Ούτε οι Βούλγαροι «καλοβλέπουν» τις δηλώσεις Ζάεφ

Ούτε οι Βούλγαροι «καλοβλέπουν» τις δηλώσεις Ζάεφ

Μπορεί σε τούτη εδώ τη χώρα η ομφαλοσκόπηση και η αοριστολογία να είναι τα προσφιλή σπορ ειδικά των πολιτικολογούντων, σε ότι έχει σχέση με την εξωτερική μας πολιτική, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στη γειτονική Βουλγαρία.

Εκεί, όταν κάτι τους ενοχλεί σε επίπεδο ρητορικής και προέρχεται από γειτονικό κράτος, ξεκαθαρίζουν την αρνητική τους στάση από την αρχή και δεν χαρίζονται σε κανέναν. Και σίγουρα δεν μεταφέρουν αυτό το ζήτημα στο εσωτερικό τους, για να αποτελέσει σημείο τριβής και συγκρούσεων στο Κοινοβούλιο, όπως μας έχουν συνηθίσει τα εγχώριο πολιτικό μας σύστημα.

Για παράδειγμα, η υπόθεση που έχει προκύψει εσχάτως με τις συνεχείς ανιστόρητες δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού, περί μακεδονικής γλώσσας κλπ. Για το δικό μας πολιτικό σύστημα, αυτές οι δηλώσεις έχουν γίνει η αιτία κομματικών αντιπαραθέσεων αντί να είναι η αφορμή για μια ενωτική αντιμετώπιση του ζητήματος, ενός εθνικού σοβαρού ζητήματος.

Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι, ουδείς εδώ στην Ελλάδα, δεν ασχολήθηκε με τη δέουσα σοβαρότητα, σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσαν και στην Βουλγαρία οι ίδιες δηλώσεις. Και θα μπορούσε το πολιτικό σύστημα εν συνόλω γιατί όχι, να εκμεταλλευόταν αυτή την ιδανική ευκαιρία του σκοπιανού ατοπήματος και να τη χρησιμοποιήσει υπέρ της χώρας μας.

Και δεν πρόκειται για αντιδράσεις ενός απλού στελέχους βουλγαρικού κόμματος. Πρόκειται για τον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος προειδοποίησε τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, «να μην κάνει  κατάχρηση της μακεδονικής γλώσσας»!

Και μάλιστα, απείλησε ευθέως τον γείτονα πρωθυπουργό, ότι αυτό «θα μπορούσε να κοστίσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ»! Οι δηλώσεις αυτές τις οποίες ο Βούλγαρος αντιπρόεδρος έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάστηκαν και στο τηλεοπτικό κανάλι Telma TV των Σκοπίων. Ο κ. Καρακατσάνοφ, ανέφερε κάτι επίσης πολύ σοβαρό και σημαντικό, που αφορά και στην Ελλάδα βεβαίως.

Είπε ότι η μακεδονική γλώσσα δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη γλώσσα, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ομιλούσα γλώσσα ολόκληρης την επικράτεια της «Βόρειας Μακεδονίας». «Βόρεια Μακεδονία είναι μια γεωγραφική ονομασία που περιλαμβάνει και έδαφος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας» υποστηρίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό «ο Ζάεφ αύριο μπορεί να απαιτήσει ότι υπάρχει αυτή η διάλεκτος ως επίσημη πλέον ξένη γλώσσα και στη Βουλγαρία, το οποίο θα είναι απαράδεκτο και προκλητικό»! Πρέπει να σημειώσω εδώ, οι δηλώσεις του Βούλγαρου κυβερνητικού κορυφαίου στελέχους, δεύτερου τη τάξει, δεν είναι οι μόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ανάλογες δηλώσεις, υπάρχουν πολλές και σε καθημερινή βάση, είτε από το κυβερνητικό είτε από το αντιπολιτευτικό στρατόπεδο της Βουλγαρίας. Αυτό έχει ως συνέπεια να ασκείται συνεχής και μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση των Σκοπίων. Ποια είναι η στόχευσή τους; Η κυβέρνηση Ζάεφ να εγκαταλείψει το ιστορικό παρελθόν τους, ιδιαίτερα από την περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι σήμερα, όπως σημειώνει και ο σκοπιανός Τύπος.

Ακόμη μεγαλύτερη ένταση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βούλγαρου ευρωβουλευτή Αντρέι Κοβάτσεφ, ο οποίος τόνισε ότι «η συμφωνία με τη Βουλγαρία πρέπει να γίνει σεβαστή», προσθέτοντας παράλληλα κάτι που ενόχλησε περισσότερο τα Σκόπια: «Ιστορικές πηγές από τις εποχές του παρελθόντος αποδεικνύουν ατράνταχτα ότι τα χρόνια πριν από το 1944 στη γεωγραφική περιοχή της «Μακεδονίας του Βαρδάρη» κυριαρχούσε το βουλγαρικό εθνοτικό στοιχείο και οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονταν ως Βούλγαροι»! και ως παράδειγμα αναφέρει: «Ο Τσάρος Σαμουήλ είναι Βούλγαρος βασιλιάς του Βουλγαρικού Βασιλείου!

Ο Γκριγκόρ Παρλίτσεφ είναι Βούλγαρος! Δεν υπάρχει χώρος για παραποιήσεις, συμβιβασμούς ή άλλα κακά»! Είναι προφανές ότι η βουλγαρική πλευρά, πνέει μένεα εναντίον του σκοπιανού πρωθυπουργού και οι αντιδράσεις αυτές, δείχνουν ότι υπάρχει και τρίτος παίκτης στην σκακιέρα, που έχει άμεσο ενδιαφέρον για τη γνωστή συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό σημαίνει ότι, μόλις θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτή καθαυτή η συμφωνία, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αναταράξεις στον περίγυρό μας.

Απόστολος Ρόσσιος

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/348922-Oyte-oi-Boylgaroi-kaloblepoyn-tis-deloseis-Zaeph ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...