Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει τη λύση στο χάος με τα σκουπίδια

Πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνάντηση με την ΠΟΕ – ΟΤΑ

Δυναμική παρέμβαση για να μπει ένα τέλος στο πρόβλημα με τα σκουπίδια, που έχουν πνίξει όλη τη χώρα, πραγματοποίησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση προς τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ να συναντηθούν σήμερα στις 10 το πρωί και να βρουν τη «χρυσή τομή».

Ο Πρωθυπουργός πήρε την κατάσταση στα χέρια του, προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και του ισχυρού καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Είχε προηγηθεί η χθεσινή άκαρπη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Μια συνάντηση που αποδείχθηκε πολύ σύντομη και οδηγήθηκε σε «ναυάγιο» μέσα σε λίγα λεπτά.

Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην καθαριότητα προσκόμισε στον αρμόδιο υπουργό την αντιπρότασή της, με την οποία ζητά, επί της ουσίας, την μονιμοποίηση των 10.000 σημερινών συμβασιούχων, τη διεξαγωγή διαγωνισμό υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, αυξημένη μοριοδότηση για την προϋπηρεσία και αποκλεισμό των ιδιωτών από την καθαριότητα.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν οι συνδικαλιστές δεν μπορεί να σταθεί νομικά λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Οφείλουμε, απέναντι στους συμβασιούχους εργαζόμενους που μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, να καλύψουμε αυτό το ‘νομικό κενό’ που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα να μη δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους οι οποίοι έχουν μία διαφορετική αντίληψη για την αποκομιδή των απορριμμάτων και θέλουν να τα παραχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες, να μην τους ανοίξουμε τον δρόμο. Αυτήν την ευθύνη πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση πρώτα από όλα και θα το κάνει, αλλά θα πρέπει να την αναλάβουν και οι συνδικαλιστές» τόνισε ο υπουργός.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας, για συμμετοχή στον διαγωνισμό ατόμων άνω των 45.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στην κατάθεση της νομοθετικής τροπολογίας και κατηγόρησε την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι με τη στάση της θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων στην καθαριότητα, και ότι δίνει το άλλοθι σε όσους σχεδιάζουν να ιδιωτικοποιήσουν τον συγκεκριμένο τομέα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, κατήγγειλε τον υπουργό ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του για την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας των δήμων και ζήτησε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ κάλεσε τους συναδέλφους του σε νέα συγκέντρωση την Πέμπτη στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί  επεισοδιακή διαμαρτυρία των συμβασιούχων των δήμων, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Ολιγόλεπτη ένταση προκλήθηκε όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στο υπουργείο και απωθήθηκε από άνδρες των ΜΑΤ.

Ακολούθησε συνάντηση του προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με τον Πάνο Σκουρλέτη, από τον οποίον οι δήμαρχοι ζήτησαν μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους και ταυτόχρονα να προχωρήσει στη δρομολόγηση λύσης, που θα συμβάλλει στην άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων από τις πόλεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε πως αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων. Επιπρόσθετα, ενημέρωσε ότι το αίτημα τόσο της ΚΕΔΕ όσο και των εργαζομένων περί ειδικής πρόβλεψης μοριοδότησης των συμβασιούχων συμπεριλαμβάνεται στη τελική νομοθετική διάταξη. Όσον αφορά στο θέμα που έθεσε η ΚΕΔΕ σχετικά με το όριο ηλικίας των 45 ετών, διαβεβαίωσε ότι θα προβλεφθεί στη ρύθμιση επίλυσης.

Παρέμβαση Εισαγγελέα για τα σκουπίδια στους δρόμους

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, σχετικά με το εκρηκτικό πρόβλημα των σκουπιδιών, που στοιβάζονται στην Αθήνα,  δημιουργώντας,  σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες των ημερών, μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστώσει αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα τα οποία συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη συσσώρευση των απορριμμάτων.

Ο εισαγγελέας Δημ. Γκύζης θα διερευνήσει  εάν και ποια αδικήματα διαπράττονται, καλώντας μάρτυρες και αξιολογώντας τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

«Πόλεμος» Μπουτάρη – ΠΑΜΕ

Στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης επιμένει στην ανάθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών που συσσωρεύονται στη συμπρωτεύουσα σε ιδιώτες, έναντι του ποσού των 192.000 ευρώ, παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
Με αφορμή την απόφαση αυτή, το ΠΑΜΕ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον κ. Μπουτάρη χαρακτηρίζοντάς τον «λαγό της κυβέρνησης και των εργολάβων».
Η καυστική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ ήρθε ως απάντηση στις αιχμηρές δηλώσεις του δημάρχου ο οποίος είχε πει μεταξύ άλλων: «Νταηλίκι το ΠΑΜΕ; Νταηλίκι κι εγώ. Δεν κάνω πίσω. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Αν οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι θέλουν να είναι σοβαροί και να μην βγουν ιδιώτες στους δρόμους, να βγουν οι ίδιοι να καθαρίσουν».

Σε κλίμα έντασης διεξήχθη το απόγευμα και η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, από την οποία αποχώρησαν εν μέσω συνθημάτων οι εργαζόμενοι, που εξέλαβαν την πρόταση Μπουτάρη για συνεργασία με τον ιδιώτη ως «απειλή».

Ξεκίνησε η αποκομιδή στην Κρήτη

Αρκετοί είναι, πάντως, οι δήμοι, που έχουν λάβει τα μέτρα τους για να μπει ένα τέλος στο εκρηκτικό κοκτέιλ των σκουπιδιών που σε συνδυασμό με τον καύσωνα ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Στο Ηράκλειο, ο εισαγγελέας κάλεσε στο γραφείο του εκπροσώπους των συμβασιούχων και τις τοπικές αρχές και συμφώνησαν να ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών από το μόνιμο προσωπικό της υπηρεσίας Καθαριότητας.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη μια ημέρα νωρίτερα στα Χανιά, ενώ στο Ρέθυμνο οι εργαζόμενοι συναίνεσαν να μαζευτούν οι  τεράστιοι όγκοι των σκουπιδιών, λόγω και της αυξημένης παρουσίας ξένων τουριστών στην περιοχή.

Τζανακόπουλος: «Έχει βρεθεί ο τρόπος που θα επιλύσει την κρίση»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με το ζήτημα των σκουπιδιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκτίμησε ότι η καλύτερη λύση είναι μια νέα 8μηνη σύμβαση και ταυτόχρονη προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις.

«Αυτό θα το αποφασίσουμε στη βάση της μελέτης που θα κάνουν οι ΟΤΑ, στη βάση των αναγκών για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Πρόκειται για συνολική πρόταση που σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους στην καθαριότητα επιλύει το θέμα» ανέφερε.

Η βασική πολιτική κατεύθυνση, υπογράμμισε, είναι ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας παραμένουν στους Δήμους και τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τις εργασιακές συνθήκες «μεσαίωνα» που επιβάλλουν οι εργολάβοι. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/290254-O-Alexes-Tsipras-dinei-te-lyse-sto-chaos-me-ta-skoypidia ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...