Ντ.Τσουκαλάς:Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη του τόπου μας

Πολλά χρόνια τώρα υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως αιρετός, άρα έχω σαφή εικόνα για τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Γνωρίζω και τους περιορισμούς που την διέπουν σε επίπεδο Δήμων, έχοντας ζήσει εκ των έσω και ενεργά τις διαδικασίες, σε διάφορα επίπεδα. Άρα μπορώ με κάθε βεβαιότητα να πω πως ναι, μια Δημοτική Αρχή κι ένας Δήμαρχος με στόχους και όραμα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα να κάνει πράγματα για τον τόπο, ένας Δήμαρχος που δεν ενδιαφέρεται μόνο να γευτεί τις «χαρές» της καρέκλας, μπορεί να κάνει τη διαφορά, και ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία.
Ποια είναι όμως η αποστολή αλλά και το καθήκον ενός Δήμαρχου που σέβεται τον εαυτό του και τους συμπολίτες του και που έχει συνειδητοποιήσει το ρόλο και την ευθύνη του; Που δεν θα διστάσει ακόμη και να συγκρουστεί με τα όποια (μικρά ή μεγάλα, τοπικά ή ευρύτερα) συμφέροντα, χωρίς να υπολογίζει το όποιο «πολιτικό κόστος», προκειμένου να υπηρετήσει ουσιαστικά το ευρύτερο συμφέρον της τοπικής κοινωνίας; Είναι σαφές πως ο Δήμαρχος είναι ο πρώτος πολίτης του Δήμου που διοικεί, έχει στα χέρια του και εξουσία και δύναμη και οφείλει να την αξιοποιεί για το καλό του τόπου, χωρίς αλαζονεία και μικροπολιτικούς τακτικισμούς.

Ο Δήμαρχος οφείλει να ενώνει δυνάμεις, να συνεργάζεται, να εμπνέει και να αξιοποιεί τις όποιες δυνατότητες παρουσιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά για την τοπική κοινωνία αποτελέσματα. Ο ρόλος και η ευθύνη του Δημάρχου δεν εξαντλούνται στην απλή διαχείριση της καθημερινότητας, η οποία βεβαίως και αποτελεί μέρος της αποστολής του. Οφείλει να πηγαίνει και παραπέρα και σε συνεργασία με τις υγιείς τοπικές δυνάμεις να δημιουργεί προοπτική.
Είναι πολλά πια τα χρόνια που η πατρίδα μας βιώνει τη ζοφερή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης, για λόγους που δεν είναι δόκιμο να αναλυθούν εδώ. Σε αυτήν όμως την πραγματικότητα καλούμαστε να λειτουργήσουμε. Σε αυτές τις συνθήκες η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες που θα οδηγήσουν την τοπική κοινωνία σε καλύτερες μέρες. Το έχουμε δει να συμβαίνει γύρω μας, έχουμε δει Δημοτικές Αρχές που επικεντρώθηκαν στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου τους, σήκωσαν τα μανίκια και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά.

Δεν λέει κανείς πως είναι εύκολο, όχι όμως πως δεν γίνεται. Και όπου αυτό συνέβη τα αποτελέσματα τα γεύεται το σύνολο των πολιτών, ακόμη και όσοι σε κάποιες περιπτώσεις πολέμησαν με πάθος πρωτοβουλίες που μπορεί να άλλαζαν τις συνήθειες ή το βόλεμα δεκαετιών.
Κανείς δεν θα μπορούσε να πει πως ένας Δήμαρχος μπορεί να αλλάξει τη δύσκολη πραγματικότητα στο σύνολο της και με «μαγικά». Απαιτείται σωστός σχεδιασμός, βούληση, κατάλληλο επιτελείο, καθαρή συνείδηση και εργατικότητα για να γίνουν τα πράγματα «λίγο καλύτερα». Χρειάζεται συμμετοχή της κοινωνίας και συνεργασία για να γίνουν βήματα. Πρέπει να δημιουργηθούν νέοι θεσμοί, να δοθεί έμφαση στην εξωστρέφεια και την προβολή του τόπου, να δημιουργηθούν δομές και δράσεις, αν θέλουμε να πάμε μπροστά.

Αν όμως αντίθετα εγκλωβιστούμε στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και προσωπικών συμφερόντων, ή στη διεκπεραίωση κομματικών εντολών, τίποτα δεν θα αλλάξει, τίποτα δεν θα πάει μπροστά.
Και είναι επιτακτική για τον τόπο μας η ανάγκη να φύγουμε μπροστά. Αξίζει η Ναυπακτία να φύγει μπροστά και να μπορεί να κοιτάξει στο μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία. Έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι επερχόμενες Δημοτικές εκλογές θα είναι μόνο η αρχή, θα είναι σημείο αφετηρίας για μια νέα, καλύτερη εποχή για το Δήμο Ναυπακτίας και τους δημότες του.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...