Ναύπλιο: Αφεθείτε στη γοητεία του και τη γαλήνια ατμόσφαιρα!

Ναύπλιο: Αφεθείτε στη γοητεία του και τη γαλήνια ατμόσφαιρα!
Στην γαλήνια ατμόσφαιρα του Ναυπλίου που και τις τέσσερις εποχές του χρόνου φαντάζει πανέμορφο, δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί.
Είναι αδύνατον να επισκεφτείς το Ναύπλιο και να το αποχαιρετήσεις μια για πάντα. Αλλωστε είναι ιδιαίτερα κοντινός προορισμός από την Αθήνα.

Αφεθείτε λοιπόν στην γοητεία του περιπλανηθείτε στα στενά Ενετικά σοκάκια, ανεβείτε τα 999 σκαλιά (857 στην πραγματικότητα) που οδηγούν στο Παλαμήδι για την πανέμορφη θέα που κόβει την ανάσα και κάντε μια βόλτα απέναντι, στο Μπούρτζι!

Τους γραφικούς δρόμους του στολίζουν κομψά νεοκλασικά, βενετσιάνικα μπαλκόνια, παλαιές εκκλησίες, τζαμιά, τούρκικες βρύσες, ιστορικές πλατείες, ξενοδοχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καφέ, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα με ιδιαίτερο στυλ.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν η πλατεία Συντάγματος, “ιταλική πιάτσα” στην καρδιά της πόλης, η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου, χτισμένος από τους Ενετούς, και η εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου.

Η Πλατεία Συντάγματος είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αποτελεί το κέντρο της πόλης από το 1540 καθώς εικάζεται ότι εκεί βρισκόταν το Σαράι του Τούρκου διοικητή της Πελοποννήσου. Στο παρελθών λέγονταν “Πλατεία Πλατάνου”, από τον ιστορικό πλάτανο που καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της και “Πλατεία Λουδοβίκου”, προς τιμήν του πατέρα του Βασιλιά Οθωνα.

Μετά το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου όταν οι Έλληνες ζήτησαν Σύνταγμα από τον τότε βασιλιά Όθωνα, πήρε το όνομα Πλατεία Συντάγματος μαζί με την πλατεία στην Αθήνα. Η σημερινή της μορφή οφείλεται στην τελευταία ανακατασκευή της το 1980.

Η Πλατεία Συντάγματος περιβάλλεται από μερικά σημαντικά κτίρια της ιστορίας του έθνους μας, με πρώτο, το τζαμί όπου το 1928 λειτούργησε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων και δεξιά του το βενετσιάνικο κτίριο που σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο ενώ απέναντι βρίσκεται το Θέατρο Τριανόν.

Άλλα ιστορικά κτίρια είναι το ανάκτορο του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και το σπίτι του Θ. Κολοκοτρώνη.

Η πλατεία σφύζει από κόσμο, ειδικά κατά της βραδινές ώρες όπου οι καφετέριες και τα ταβερνάκια αποτελούν ιδανικές επιλογές για τον επισκέπτη.

Η Ακροναυπλία είναι μια βραχώδης χερσονησίδα και το παλιότερο κομμάτι της πόλης του Ναυπλίου ενώ αποτελούσε στην αρχαιότητα την ακρόπολη της πόλης. Μέχρι των 13ο αιώνα αποτελούσε μια πόλη από μόνη της, όμως έγινε μέρος της οχύρωσης της πόλης μετά την άφιξη των Ενετών και των Φράγκων. Κάποια μέρη των τειχών της Ακροναυπλίας είναι Κυκλώπεια που αποτέλεσαν τις βάσεις των μετέπειτα οχυρώσεων, τα οποία τμήματα σώζονται μέχρι και σήμερα. Κατά την σύγχρονη εποχή η Ακροναυπλία χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή μέχρι που η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αξιοποιήσει την υπέροχη θέα προς όφελος του τουρισμού και έχτισε μια ξενοδοχειακή μονάδα η οποία και βρίσκεται μέχρι σήμερα στην περιοχή.

Το Μπούρτζι είναι ένα μικρό νησάκι-φρούριο μπροστά στο λιμάνι του Ναυπλίου. Το φρούριο κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1473 ως μέρος της άμυνας της πόλης με σκοπό να την προστατεύουν από τους πειρατές και τους κατακτητές που έρχονται από την θάλασσα. Το φρούριο χρησιμοποιούνταν για τον αρχικό λόγο της κατασκευής του μέχρι το 1865 όπου και έγινε ο τόπος κατοικίας του δημίου της γκιλοτίνας. Μεταξύ 1930 με 1970 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο ενώ σήμερα είναι διάσημο αξιοθέατο και χρησιμοποιείται περιοδικά από το μουσικό φεστιβάλ.

Το Παλαμήδι είναι ένα στρατιωτικό “μπαρόκ” φρούριο στα ανατολικά της πόλης. Είναι χτισμένο σε ένα λόφο 216 μέτρων από τους Βενετούς κατά την δεύτερη κυριαρχία τους στην περιοχή (1686-1715). Το φρούριο ήταν ένα πολύ μεγάλο και φιλόδοξο έργο, αλλά τελείωσε μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, μόλις 3 χρόνια, το 1714. Οι προμαχώνες αρχικά είχαν αρχαιοελληνικά ονόματα, απέκτησαν τούρκικα ονόματα κατά την Οθωμανική εποχή και ονόματα Ορθόδοξων αγίων όταν το Ναύπλιο έγινε μέρος της σύγχρονης Ελλάδας. Ένας από τους προμαχώνες, που ονομάζεται “Μιλτιάδης”, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για των Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, των ήρωα της Ελληνικής επανάστασης. Από το φρούριο μπορείτε να απολαύσετε μια εκπληκτική θέα προς τον Αργολικό κόλπο και την πόλη του Ναυπλίου.

Πρόσβαση: Η πρόσβαση στο Παλαμήδι γίνεται με τα διάσημα 999 σκαλιά (857στην πραγματικότητα)  ή με αυτοκίνητο.

TI NA ΨΩNIΣETE: Aπό το Nαύπλιο, χειροποίητα ζυμαρικά, τραχανά. Aν πεταχτείτε μέχρι το Άργος, το καλοκαίρι αγοράστε κηπευτικά και εσπεριδοειδή. Aπό την Eρμιόνη, ψάρια, λάδι, ελιές, ρόδια και αμυγδαλωτά. Aπό το Kαρακάσι Eρμιόνης, σταφύλια και κρασί. Aπό τις Mυκήνες, το Πόρτο Xέλι και το Ασκληπιείο (Λυγουριό), κεραμικά. Aπό την Tραχειά, γαλακτοκομικά, τυροκομικά, κρέας. Από το Κολιάκι, τυροκομικά.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Γίδα βραστή, κόκορας με χυλοπίτες ή λεμονάτος, θαλασσινά, ζυμαρικά με θαλασσινά, ψάρια.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο λιμάνι του Nαυπλίου. Για καύσιμα, τηλ. (27520) 28494. Όρμοι για ελλιμενισμό, στο Tολό, στην Kοιλάδα, στο Πόρτο Xέλι, στην Eρμιόνη και στην Aρχαία (Παλαιά) Eπίδαυρο.

Αν θέλετε να συνδυάσετε την έντονη ζωή με την ηρεμία επιλέξατε τον σωστό προορισμό.

Το Ναύπλιο είναι late open πόλη (τα Σαββατοκύριακα) και αν επιλέξετε ένα από τα ξενοδοχεία στις μεγάλες πλατείες του κέντρου θα πρέπει να είστε έτοιμοι για πρωινό ξύπνημα αφού οι οικογενειακές βόλτες επισκεπτών και Ναυπλιωτών ξεκινούν νωρίς.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Αmalia Hotel: Επιλέξτε το αν επιθυμείτε πολυτελή διαμονή, με ησυχία, ηρεμία, εντυπωσιακά χρώματα και αρώματα από τους τεράστιους κήπους με γκαζόν, φοίνικες και λουλούδια.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στα προάστια της πόλης, τέσσερα λεπτά από το κέντρο οδικώς και στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό ολόλευκο νεοκλασικό κτίριο προσφέροντας luxury δωμάτια με μπαλκόνι και θέα στο Παλαμήδι, στη θάλασσα ή το πράσινο.

Το προσωπικό είναι ευγενικό και διακριτικό, ενώ ο Διευθυντής της μονάδας κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος βρίσκεται στο χώρο 24hours για όποιο τυχόν πρόβλημα αντιμετωπίσετε.

Το Amalia προσφέρει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, καφέ ή ποτό σε μεγάλα ζεστά σαλόνια και δωρεάν πάρκιγνκ.

Η Αρχαία Τίρυνθα είναι προσβάσιμη με τα πόδια.

Amfitriti Palazzo luxury: Αν δεν έχετε μεταφορικό μέσο, μια πολύ καλή επιλογή είναι το Amfitriti Palazzo luxury, ένα μικρό πολυτελές ξενοδοχείο σκαρφαλωμένο στο βράχο της παλιάς πόλης του Ναυπλίου, με καταπληκτική θέα στην πόλη και τα κάστρα.

Μόλις πέντε λεπτά από το κέντρο, το ξενοδοχείο βρίσκεται «κρεμασμένο» και εντυπωσιακό στα ψηλά, είναι πολύ ήσυχο, λούζεται από τον ήλιο ολόκληρη την ημέρα και στην μικρή όμορφη αυλή του μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας.

Από τα σκαλάκια και τα μικρά σοκάκια ο επισκέπτης βρίσκεσαι άμεσα στον πεζόδρομο με τα καταστήματα.

Το κάθε ένα από τα δωμάτια έχει δική του διακόσμηση που έχει επιμεληθεί η ιδιοκτήτρια που φτιάχνει και εξαιρετικό ελληνικό καφέ!

ΤΑΞΙΔΙΑ

Πηγή: https://www.taxidologio.gr/nafplion.html



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...