Οι ακραίες φωνές των δανειστών καθυστερούν την αξιολόγηση!

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΝΤ – ΣΕΙΡΑ ΕΠΑΦΩΝ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ «ΞΕΠΑΓΩΜΑ» ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Κόντρα στην ολιγωρία των δανειστών, που κρατούν «παγωμένη» την β’ αξιολόγηση, το Οικονομικό επιτελείο ξεκινά «αγώνα δρόμου», για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης και ταχεία ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Οι δανειστές, περιμένουν ότι με την συνεχή καθυστέρηση, η Ελλάδα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2017, (για την αποπληρωμή δόσεων προς τους Θεσμούς) και ότι κάτω από το βάρος του οικονομικού αδιεξόδου, θα υποχωρήσει και θα δεχθεί τα σκληρά μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ.

Από την άλλη πλευρά, από το οικονομικό επιτελείο καθαρίζουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς, μπορεί κάποιοι από τους δανειστές να μην θέλουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γιατί κερδίζουν πολιτικά από την καθυστέρησή της,  αλλά οι ακραίες φωνές θα απομονωθούν τελικά, όπως και στο παρελθόν.

Με ξεκάθαρο στόχο την τελική συμφωνία και την συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) της ΕΚΤ, από το κυβερνητικό στρατόπεδο, τονίζουν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για  την επιτυχία του μνημονίου! 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, το επόμενο κρίσιμο ραντεβού, είναι το EWG της Πέμπτης.  Ο ίδιος, τόνισε ότι δεν υπάρχει σενάριο πιστωτικής ασφυξίας και «αν κάποιοι σκέφτονται την επανάληψη του σεναρίου αυτού, θα πρέπει να απομονωθούν πολιτικά».

Σειρά επαφών Τσακαλώτου σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Η προσπάθεια για να ξεπαγώσει η διαπραγμάτευση, ξεκινά από τις επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σε Παρίσι και Βρυξέλλες. 

Ο υπουργός Οικονομικών, θα συναντήσει την Τετάρτη στις έξι το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Την επόμενη ημέρα, θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντήσει τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, της Κομισιόν  Πιερ Μοσκοβισί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αυτό μπορεί να δείχνει ότι ο κ. Τσακαλώτος θέλει πρώτα να συγκεντρώσει τους «συμμάχους», εντός Eurogoup. 

Προς το παρόν δεν αποκλείεται και συνάντηση του έλληνα αξιωματούχου με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Κάτι που επιβεβαίωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Από την Αθήνα ο στόχος που έχει τεθεί είναι  «συμφωνία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου», όμως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, επανέλαβε σήμερα πως δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο για την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Ελλάδα.

Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα ακόμη και εντός  του Ιανουαρίου, να υπάρξει σημαντική  προσέγγιση των δύο πλευρών στα θέματα της αξιολόγησης, που θα οδηγήσει σε πολιτικό συμβιβασμό.

Το επίκεντρο της διαπραγμάτευσης, είναι το αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ, στο ελληνικό πρόγραμμα και με πιο τρόπο. 

Εντός συνόρων, εκτιμούν, ότι εάν υπάρξει σημαντική προσεγγίσει ανάμεσα στις δύο πλευρές στο EuroWorking Group της Πέμπτης, τότε τα κλιμάκια των δανειστών, θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Αθήνα κάποια στιγμή από τις 16 έως τις 24 Ιανουαρίου, ώστε να ετοιμάσουν μία έκθεση προόδου που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Η εικόνα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ακόμα και στην ελληνική πλευρά της διαπραγμάτευσης, είναι ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενδέχεται να γίνει υπόθεση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, όταν το ΔΝΤ θα έχει καταλήξει και ως προς τις αποφάσεις αναφορικά με τον ρόλο του.

Σ’ αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα μπορεί να προλάβει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τον Μάρτιο. Αλλιώς, θα υπάρξει μεγάλη αβεβαιότητα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFM εκτίμησε ότι «με καλή πολιτική διάθεση κλείνει σχετικά γρήγορα», ενώ χαρακτήρισε αδύνατο έως εξωπραγματικό το σενάριο που διακινείται για κλείσιμο τον Απρίλιο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξει λύση πολύ γρηγορότερα, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, έχοντας κλείσει προηγούμενα πολύ πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις και σε πολύ πιο κομβικά σημεία».

Προϋπόθεση το χρέος για τη ρευστότητα;

Το μεγάλο ερώτημα, είναι κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα επαληθεύσει τις προϋποθέσεις για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που έθεσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, σε πρόσφατες δηλώσεις του. Είχε ζητήσει από την Ελλάδα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και από τους Ευρωπαίους Δανειστές,  να προχωρήσουν την ανακοίνωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το τελευταίο, είναι αίτημα που έχει εκφράσει και η Ελλάδα προς τους θεσμούς, καθώς με ανακοίνωση και δέσμευση από τους δανειστές σε συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος (και για μετά το τέλος του προγράμματος), δημιουργείται ένας καθαρός διάδρομος εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια.

Μία τέτοια εξέλιξη, θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα στις αγορές και να ανοίξει τον δρόμο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, που προς το παρόν σκέφτονται το πόσο ρευστό είναι το οικονομικό κλίμα σε μία χώρα με χρέος στο 179% του ΑΕΠ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...