ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: Ημερίδα με θέμα την ψυχική υγεία

Το απόγευμα του Σαββάτου 18.3.2017 πραγματοποιήθηκε στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου ημερίδα με θέμα την «Ψυχική Υγεία».

Η ημερίδα, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπακτίας, το 1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου, το Γυμνάσιο Αντιρρίου και το Γυμνάσιο Ευπαλίου.

 

Την ημερίδα άνοιξε ο εκπρόσωπος της Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθυμιόπουλος Σπύρος ο οποίος τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή, η οποία γίνεται για δέκατη συνεχή χρονιά στη Ναύπακτο, εντάσσεται στην «Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο» με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις νευροεπιστήμες.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Τάκης Λουκόπουλος, στο σύντομο χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι ο Δήμος στηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις πνευματικού περιεχομένου όπως η συγκεκριμένη γιατί συμβάλλουν στην αναβάθμιση του επιπέδου της πόλης.
Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κκ Ιερόθεος, η επίκουρη καθηγήτρια ψυχοφαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Δάλλα Χριστίνα, ο ψυχίατρος-ψυχοφαρμακολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Κόκρας Νικόλαος και μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ναυπάκτου και των Γυμνασίων Αντιρρίου και Ευπαλίου.
-Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου ανέπτυξε το θέμα «Η ψυχική υγεία στην εκκλησιαστική παράδοση» ο οποίος, μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι η ορθόδοξη θεολογία δεν αντιτίθεται στην επιστήμη όσον αφορά την ψυχική υγεία. Αντίθετα αναγνωρίζει τη συμβολή και το ρόλο της και παράλληλα βοηθά και η ίδια στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, μέσα από το νόημα ζωής που δίνει σ’ αυτούς.
-Η κ Δάλλα Χριστίνα παρουσίασε το θέμα «Μύθοι και Αλήθειες για τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα» ενώ ο κ. Κόκρας Νικόλαος ανέπτυξε το θέμα «Αλκοόλ και ψυχικές διαταραχές». Όλες οι εισηγήσεις ήταν υψηλού επιπέδου και το κοινό τις παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ προσέγγισαν το θέμα του άγχους, το οποίο όπως τόνισε ο Διευθυντής κ Πιτσιάκκας Πέτρος είναι ένα από τα αντίτιμα που πληρώνει ο σύγχρονος άνθρωπος για την αλματώδη εξέλιξη του, μέσω ενός σύντομου θεατρικού δρώμενου με τίτλο «Ασφυκτικά Πλαίσια». Οι μαθητές του Γυμνασίου Αντιρρίου παρουσίασαν το θέμα «Εφηβεία και Κατάθλιψη» και του Γυμνασίου Ευπαλίου το θεατρικό δρώμενο «Ρωμαίος και Ιουλιέττα εν τάχει» συζητώντας τη θετική επιλογή.
Στη συνέχεια οι εισηγητές απάντησαν σε ερωτήσεις-απορίες του κοινού.

Να σημειωθεί,ότι το πρωί της ίδιας ημέρας,, στο 1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου διοργανώθηκε εκδήλωση με θέμα «Οι νευροεπιστήμονες στα σχολεία» με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα νευροεπιστημών.

120 περίπου μαθητές των σχολείων της Ναυπακτίας και του Ευπαλίου παρακολούθησαν πέντε δράσεις υπό την καθοδήγηση καθηγητών πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα προβλήθηκε βίντεο με τίτλο «Μελέτες συμπεριφοράς σε πειραματόζωα» με συντονιστές την επίκουρη καθηγήτρια ψυχοφαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστίνα Δάλλα και τον ψυχίατρο του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Νικόλαο Κόκρα.

Επίσης προβλήθηκε βίντεο με τίτλο «Γιατί κοιμάμαι» με συντονιστή τον καθηγητή Βιολογίας του Παν. Αθηνών κ Ευθυμιόπουλο Σπύρο.

Ο λέκτορας του Παν. Πατρών κ Νικόλαος Παναγόπουλος συντόνισε τη δράση «Αντανακλαστικά: θεωρία και πράξη» και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια της Ιατρικής του Παν. Πατρών κ. Αικατερίνη Κωνσταντίνου ήταν υπεύθυνη της δράσης «Μελέτη της ασυμμετρίας των εγκεφαλικών ημισφαιρίων». Τέλος η αναπληρώτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου Πατρών κ Μαριγούλα Μαργαρίτη συντόνισε τη δράση «Ο εγκέφαλος στο μικροσκόπιο». Στις δράσεις με θέμα τον εγκέφαλο συμμετείχαν και μεταπτυχιακές φοιτήτριες.

Στο τέλος κάθε δράσης, οι οποίες ενθουσίασαν τους μαθητές, ακολουθούσε συζήτηση των μαθητών με τους συντονιστές.

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...