Οι συνωμοσιολόγοι

Οι συνωμοσιολόγοι

Εχασαν το στοίχημα, οι εγχώριοι «βασιλικότεροι του βασιλέως», που πρόβλεπαν πλήρη επικράτηση του κράτους, δηλαδή του προέδρου Μακρόν, επί των «κίτρινων γιλέκων».

Ευτυχώς και για τους ίδιους, οι κυβερνώντες, στη Γαλλία, αντελήφθησαν το μέγεθος του «κινδύνου» και… ανέκρουσαν πρύμνα, χωρίς καν να είναι βέβαιο ότι αυτή η κατά κράτος υποχώρηση, θα ανακόψει την εξεγερτική διάθεση του γαλλικού λαού, που φαίνεται τώρα να επεκτείνεται στα σχολεία! Εξ ου και η αμηχανία, εύλογη ως ένα βαθμό, λόγω και της έλλειψης ευδιάκριτων χαρακτηριστικών στο συγκεκριμένο κίνημα. Δυσκολευόμαστε όμως να κατανοήσουμε την προσφυγή σε «θεωρίες συνωμοσίες», που φτάνουν ως το σημείο να συσχετίζουν τις κινητοποιήσεις με το φαινόμενο του ισλαμικού ριζοσπαστισμού, από πλευρές, μάλιστα, που κατακρίνουν με κάθε ευκαιρία, τον ανορθολογισμό και το «λαϊκισμό». Να διευκρινίσουμε, αρχικά, ότι συμμεριζόμαστε το φόβο όσων υποστηρίζουν πως η «επέλαση» του ισλαμικού ριζοσπαστισμού, ακόμη και με την «ήπια» εκδοχή των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, λόγω των ασύμπτωτων, με τις αξίες των δυτικών κοινωνιών, πολιτισμικών κωδίκων, των συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων. Από του σημείου όμως αυτού, μέχρι του να αναγορεύεται ο, υπαρκτός, κίνδυνος του ισλαμικού φονταμενταλισμού, σε γενεσιουργό παράγοντα κάθε κινητοποίησης ή εκλογικής συμπεριφοράς, υπάρχει χαώδης απόσταση. Το να υποστηρίζεται, ακόμη περισσότερο, ότι κάθε κινητοποίηση, ή και απλή κριτική, αμφισβητεί τις ίδιες τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σύστοιχου αξιακού της συστήματος, συνιστά κάτι από παραπάνω από λογικό άλμα και αυθαίρετη εξαγωγή συμπερασμάτων. Παραπέμπει σε μια μορφή μονοσήμαντης, αν μη και ολοκληρωτικής σκέψης, που, κατά τα άλλα, απεχθάνονται και δηλώνουν ότι καταπολεμούν οι εν λόγω σχολιαστές.

Αλήθεια, πέρασε ποτέ από το μυαλό των εν λόγω σχολιαστών, το ενδεχόμενο οι πολίτες που διαμαρτύρονται ή και εξεγείρονται, ενδεχομένως και εκείνοι που εκτρέπονται σε βανδαλισμούς, αντιδρούν σε μια πολιτική, που δεν πλήττει μόνο το, μέχρι πρόσφατα κεκτημένο, βιοτικό τους επίπεδο, αλλά θέτει υπό αμφισβήτηση και το αίσθημα ταυτότητας και συνανήκειν; Που, εν τέλει, τους αποξενώνει από τους φορείς άσκησης πολιτικής και λήψης των αποφάσεων, που καθορίζουν τη μοίρα τους; Φαίνεται πως ο υπολανθάνον ελιτισμός , δεν τους επιτρέπει να κατανοήσουν, ούτε καν να υποθέσουν τα βαθύτερα αισθήματα, φόβους, αγωνίες και αιτήματα, ακόμη και αυτής της μεσαίας τάξης, στην οποία ομνύουν.

 ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/348284-Oi-synomosiologoi ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...