Οχι πολιτικαντισμοί με τις Πρέσπες!

Οχι πολιτικαντισμοί με τις Πρέσπες!

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα αναδειχθεί σε καταλύτη πολιτικών, αλλά και εσωκομματικών εξελίξεων, ενώ είναι δεδομένο ήδη ότι θα δρομολογήσει και αναδιάταξη πολιτικών, όπως και κοινοβουλευτικών συσχετισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, ενώ σε όλα τα κομματικά επιτελεία και τα δημοσιογραφικά γραφεία οι ενδιαφερόμενοι μετρούν και ξαναμετρούν τα «κουκιά» στη Βουλή, ώστε να διαπιστώσουν πιθανολογώντας αν υπάρχουν οι «παράλληλες πλειοψηφίες» για τη Συμφωνία, αλλά και για να μην απειληθεί η πολιτική σταθερότητα: αν, δηλαδή, υπάρχουν 151 βουλευτές για να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν υπάρχουν 151 για να κρατήσουν όρθια την κυβέρνηση σε τυχόν ψηφοφορία για την επαναβεβαίωση της δεδηλωμένης εμπιστοσύνης της Βουλής.

Στο πλαίσιο αυτών των φημών και των δημοσιευμάτων, τις τελευταίες ημέρες αναπαραγόταν ένα σενάριο που ήθελε την κυβέρνηση να εργαλειοποιεί τη Συμφωνία των Πρεσπών για να προκαλέσει ρήγμα στη ΝΔ. Βάσει, λοιπόν, αυτής της «θεωρίας», η παρούσα κυβέρνηση θα κύρωνε μεν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο θα άφηνε την ψηφοφορία για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ως «καυτή πατάτα» για την επόμενη κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό, όπως τουλάχιστον υποστήριζαν οι ενδιαφερόμενοι «σεναριογράφοι», η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ θα μεταβληθεί σε ένα από τα διακυβεύματα των επόμενων εκλογών, ενώ αν η ΝΔ είναι η επόμενη κυβέρνηση, τότε είτε θα «κοπεί» στα δύο την ώρα της ψηφοφορίας, είτε θα αναγκαστεί να εναντιωθεί στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ –ενδεχόμενο που θα την φέρει σε ευθεία σύγκρουση με την Ουάσινγκτον και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Πρόκειται για ένα σενάριο πολλαπλώς προβληματικό: πρώτον, ακόμη κι αν η κυβέρνηση άφηνε την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ γι’ αργότερα, δε θα μείωνε το πολιτικό κόστος που επωμίζεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως, θα «θόλωνε» το αποτύπωμα που αφήνει στην Ιστορία ως η κυβέρνηση που έλυσε το Μακεδονικό. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση, η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός θα έχαναν όλο το πολύτιμο διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο που κέρδισαν διεθνώς συνομολογώντας την εν λόγω Συμφωνία. Και, επίσης, η Ελλάδα θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση τον βασικό της σύμμαχο στην γειτονική χώρα –δηλαδή τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ. Κι αυτό διότι η Αθήνα θα εμφανιζόταν να έχει «εξαπατήσει» τα Σκόπια, αναγκάζοντας την γειτονική χώρα να αλλάξει το Σύνταγμά της χωρίς να ανταποκριθεί και η δική μας πλευρά στις υποχρεώσεις της. Με άλλα λόγια, μία τέτοια εξέλιξη θα άφηνε τον Ζάεφ αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα βαρύτατα εκτεθειμένους, ενώ οι μόνοι κερδισμένοι θα ήταν οι εθνικιστές των δύο χωρών.

Ευλόγως, λοιπόν, έσπευσε χθες, πριν το συγκεκριμένο σενάριο πάρει διαστάσεις και «ταξιδέψει» ως την πολιτική σκηνή της πΓΔΜ φέρνοντας σε (ακόμη πιο) δύσκολη θέση τον Ζάεφ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να το διαψεύσει, τονίζοντας ότι αυτό «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα». Γιατί άλλοι γράφουν ανυπόστατα σενάρια όταν άλλοι γράφουν Ιστορία.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/350536-Ochi-politikantismoi-me-tis-Prespes ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...