις της οποίας ακουμπούν και τον τελευταίο δημότη με τεράστιες επιπτώσεις.Για τους λόγους αυτούς-ανέφερε ο κ. Μπουλές-δεν θα ψηφίσουμε το θέμα,όχι γιατι δεν επιθυμούμε τις μειώσεις των τιμών σύνδεσης,αλλά γιατί υποβαθμίζετε τη νοημοσύνη του δημοτικού συμβουλίου νομίζοντας ότι η αρνητική ψήφος είναι άρνηση στη μείωση των τιμών.Δεν επιθυμούμε την καταστροφή της επιχείρησης-τόνισε-χαρακτηρίζοντάς την ως εγκληματική πράξη

Α.Κοτσανάς:Tρομάζω να δω ανάλογη αντιμετώπιση με την αποχέτευση του Αντιρρίου.

Αν υπάρχουν τέτοιοι αριθμοί συνδέσων στο Αντίρριο,γιατί να γίνει τελικά το έργο;Ποιος θα πληρώσει το 1.7 εκατ.που θα στοιχίσει;

-Αιχμές κατά του διευθυντή της επιχείρησης για το παραγόμενο έργο-Θα έπρεπε να έχει παυθεί εδώ και 2 χρόνια

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και αντιδήμαρχος Αντιρρίου Ανδρέας Κοτσανάς.Ο κ. Κοτσανάς εξέφρασε τον προβληματισμό του,αλλά και την αγωνία του ότι αν και σε 5 μέρες εντάσσεται η αποχέτευση του Αντιρρίου και του παραλιακού μετώπου του Πλατανίτη στο πρόγραμμα και σε μια διετία θα είναι έτοιμο και ο στόχος είναι 1000 συνδέσεις,να υπάρχει ανάλογο αποτέλεσμα με αυτό της Ναυπάκτου και με τους κινδύνους που αυτά συνεπάγονται.Δηλαδή να μην μπορέσουν να μαζευτούν τα χρήματα από τον αριθμό-στόχο των μελλοντικών συνδέσεων και να κινδυνεύσει ένα έργο ύψους 1.700.000 ευρώ που θα απαιτηθεί για την κατασκευή του.Αν έχουμε και στο Αντίρριο τα ίδια αποτελέσματα με την κοινωνία να προσδοκά το έργο,τότε εύλογα τίθεται το ερώτημα γιατί να γίνει τελικά το έργο;

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του,ο κ. Κοτσανάς άφησε αιχμές για το έργο που επιτελεί ο διευθυντής της επιχείρησης και  τις επιδόσεις που παρουσιάζει η ΔΕΥΑΝ στα οικονομικά μεγέθη και το παραγόμενο έργο.Δεν μπορεί-ανέφερε ο κ. Κοτσανάς- μέσα στα 6 χρόνια που λειτουργεί η αποχέτευση σε Παλαιοπαναγιά και Λυγιά να έχουμε στόχο τις 2000 συνδέσεις και να έχει αγγίξει μόλις το 10% δηλαδή τις 200.Θα πρέπει να αναλογιστούμε την οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η ΔΕΥΑΝ,από τις χαμηλές αυτές επιδόσεις.Οι μειώσεις που επιχειρεί η ΔΕΥΑΝ, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση,αλλά το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι το έργο δεν επικοινωνήθηκε,Δεν διαφημίστηκε με τέτοιο τρόπο που να πείθει τους πολίτες για την αναγκαίοτητά του.Στο πλαίσιο αυτό,ο διευθυντής κάνει πλημμελώς τα καθηκοντά του και θα έπρεπε να έχει αλλαχθεί εδώ και 2-3 χρόνια .Θα πρέπει να φθάσουμε με το πιστόλι στο κρόταφο μέχρι τέλη Ιουνίου,να “αρπάξουμε” τον μισθό και την σύνταξη του πολίτη προκειμένου να συνδεθεί με την αποχέτευση;Αυτά τα πράγματα γίνονται μακρόπνοα και με σχεδιασμό.

Θ.Κοτρωνιάς:Η ΔΕΥΑΝ για να επιτελέσει το στόχο της χρειάζεται αυξήσεις και όχι μειώσεις-Αυτό θα κάνει η επόμενη δημοτική αρχή

Τα ανείσπρακτα ήταν 3.8 εκατ.ευρώ ,ενώ βρίσκονται κάτω από 2 εκατ.Αυτό σημαίνει ότι αν δεν είχαν εισπραχθεί τα 2 εκατ.είτε μέσω της εφορίας είτε μέσω των επιτάχιστων διαδικασιών,η επιχείρηση θα είχε κλείσει.Αν επιβάλλαμε και τις συνδέσεις θα ήταν μεγάλο το φορτίο για τους δημότες.Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου που είναι και μέλος της ΔΕΥΑΝ και πρώην πρόεδρος της επιχείρησης,αναφέρθηκε στο γεγονός που επεσήμανε νωρίτερα και ο κ. Μπουλές.Οτι δηλαδή υπήρξαν πρόεδροι της ΔΕΥΑΝ (και ο ίδιος) κατά το παρελθόν που είχαν συνδέσει το τέλος της αποχέτευσης με την αποπληρωμή των υπερσυμβατικών υποχρεώσεων του 1.700.000 του κ. Λαδόπουλου.

Το σκεπτικό ανέφερε ο κ.Κοτρωνιάς ήταν ότι με 2000 συνδέσεις Χ 1000 ευρώ η σύνδεση θα προέκυπτε το ποσό των 2 εκατ.Όμως,από τα 1000 ευρώ-σημείωσε ο κ.Κοτρωνίας- τα 350 ευρώ είναι κόστος έργασίας,350 ευρώ κόστος υλικών και 300 ευρώ είναι το κόστος του τέλους σύνδεσης.Άρα ότι υπογράφεται είναι “μαιμού” συμφωνητικά,εκφράζοντας στο τέλος την ελπίδα ότι η βελτίωση των οικονομικών θα έλθει μέσα από την μείωση του κόστους σύνδεσης.Ωστόσο,η ΔΕΥΑΝ κατέληξε ο κ.Κοτρωνιάς προκειμένου να επιτελέσει το στόχο της χρειάζεται αυξήσεις και όχι μειώσεις.Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό θα κάνει η επόμενη δημοτική αρχή

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...