Οι ΗΠΑ δεν δέχονται πλέον Κουβανούς μετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα

Κούβα

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ – ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

Η κυβέρνηση Ομπάμα, ανακοίνωσε την ανάκληση του μέτρου που παρείχε αυτόματη άδεια παραμονής σε οποιονδήποτε Κουβανό έφθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη κι αν δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα, βάζοντας τέλος σε μια παλιά εξαίρεση στον κανόνα της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Πρόκειται για το τέλος της πολιτικής που είναι γνωστή ώς “βρεγμένο πόδι, στεγνό πόδι”, η οποία επέτρεπε την παραμονή σε κάθε Κουβανό που πατούσε το πόδι του σε αμερικανικό έδαφος αλλά επέβαλλε την επιστροφή όσων Κουβανών περισυλλέγονταν στη θάλασσα.

Η απόφαση αυτή είναι άμεσα εφαρμόσιμη, ικανοποιώντας την κουβανική πολιτική ηγεσία που ζητούσε εδώ και χρόνια την κατάργηση αυτής της πολιτικής.

Η αλλαγή προετοιμαζόταν εδώ και μήνες αλλά ανακοινώθηκε ξαφνικά, για να αποφευχθεί η έλευση χιλιάδων ανθρώπων που εκτιμάται ότι θα προσπαθούσαν να φτάσουν στις ΗΠΑ μέσω θαλάσσης αν προαναγγελόταν η απόφαση αυτή.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Κούβα θα επιτρέπει σε όσους δεν δέχονται οι ΗΠΑ να επιστρέφουν στο νησί.

Με την απόφαση αυτή οι ΗΠΑ έβαλαν, επίσης, τέλος και σε ένα πρόγραμμα που επέτρεπε την είσοδο στη χώρα κουβανών ιατρών και παρεμφερών επαγγελματιών. Το πρόγραμμα δεν ήταν δημοφιλές στην Κούβα γιατί δελέαζε τους γιατρούς να εγκαταλείψουν τη χώρα, μειώνοντας το εκπαιδευμένο προσωπικό.

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ περισυλλέγει κάθε χρόνο χιλιάδες Κουβανούς που προσπαθούν να διασχίσουν το θαλάσσιο πέρασμα των 145 χλμ. Ωστόσο, έχει επιτραπεί η παραμονή στη χώρα σ δεκάδες χιλιάδες Κουβανούς που φτάνουν στις ΗΠΑ, ακόμα και μέσω Μεξικού, την στιγμή που μετανάστες από άλλες χώρες έχουν περισυλλεγεί και απελαθεί στις χώρες τους.

Η μεταναστατευτική αυτή ιδιαιτερότητα εφαρμόστηκε το 1995 από την κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον, μετά την έξοδο δεκάδων χιλιάδων Κουβανών που περισυλλέγονταν στη θάλασσα από την Ακτοφυλακή ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στη Φλόριντα.

“Με την αλλαγή αυτή θα συνεχίσουμε να καλωσορίζουμε τους Κουβανούς όπως καλωσορίζουμε μετανάστες από άλλες χώρες, με συνέπεια στους νόμους μας”, είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.

Κυβερνητικοί παράγοντες της Κούβας είπαν ότι η εξαίρεση αυτή είχε προωθήσει την παράνομη μετανάστευση, τη διακίνηση ανθρώπων και τα επικίνδυνα ταξίδια σε ακατάλληλα πλοιάρια.

Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Ομπάμα, δήλωσε ότι επειδή οι Κουβανοί περίμεναν την κατάργηση της πολιτικής αυτής από το 2014 που ξεκίνησε η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η κουβανική μετανάστευση παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση.

“Ο κόσμος ήθελε να μεταναστεύσει,” είπε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ο Ρόουντς, τονίζοντας ότι περίπου 40.000 Κουβανοί έφτασαν στην Αμερική το 2015, και 54.000 το 2016.

Ο Τζε Τζόνσον, γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, είπε τηλεφωνικά ότι η Κούβα θα δεχθεί υπηκόους της που θέλουν να επιστρέψουν, αρκεί να μην έχουν περάσει τέσσερα χρόνια απο την φυγή τους από την Κούβα.

“Χαιρετίζω αυτό το βήμα στη μεταρρύθμιση μιας παράλογης πολιτικής διακρίσεων που αποτελούσε κραυγαλέα αντίθεση από τη μεταχείρηση άξιων μεταναστών από άλλες χώρες”, δήλωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λέιχι.

Συμφωνώντας, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ είπε ότι η κατάργηση της πολιτικής είναι “μια νίκη για τους φορολογούμενους, την ασφάλεια των συνόρων και τους συμμάχους μας στο Δυτικό Ημισφαίριο”.

Και οι δύο υποστηρίζουν τις κινήσεις του Ομπάμα προς μεγαλύτερη εμπορική ελευθερία και μετακινήσεις μεταξύ των δύο χωρών. Όμως ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ένθερμος αντίπαλος της κατάργησης της πολιτικής αυτής και γιός Κουβανών μεταναστών ο ίδιος, κατέκρινε την ανακοίνωση ως προδοσία των Κουβανών που διαφεύγουν από τις διώξεις.

Παρά την αλλαγή της πολιτικής, ωστόσο, θα διατηρηθεί ένα πρόγραμμα που επανενώνει κουβανικές οικογένειες.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...