ΟΚΕ: Η Ανάπτυξη θέλει διάλογο και συστράτευση όλων των φορέων της αγοράς

 Νίκος Βούτσης:  H Ο.Κ.Ε. συμβάλλει και στο κοινοβουλευτικό έργο

 

 

 Οι Πρόεδροι των φορέων που συμμετέχουν στην Ο.Κ.Ε.:

 

Την ανάγκη κοινωνικού διαλόγου και συστράτευσης όλων των παραγωγικών δυνάμεων, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και του πολιτικού κόσμου για την επιστροφή στην βιώσιμη ανάπτυξη, συμφώνησαν οι φορείς της ελληνικής Οικονομίας που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της  Ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.). Στη συνεδρίαση παρέστη ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης.

 

Όλα τα μέρη, συμφώνησαν ότι για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις για να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, να ανακτηθούν οι χαμένες θέσεις εργασίας, να βελτιωθούν τα εισοδήματα, η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών παροχών (υγεία, σύνταξη, υποστήριξη χαμηλών ή ανύπαρκτων εισοδημάτων) και η κοινωνική συνοχή

 

Επίσης, συμφωνούν να συμμετέχουν ενεργά στη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει με την ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεσμεύονται να συμβάλλουν στην ουσιαστική ενίσχυση του οργανωμένου και υπεύθυνου Κοινωνικού Διαλόγου και να αναλάβουν συντονισμένες πρωτοβουλίες για την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων πάνω στα κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα

 

Ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. κ. Γιώργος Βερνίκος, ευχαρίστησε τον κ. Βούτση για την παρουσία του, η οποία όπως είπε «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη του κοινωνικού διαλόγου και είναι προϋπόθεση για την εδραίωση της δημοκρατίας, την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη. Η στενή και γόνιμη συνεργασία μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Ο.Κ.Ε. είναι σήμερα απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε, καθώς το γνωμοδοτικό έργο της Επιτροπής μπορεί να βοηθήσει και να υποστηρίξει τεκμηριωμένα το έργο της Βουλής», ενώ αναφερόμενος στο έργο της Επιτροπής δήλωσε ότι «η Ο.Κ.Ε είναι διατιθεμένη ν’ ανταποκριθεί στην πρόκληση και το δύσκολο έργο που έχει μπροστά της.

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής, ευχαρίστησε τον κ. Βερνίκο και τα Μέλη της Ολομέλειας της Ο.Κ.Ε. για την πρόσκληση και εξέφρασε τη εμπιστοσύνη του στο θεσμό της Ο.Κ.Ε. και στη συμβολή της στο κοινοβουλευτικό έργο. Αναφερόμενος στη διεθνή κατάσταση, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. «Η σημασία ενός ουσιαστικού διαλόγου και οι συγκλίσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας είναι αδιαμφισβήτητα ιδιαίτερα χρήσιμες», τόνισε.

 

Όλοι οι φορείς της αγοράς, στη συνεδρίαση της ΟΚΕ

 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι κκ. Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος ΣΕΒ, Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος ΕΕΤ, Δημήτριος Καψιμάλης, Πρόεδρος ΟΜΚΟΕΕ, Ιωάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος ΓΣΕΕ, Ιωάννης Παϊδας, Προεδρεύων ΑΔΕΔΥ, Γεώργιος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος ΟΕΕ, Νικόλαος Τσεμπερλίδης, Πρόεδρος ΚΕΠΚΑ, Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος Greenpeace Ελλάς, Ιωάννης Βαρδακαστάνης Πρόεδρος ΕΣΑμεΑ, Βασίλειος Θεοτοκάτος, Πρόεδρος ΑΣΠΕ. Την ΕΣΕΕ εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας της και Αντιπρόεδρος της Ο.Κ.Ε. κ. Γεώργιος Καρανίκας. Τον ΣΑΤΕ εκπροσώπησε ο πρώην Πρόεδρος του και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ο.Κ.Ε. κ. Μιχάλης Αλέπης. Την ΚΕΕΕ εκπροσώπησε ο κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ενώ την ΕΝΠΕ εκπροσώπησε ο κ. Πέτρος Φιλίππου. Τέλος, εκ μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ παρευρέθη ο κ. Γιώργος Γωνιωτάκης, Αντιπρόεδρος της Ο.Κ.Ε., εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών παρευρέθη η κυρία Σοφία Κατσίνα, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ο.Κ.Ε. και εκ μέρους του ΓΕΩΤΕΕ παρευρέθη ο κ. Κωνσταντίνος Μπέσης, Μέλος της Ολομέλειας της Ο.Κ.Ε.

 

Μέσα στη κρίση χάσαμε και τον  ουσιαστικό δημόσιο διάλογο

 

Στη συνάντηση τονίσθηκε ότι η μακροχρόνια κρίση στην Ελλάδα οδήγησε μεταξύ άλλων στην αποδυνάμωση ενός ουσιαστικού δημόσιου διαλόγου και συνεπώς είναι απαραίτητη η συστράτευση όλων των φορέων που εκπροσωπούνται στην Ο.Κ.Ε. Συμφωνήθηκε επίσης ότι μόνο με την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου και την επίτευξη ευρείας συνεννόησης μπορούν να υπάρξουν πρωτοβουλίες και δράσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαιτούμενων πολιτικών για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την έκδοση Κοινής Δήλωσης η οποία επισυνάπτεται.

 

Οι Πρόεδροι των φορέων που συμμετέχουν στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.), το συνταγματικό θεσμό του κοινωνικού διαλόγου, συναντήθηκαν στην Αθήνα, την Τετάρτη 15 Μαρτίου και συζήτησαν για τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της χώρας, την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου εξόδου από την κρίση και τη σημασία του οργανωμένου κοινωνικού διαλόγου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/275182-OKE-E-Anaptyxe-thelei-dialogo-kai-systrateyse-olon-ton-phoreon-tes-agoras ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...