Οριστικά εκτός Ευρώπης η Μ. Βρετανία

Ενεργοποίησε το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας

Ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία του Brexit και η 29η  Μαρτίου πέρασε στις σελίδες της ιστορίας, ως η μέρα που  η Μεγάλη Βρετανία, άρχισε να πετάει από πάνω της τα ευρωπαϊκά δεσμά της! Η πρωθυπουργός της χώρας Τερέσα Μέι, υπέγραψε την επιστολή για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, την οποία και επέδωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τιμ Μπάροου, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Οι Βρετανοί επιδιώκουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξασφαλίσουν  μεγαλύτερη ευελιξία στις εμπορικές τους συμφωνίες με τρίτες χώρες, να τονώσουν τις εξαγωγές και όπως τονίζουν στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης, να αυξήσουν την παγκόσμια παρουσία της Μ. Βρετανίας στο μέγεθος που της ταιριάζει.

Φάρατζ: Η πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής μου!

 Η έναρξη της διαδικασίας του Brexit, αποτελεί δικαίωση και τον πρώην ηγέτη του δεξιού – αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ, που πρωτοστάτησε στην επικράτηση του Brexit, στο δημοψήφισμα της 26 Ιουνίου του 2016. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι μία από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες της ζωής του και πως «θα υπάρξουν πολλές διαφωνίες και συζητήσεις τα επόμενα δύο χρόνια αλλά δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένος. Θα το γιορτάσω και θα σκεφτώ ότι μετά από 25 χρόνια αγώνα, άξιζε τον κόπο».

Δεν θα επιβιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Brexit

Στην συνέχεια προσέθεσε ότι «μία λογική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου είναι καλύτερη για εμάς και με δεδομένο ότι είμαστε τώρα η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά στον κόσμο… η πραγματική καταστροφή είναι η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση και το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες τώρα δυσαρεστούν η μία την άλλη. Η πραγματική καταστροφή είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιβιώσει».

Τέλος, άσκησε κριτική στην κυρία Μέι για την ευχή της «για μια ισχυρή Ε.Ε.», καθώς, όπως σημείωσε, δεν μπορεί η Μεγάλη Βρετανία να αποχωρεί από μία Ένωση και να εύχεται άλλες χώρες να συνεχίσουν να κυβερνώνται «από τον κ. Γιούνκερ».

Μέι: Μη αναστρέψιμο το Brexit

Την ώρα που γινόταν η επίδοση της επιστολής στις Βρυξέλλες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έκανε την ανακοίνωση στη Βουλή. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε ότι «Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, η Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε., από εδώ και στο εξής θα παίρνουμε τις δικές μας αποφάσεις, θα κάνουμε τους δικούς μας νόμους, τώρα είναι η ώρα να ενωθούμε (…) για να διασφαλίσουμε ότι εργαζόμαστε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη Βρετανία και το καλύτερο δυνατό μέλλον για όλους μας». Με τις δηλώσεις της, επιχείρησε να καλλιεργήσει και ένα κλίμα «φιλικού διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι επιδιώκεται μία νέα βαθιά και ειδική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε..
 

Τουσκ: Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Ε.Ε.. για το Brexit.  Δεν υπάρχει λόγος να υποκρινόμαστε πως πρόκειται για μια χαρούμενη ημέρα. Θα παραμείνουμε αποφασισμένοι και ενωμένοι κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων (…) Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο»

Με ανακοίνωσή του και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενημέρωσε  για τη σημερινή εξέλιξη, θέτοντας τις προτεραιότητες, από εδώ και στο εξής, για την Ε.Ε., που είναι η ελαχιστοποίηση – πρώτα από όλα – της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από το Brexit, ενώ επιδιώκεται και η Ε.Ε. να δρα ενωμένη στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.  

Οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας και Ε.Ε. που αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, θα διαρκέσουν δύο χρόνια. Πρώτα- Πρώτα θα πέσουν στο τραπέζι τα οικονομικά θέματα του «διαζυγίου», όπου Όπως έχουν δηλώσει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Βρετανία θα κληθεί να “πληρώσει από στα 25 έως και 73 δισ. ευρώ.

Το κόστος δεν αναμένεται να περιοριστεί εκεί, δεδομένου ότι πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους να εγκαταλείψουν την Μ. Βρετανία. Κερδισμένοι φαίνεται  ότι θα βγουν η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο που θα υποδεχθούν αυτές τις επιχειρήσεις. Όμως όλα αυτά θα είναι προσωρινά, οι πόνοι της αλλαγής, στην νέα πραγματικότητα.  Οι Βρετανοί αναμένεται να έχουν μία σημαντική ενίσχυση στις εξαγωγές τους και τον κλάδο της παραγωγής.

Το χρονοδιάγραμμα του Brexit

Σύμφωνα με το βρετανικό BBC το «διαζύγιο» θα υλοποιηθεί σε στάδια, ως εξής: Στις 29 Απριλίου, η ΕΕ των «27» θα εξουσιοδοτήσει την Κομισιόν να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Τον  Μάιο αναμένεται να παρουσιαστεί ο Οδικός Χάρτης των συνομιλιών. Δεν αποκλείεται να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε ένα πολύ βασικό ζήτημα: την εμπορική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο.

Το φθινόπωρο του 2017 η κυβέρνηση της Βρετανίας ευελπιστεί να έχει έτοιμο το «πολυνομοσχέδιο» για την ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο βρετανικό Δίκαιο. Αυτό αποκαλείται Great Repeal Bill.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 το Λονδίνο ελπίζει να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις. Μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Μαρτίου 2019, η Βουλή των Κοινοτήτων και το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να έχουν υπερψηφίσει την όποια συμφωνία. Ενδεχομένως τον Μάρτιο του 2019 -ακριβώς 40 χρόνια μετά την είσοδο- το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Κλειδί» η εμπορική συμφωνία

Ιδιαίτερη σημασία για το Λονδίνο έχει η νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρώπη και τις διμερείς με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ για τους ευρωπαίους πολίτες που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που ζουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Μόνο από την Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες φοιτητές και επαγγελματίες που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σημαντικός αριθμός εμπορικών επιχειρήσεων. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να λυθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με την Μ. Βρετανία να θέλει να διατηρήσει συγκεκριμένα προνόμια για τους ευρωπαίους υπηκόους.

Ανησυχεί για τον αντίκτυπο του Brexit η Μέρκελ

Ανησυχούν οι ευρωπαίοι ηγέτες για τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει το Brexit για την Ευρώπη και τις ζωές των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στη Βρετανία. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως ελπίζει η Βρετανία και η ΕΕ να παραμείνουν στενοί εταίροι, επισημαίνοντας επιπλέον, ενώπιον στελεχών του κόμματός της, ότι η προοπτική του Brexit προκαλεί ανησυχία σε πολλούς πολίτες στην Ευρώπη σχετικά με το μέλλον τους.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «αυτό συμβαίνει ειδικά σε πολλούς Γερμανούς και Ευρωπαίους πολίτες στη Βρετανία. Επομένως, η γερμανική κυβέρνηση θα εργαστεί εντατικά για να εγγυηθεί ότι ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερος». Όπως ανέφεραι η Γερμανίδα πολιτικός, «εμείς, στους κόλπους της ΕΕ, θα διεξάγουμε με τρόπο δίκαιο και ισορροπημένο τις επικείμενες διαπραγματεύσεις και ελπίζω ότι θα ισχύσει το ίδιο για τη βρετανική κυβέρνηση, η πρωθυπουργός της Βρετανίας με διαβεβαίωσε γι’ αυτό τηλεφωνικά».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/277119-Oristika-ektos-Eyropes-e-M-Bretania ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...