Οι συνθήκες στα μεταλλεία θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Δελφών

Η δέσμευση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Δελφών Χαράλαμπου Παναγιωτόπουλου, σε προηγούμενη συνεδρίαση προς τον Γιώργο Ιωσηφίδη, ότι το θέμα της κατάστασης που επικρατεί στα μεταλλεία θα περιλαμβάνεται στην αμέσως επόμενη πρόσκληση δεν τηρήθηκε. Κι όπως είναι λογικό ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Δελφών» δεν θα το άφηνε έτσι. Με την έναρξη της διαδικασίας πήρε το λόγο προκειμένου να καυτηριάσει την αθέτηση της υπόσχεσης από την πλευρά του προέδρου, ενώ ταυτόχρονα έκανε γνωστό πως ο ίδιος θα θέσει ζήτημα προς το σώμα προκειμένου το θέμα να συζητηθεί.
Έτσι και έκανε όταν η συνεδρίαση έφτασε στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση, με τον πρόεδρο όμως να μη δείχνει διάθεση ο ίδιος να εισαγάγει το θέμα. Μάλιστα έχοντας την εντύπωση ότι τη δική του άρνηση θα τη δεχθεί και η παράταξή του ο κ. Παναγιωτόπουλος προέτρεψε τον κ. Ιωσηφίδη να θέσει θέμα συζήτησης, πράγμα που ο τελευταίος έκανε, με το αποτέλεσμα μάλιστα να τον δικαιώνει. Κι αυτό γιατί εκτός των ψήφων που έλαβε η πρότασή του από την αντιπολίτευση, πήρε τη θετική γνώμη και των μισών σχεδόν συμβούλων της πλειοψηφίας οι οποίοι δε συμφώνησαν με τον πρόεδρο που έσπευσε να πει «όχι» στο αίτημα. Μία εξέλιξη η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ήττα για τον κ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ελλείψει του δημάρχου, που απουσίαζε από την αίθουσα εκείνη τη στιγμή, αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να κατευθύνει την παράταξη προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.
«Κλιμακώνεται η τρομοκρατία»
Μετά τη «νίκη» του αυτή ο Γ. Ιωσηφίδης ανέλυσε τους λόγους που κάνουν επιτακτική την τοποθέτηση του δημοτικού συμβουλίου επί του θέματος, καθώς όπως είπε τα πράγματα στην επιχείρηση «ΕΛΜΙΝ ΒΩΞΙΤΕΣ» καθημερινά γίνονται όλο και πιο εχθρικά προς τους εργαζόμενους. Έκανε λόγο για τρομοκρατία, η οποία μέρα με τη μέρα κλιμακώνεται, ενώ παραθέτοντας και πρόσφατα γεγονότα υποστήριξε πως η πλευρά της εργοδοσίας μεθοδεύει ένα σχέδιο με τη συλλογή υπογραφών όπου έχει ως στόχο τη δημιουργία αντίπαλων μετώπων εντός των εργαζομένων. Επαναφέροντας προς το σώμα τα όσα ανέφερε πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξής του για το θέμα, την κατέθεσε και στο προεδρείο, ζήτησε να ψηφιστεί η καταγγελία των πρακτικών που ακολουθούνται, με την ταυτόχρονη μάλιστα έκδοση ενός ψηφίσματος από το δήμο, που θα εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τους εργαζόμενους.
Ζητήθηκαν στοιχεία
«Έχετε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα όσα μας λέτε για τις συνθήκες εργασίας και τα όσα συμβαίνουν στους συγκεκριμένους χώρους», ρώτησε το Γ. Ιωσηφίδη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, για να του απαντήσει παρεμβαίνοντας ο Παναγιωτής Μέγκος λέγοντας πως όλα όσα λέγονται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου το σώμα θα πρέπει να τα θεωρεί ως αληθή. «Εάν η εταιρεία θέλει να τα προσβάλει μπορεί να έρθει να το κάνει», είπε συνεχίζοντας, δείχνοντας εμφανώς πως ο ίδιος είναι υπέρ της καταγγελίας που κατέθεσε ο Γ. Ιωσηφίδης. «Σήμερα καλούμαστε να αποφασίσουμε για το εάν είμαστε υπέρ ή κατά των εργαζομένων, καθώς και το εάν καταγγέλλουμε όλα τα περιστατικά που η κοινωνία γνωρίζει», είπε εκ νέου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, για να πάρει επί της θέσης του και τη σύμφωνη γνώμη του Παναγιώτη Ταγκαλή.
«Μην αφήνουμε χώρο»
«Είναι λογικό να απασχολεί το δήμο ένα τέτοιο θέμα κι αυτό γιατί απασχολεί ταυτόχρονα την τοπική μας κοινωνία», πρόσθεσε στη δεύτερη τοποθέτησή του ο Π. Μέγκος, ζητώντας από το σώμα να λάβει υπόψιν του σοβαρά τα όσα γίνονται στα μεταλλεία. «Όσο αφήνει χώρο τόσο κάποιος άλλος θα τον καταλαμβάνει», πρόσθεσε, λέγοντας ακόμα πως ο δήμος για τη λειτουργεία των μεγάλων επιχειρήσεων στην περιοχή έχει δώσει τα πάντα, άρα έχει και το δικαίωμα να θέτει και όρους που αφορούν τους πολίτες του.
«Εμείς είμαστε υπέρ της νομιμότητας. Για όλα τα άλλα που λέτε υπάρχουν αρμόδια όργανα», είπε ο πρόεδρος του συμβουλίου, δείχνοντας εμφανώς πως δε συμφωνεί με τα όσα θέλει να ψηφίσει το συμβούλιο ο Γ. Ιωσηφίδης. Κατά την τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Λουκάς Αναγνωστόπουλος σημείωσε πως η θέση του δήμου είναι πάγια όσον αφορά τα φαινόμενα αυθαιρεσίας, τα οποία όπως είπε και ίδιος αλλά και η δημοτική αρχή καταγγέλλει. Παράλληλα με αυτό, όπως τόνισε, θα πρέπει τα αρμόδια όργανα του κράτους να επιληφθούν ώστε όπου διαπιστώνονται τέτοια κρούσματα να παρεμβαίνουν εφαρμόζοντας όλα όσα ορίζουν οι νόμοι. «Είμαστε κατά αυτών των φαινομένων», πρόσθεσε, για να πάρει εκ νέου το λόγο ο Γ. Ιωσηφίδης υποστηρίζοντας πως όσοι ζητούν τη βοήθεια των ελεγκτικών μηχανισμών σήμερα, πολύ απλά εθελοτυφλούν, καθώς αυτοί, πάντα το πρίσμα της νομιμότητας κάνουν τα στραβά μάτια.
Χωρίς σύνθεση
Η διαδικασία της ψηφοφορίας που ακολούθησε έφερε προς το σώμα δύο προτάσεις, μία του Γ. Ιωσηφίδη, και μία του Λ. Αναγνωστόπουλου, οι οποίες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου διαφέρουν σε ένα τους στοιχεία. Κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο αυτή του αντιδημάρχου δε δεχόταν άμεσα την ύπαρξη όλων όσων η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέθεσε στο σώμα, παρά μόνο έλεγε πως «στην περίπτωση που συμβαίνουν κι αυτό αποδεικνύεται… τότε τα καταγγέλλουμε». Η εμφανής πρόσθεση του να μην περάσει η πρόταση Ιωσηφίδη αποτυπώθηκε και στην αδράνειά του ως προς την προσπάθεια σύνθεσης των δύο προτάσεων, μιας και σε καμία περίπτωση δεν έδειξε διάθεση για κάτι τέτοιο. Με τούτα ως δεδομένα λοιπόν, το σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της δημοτικής αρχής να προκρίνει την πρόταση Αναγνωστόπουλου, αφήνοντας δεύτερη στην καταμέτρηση, άρα και «χαμένη», την πρόταση Ιωσηφίδη που πήρε τις ψήφους όλης της αντιπολίτευσης, αλλά δεν της έφτασαν.

Πηγή:http://www.fokidanews.gr/

Διαβάστε περισότερα  ΕΔΩ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...