Ούτε 1.000 ευρώ τον μήνα δεν έχουν 2 στα 3 νοικοκυριά!

H λάθος συνταγή των μέτρων που έχουν επιβάλει οι δανειστές, από το 2010, είχαν ως αποτέλεσμα την ταχεία φτωχοποίηση των νοικοκυριών.”

 

Ούτε χίλια ευρώ το μήνα δεν κερδίζουν έξι στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα! Εικόνα οικονομικής εξαθλίωσης εμφανίζουν τα στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις του 2016. Η καταστροφή των μνημονίων έχει αδειάσει τις «τσέπες» των φορολογούμενων με αποτέλεσμα το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα (12.000/έτος) να έχει σκαρφαλώσει στο 64% από 49 μέσα σε πέντε χρόνια!

 

Η αύξηση της φορολογίας, η μάστιγα της ανεργίας και η λάθος συνταγή των μέτρων που έχουν επιβάλει οι δανειστές, από το 2010, είχαν ως αποτέλεσμα την ταχεία φτωχοποίηση των νοικοκυριών. Όπως φαίνεται από τα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών οι πλούσιοι στην Ελλάδα έχουν γίνει «σπάνιο» φαινόμενο, με τα νοικοκυριά που δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 50 χιλιάδων ευρώ είναι μόλις 132 χιλιάδες. Στις καλές εποχές αυτό θα ήταν ένα καλό εισόδημα για την μεσαία τάξη, όμως στην μνημονιακή Ελλάδα, είναι οι κροίσοι που ξέφυγαν από την «μέγγενη» των δανειστών.

 Φόροι και εισφορές, έγιναν ληξιπρόθεσμα χρέη, που οδήγησαν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.  Σύμφωνα με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, εξαφανίστηκαν 150.οοο εύπορα νοικοκυριά!

 

 Η μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση της παραοικονομίας, θα έφερνε  σημαντική μείωση στα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών, η οποία όμως αντισταθμίστηκε από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Με τους φορολογούμενους να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους και τις προκαταβολές για τους φόρους του επόμενου έτους, «στα χαρτιά», τα έσοδα ήταν πάνω από τον στόχο. Όμως η αβάσταχτη φορολογία αποτελεί κίνητρο για φοροδιαφυγή. Ειδικά όταν δεν έχει προετοιμάσει/εξοπλίσει τον ελεγκτικό μηχανισμό να εντείνει τους ελέγχους. Με την παραοικονομία στην Ελλάδα να εκτιμάται στα 16 δις ευρώ τον χρόνο, το Δημόσιο εισπράττει επιβαρύνοντας τα συνήθη υποζύγια, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. 

 

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Καθημερινή, δείχνουν ότι μόνο από τα εύπορα νοικοκυριά που χάθηκαν, το υπουργείο Οικονομικών έχασε και φορολογητέα ύλη της τάξης των 9,25 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει 3 δις σε φόρων ή ένας ολόκληρος ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, μειώθηκαν και οι έχοντες οικογενειακό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ, από 38.549 το 2011 σε 25.000 το 2016. Μειώσεις με σύνθετα αίτια, καθώς δεν είναι μόνο η κατάρρευση του ελληνικού ΑΕΠ και το κούρεμα μισθών και συντάξεων. Ένας από τους επιβαρυντικούς συντελεστές για τα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι μεγάλη μερίδα από τους έχοντες, βλέποντας την ασφυκτική φορολογία επέλεξαν να «βγουν στην παρανομία», κρύβοντας με διάφορους τρόπους τα εισοδήματά τους. 

Η εικόνα αναμένεται να αλλάξει μετά την συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για τα μέτρα και τα αντίμετρα. Όλα δείχνουν ότι από την μία πλευρά το αφορολόγητο θα μειωθεί στα 5.600 ευρώ, επιβαρύνοντας ακόμα και τους οικονομικά αδύναμους, αλλά από την άλλη ο κατώτερος συντελεστής φόρου φυσικών προσώπων θα μειωθεί από το 22% στο 20%.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/278649-Oyte-1-000-eyro-ton-mena-den-echoyn-2-sta-3-noikokyria ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...