Οι 58 τυχεροί… άτυχοι ήρωες του 1940 και μέσα σε αυτούς ένας από την Ναυπακτία. Βίντεο-Φωτο

Του Κώστα Καρβούνη•

ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
με μεγαλοπρέπεια, ευλάβεια και συγκίνηση τιμήθηκε και εφέτος το έπος του ‘40. Η σεμνή τελετή έγινε παρουσία των Αρχών τόσο της Ελλάδας όσο και της Αλβανίας.
Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου και την χώρα μας εκπροσώπησε η Γενική Πρόξενος στα Τίρρανα κ. Σουρανή. Χιλιάδες ήταν οι προσκυνητές, συγγενείς και φίλοι από την Ελλάδα και την Αλβανία, που παρευρέθηκαν και τίμησαν τους ήρωες πεσόντες.
Στο στρατιωτικό κοιμητήριο Ελλήνων μαχητών του πολέμου στο Βουλιαράτι, είναι αναγνωρισμένοι και οι 58 ταφέντες εδώ. Άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Σ1 Κινητό Στρατωτικό Νοσοκομείο Βουλαρατίου.
ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΑΤΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ!
Ένας από αυτούς είναι και ο Ναυπάκτιος από την Αναβρυτή (Βετοψίστα) Λοχίας Καρβούνης Γεώργιος, του 39ου Συντάγματος Ευζώνων Μεσολογγίου, που απεβίωσε στις 5/3/1941. Αντικρύσαμε τον τάφο του για πρώτη φορά πέρυσι, 77 χρόνια μετά.
Ήταν για όλους μας αγνοούμενος!
Ανήκε στην κατηγορία αυτών που ποτέ δεν γύρισαν από το μέτωπο.
Δεν αναφέρεται σε καμία επίσημη κατάσταση ούτε στα αρχεία του ΓΕΣ!
Το θρυλικό 39ο Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου που έδωσε ιστορικές μάχες, τις περισσότερες εφ´ όπλου λόγχης, αριθμούσε 103 Αξιωματικούς και 2800 σκληροτράχηλους πολεμιστές. Ήταν χωρισμένο σε 3 Τάγματα που το κάθε ένα είχε 3 Λόχους.
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα ο Λοχίας ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ πέθανε στις 5 Μαρτίου 1941 στο Σ1 Πεδινό Χειρουργικό Νοσοκομείο εκστρατείας που λειτούργησε από 28 Δεκεμβρίου 1940 μέχρι τη λήξη του πολέμου.

Το Σ1 Πεδινό Χειρουργείο αναπτύχθηκε σε 20 σπίτια του χωριού με 250 κλίνες αρχικά και 300 από το Μάρτη 1941, περιέθαλπε δε τραυματίες και παγόπληκτους μαχητές του μετώπου.
Ο Διευθυντής του Σχολείου του Βουλιαρατίου Γεώργιος Καλυβόπουλος, (εθελοντής μαζί με άλλους κατοίκους), ζήτησε και εξασφάλισε από τον Αρχίατρο Διευθυντή του Σ1 Μπράμο Ιωάννη, κατάλογο των καθημερινών απωλειών του Νοσοκομείου, τον διαφύλαξε μετά ο γιός του Χρήστος δάσκαλος του χωριού.
Το σημαντικό αυτό έγγραφο το παραθέτουμε σε φωτοτυπία.

Στην 38η σειρά το όνομα του αποθανόντος τραυματισμένου Λοχία Γεωργίου Καρβούνη από την Αναβρυτή Ναυπακτίας με ημερομηνία γέννησης το 1916,του 39ου Συντάγματος Ευζώνων.
Οι 58 νεκροί του Σ1 ενταφιάστηκαν σαν να ήταν στην πατρίδα τους δίπλα στο παλιό εκκλησάκι Αγίου Βασιλείου που έκαναν το νεκροταφείο. Ο Δημήτριος Μπάκος που έδωσε το χωράφι του να ταφούν εκεί οι νεκροί, συνηρούσε το νεκροταφείο από το 1941 μέχρι το 1972 που πέθανε.
Κατέγραψε τα μνήματα με ακριβή διαγράμματα και το παρέδωσε άθικτο παρά τους διωγμούς του Χότζα. Τάφηκε και αυτός τιμής ένεκεν μαζί τους
Επίσης εδώ στα οστεοφυλακια του νεκροταφείου φιλοξενούνται πάνω απο 300 ανώνυμοι μαχητές που έμειναν για παντα στη γειτονικη χωρα.
Από τις 232000 των Ελλήνων μαχητών που βρέθηκαν στο μέτωπο οι καταγεγραμμένοι είναι :
νεκροί 13325
αιχμάλωτοι 2465,
αγνοούμενοι 1290,
Δηλαδή συνολικά 17080 οι απώλειες, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία έπεσαν μέσα στην Αλβανική Επικράτεια.
Όμως λίγοι από τους πεσόντες είναι ενταφιασμένοι σε κάποιο Νεκροταφείο, ενώ διάσπαρτα και εγκαταλειμμένα είναι τα οστά των πεσόντων.
Σήμερα μετά την ιστορική διακρατική συμφωνία που έγινε στην Κρήτη, έχουν περισυλλέγει τα οστά νεκρών στρατιωτών μας. Και η ανεύρεση, αναγνώριση και ταφή συνεχίζεται…

  • Ο Κώστας Γ. Καρβούνης είναι Μαθηματικός και ανηψιός του πεσόντα

Βίντεο και φωτογραφίες  ντοκουμέντο από τον τόπο ταφής του

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...