Οργιάζει το λαθρεμπόριο, το κράτος χάνει 1,3 δις ευρώ κάθε χρόνο!

Μεγάλες απώλειες, της τάξης του 1,3 δις ευρώ για τα έσοδα του Δημοσίου,  φέρνει κάθε χρόνο η πληγή του λαθρεμπορίου! Παρά τους ελέγχους, η παραοικονομία φαίνεται να ανθεί στο παρασκήνιο της αγοράς, προκαλώντας σημαντική ζημία σε Δημόσιο, επιχειρήσεις και πολίτες.
 
Μόνο στα καύσιμα, το λαθρεμπόριο εκτιμάται κοντά στα 300 με 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ στα καπνικά στα 750 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα οινοπνευματώδη, με άλλα 100 εκατ. ευρώ, τότε φαίνεται το πραγματικό κόστος για την ελληνική Οικονομία, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς ξεπερνά το 1,3 δις ευρώ. Σημαντική απώλεια για τα δημόσια έσοδα, καθώς αυτοί οι τρεις κλάδοι, έχουν πολύ υψηλή φορολόγηση, που σημαίνει ότι τα έσοδα που χάνει από εκεί το κράτος, τα αναπληρώνει από κάπου αλλού. Κάθε ευρώ φόρου που χάνεται, συνήθως αναπληρώνεται από τα συνήθη υποζύγια του φορολογικού συστήματος, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.  
 
Εκτός από την ζημία σε ευρώ, δημιουργεί πολλά ακόμα προβλήματα, όπως τον αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς οι παράνομες επιχειρήσεις έχουν πολύ χαμηλές τιμές που οι νόμιμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της αγοράς, δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν και όχι απλώς περιορίζουν τα κέρδη τους, αλλά αρκετές αργά η γρήγορα, οδηγούνται στο χείλος του γκρεμού. Το «λουκέτο», με τη σειρά του δημιουργεί νέους ανέργους, οικογένειες που θα συντηρηθούν με επιδόματα (Ανεργίας, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Κάρτες Σίτισης, Επίδομα Ενοικίου, Πετρελαίου, κτλ) τα οποία επιβαρύνουν, τον ήδη αδύναμο, κρατικό «κορβανά».  Η Οικονομία αποτελείται από συγκοινωνούντα δοχεία και ένα πρόβλημα  που στα χαρτιά μπορεί να μοιάζει εστιασμένο σε ένα κλάδο, στην πράξη δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, που επιδεινώνουν το γενικότερο οικονομικό κλίμα.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, οι έλεγχοι και τα πρόστιμα συνεχίζονται, αλλά παρά τις καλές προθέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, η αλήθεια είναι ότι η χρηματοδότηση είναι περιορισμένη και πολλές από αυτές παραμένουν υποστελεχωμένες. Ένας πολιτικός είναι εύκολο να υποσχεθεί την πάταξη του λαθρεμπορίου, αλλά το πρόβλημα δεν είναι στην πρόθεση της πολιτείας, είναι στην ανάγκη δέσμευσης σημαντικών πόρων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του και ακόμα περισσότερο στα διάφορα, μικρά και μεγάλα τοπικά συμφέροντα.
 
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, που επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από το 2014 μέχρι και τους πρώτους εννέα μήνες της περασμένης χρονιάς οι έλεγχοι στα καύσιμα φαίνονται σχεδόν παγωμένοι, μία αρνητική εικόνα, που παρατηρείται και στα καπνικά.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/275681-Orgiazei-to-lathremporio-to-kratos-chanei-1-3-dis-eyro-kathe-chrono ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...