Οι… εχθροί του μέλλοντος κατά το Φορέιν Όφις

Οι… εχθροί του μέλλοντος κατά το Φορέιν Όφις

Αν διαβάσει κανείς την έκθεση του Φορέιν Όφις, “Global Trends Trends”, η οποία δημοσιεύτηκε προ λίγων ωρών, αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι το εξής: η έκθεση ακουμπάει σε δύο άξονες, την ρωσοφοβία και την χάραξη μελλοντικής στρατηγικής µε βάση τις σημερινές συνθήκες και δεδομένα. Στην οποία επίσης γίνεται λόγος για αυξανόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή τα επόμενα χρόνια.

Δηλαδή, όποιο σημείο ή αντικείμενο εστιάζεται στην έκθεση, στη βάση του υπάρχει η Ρωσία. Για παράδειγμα, στο μεσανατολικό ζήτημα, στηλιτεύεται η αντίδραση της Μόσχας στην Αραβική Άνοιξη, ενώ είναι γνωστόν ότι η επόμενη φάση της “άνοιξης”, οδήγησε πρώτα στην κατοχή της ευρύτερης περιοχής από την Δύση, και λίγο αργότερα στο χάος.

Τα γεγονότα είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Και μόνον η ρωσική παρέμβαση έφερε την ειρήνευση και τον εξοστρακισμό των εξτρεμιστών του Ισλάμ. Ένα άλλο ζήτημα το οποίο διαπραγματεύεται η έκθεση είναι η Αφρική, για το οποίο κάνει λόγο ότι “υπάρχει κίνδυνος από την ρωσική επιρροή”! Βέβαια, για όσους παρακολουθούν τα εξωτερικά θέματα, θα γνωρίζουν ότι η Ρωσία έχει ισχυρά ερείσματα σε πολλές χώρες της Αφρικής, είναι από τους πιο δυνατούς παίκτες και θεωρείται ως ο βασικότερος ανταγωνιστής της Κίνας.

Η άλλοτε παντοκρατορία της Δύσης στην Αφρική, πλέον δεν υφίσταται. Αυτή λοιπόν την παρουσία στον εμπορικό τομέα κυρίως της Ρωσίας, οι Βρετανοί την χαρακτηρίζουν ως “επιθετικότητα”! Αντίστοιχα συμβαίνει και στην Ευρώπη. Δηλαδή, χαρακτηρίζουν την δραστηριότητα της Μόσχας σε τομείς του εμπορίου και των συναλλαγών ως “επιθετικότητα”. Μια αντίστοιχη αναφορά στην έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, υπάρχει και για την Κίνα, λόγω της στάσης της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Είναι προφανές τι προσπαθεί να κάνει το βρετανικό υπουργείο µέσω της έκθεσης. Να δημιουργήσει τον “εχθρό”, τον “αντιπαθητικό”, µέσω του γνωστού συνδρόμου της ρωσοφοβίας, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα, για να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Η έκθεση τονίζει ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει έναν πολυπολικό κόσμο. Και λοιπόν; Που είναι το μεμπτόν; Γιατί ανησυχούν οι Βρετανοί γι’ αυτό; Υπάρχει, δημιουργείται κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην υφήλιο µε αυτή την εξέλιξη; Πρόκειται για έναν παραλογισμό, μια παράλογη αντίδραση, η οποία απορρέει και μόνον από την μεταβολή της ισορροπίας των οικονομικών δυνάμεων στον κόσμο.

Είναι σαφές ότι η παγκόσμια τάξη έχει πολλά να χάσει ίσως. Βλέπουμε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να επεκτείνονται συνεχώς ανατολικά, τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά. Και για να συνεχίσει η επέκταση, πρέπει να υπάρχει άλλοθι, ένας εν δυνάμει εχθρός. Και αυτό το βρήκαν στο όνομα της Ρωσίας. Έτσι εξηγείται και η “ρωσοφοβία”. Με αυτή την άποψη, μπορεί να θεωρηθεί ανά πάσα στιγμή, η όποια ενίσχυση της ρωσικής επιρροής σε οποιαδήποτε περιοχή της ΕΕ και του “πολιτισμένου” ή µη κόσμου, ως σοβαρός κίνδυνος.

Αλλά, δυστυχώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Δύση είναι η ίδια η στάση της απέναντι στην Ρωσία. Και το απίστευτο και όμως αληθινό: Ο µόνος που αντιδρά σε όλον αυτόν τον δυτικό παραλογισμό της δημιουργίας της νεοσυντηρητικής ρωσοφοβίας, είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ! Ωστόσο, το Λονδίνο αντιμετωπίζει κορυφαία και πολύ σοβαρά ζητήματα αυτή την περίοδο. Brexit, τρομοκρατία κ.λπ.

Η υπόθεση της εξόδου από την ΕΕ είναι αρκούντως σοβαρή. Και προφανώς, το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών πιστεύει ότι τα “αντι-ρωσικά αισθήματα” μπορούν να βοηθήσουν τη βρετανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί καλύτερα την έξοδο από την ΕΕ μετά το «Brexit».

Έτσι µε αυτόν τον τρόπο, το Λονδίνο προσπαθεί να δελεάσει τη Γαλλία και τη Γερμανία. Πράγμα ανόητο για τον εξής απλούστατο λόγο: και οι δυο χώρες έχουν συνάψει πολύ σοβαρές διακρατικές εμπορικές σχέσεις αξίας πολλών δις ευρώ. Η Γερμανία για παράδειγμα, υπέγραψε μια πολύ σοβαρή συμφωνία φυσικού αερίου µε την Ρωσία και δεν σκοπεύει να τη σπάσει.

Απόστολος Ρόσσιος

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/345657-Oi-echthroi-toy-mellontos-kata-to-PHorein-Ophis ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...