Ο Κ. Καρακώστας για τους πρώτους μήνες λειτουργίας του δήμου Ναυπακτίας

Σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση κάνει τα πρώτα του βήματα ο δήμος Ναυπακτίας. Σήμερα έχει ουσιαστικά κηρυχθεί «παράνομο» ότι προάγει το δημόσιο όφελος και αντίθετα έχει αναχθεί σε μοναδικό ζητούμενο η κερδοφορία του χρηματοπιστωτικούσυστήματος. Ένα παράδειγμα είναι η αξιοποίηση των 250 στρεμμάτων των εργοταξιακών χώρων στο Αντίρριο. Είναι ζητούμενο άραγε το άμεσο χρηματικό κέρδος ή οι χρήσεις γης που θα καθοριστούν πρέπει να βλέπουν στο μέλλον της περιοχής και να μεγιστοποιούν το κοινωνικό όφελος; Χωράει άραγε στη λογική της τρόικας η παραχώρηση 50 και περισσότερων στρεμμάτων για ακαδημαϊκή χρήση (για το ΤΕΙ της Ναυπάκτου ή κάτι άλλο);

Σε αυτό το δυσμενές για την κοινωνία περιβάλλον η τοπική αυτοδιοίκηση υποχρεούται σε ένα σύνθετο ρόλο. Από την μια μεριά πρέπει να υπερασπίσει την λογική της ΑΥΤΟ-διοίκησης σε ένα νέο και μεγάλο δήμο, αφού με τον «Καλλικράτη» δεν απέχουμε και πολύ από την έκπτωση σε σκέτη διοίκηση. Από την άλλη είναι αναγκασμένη, ως η εξουσία που είναι η πιο κοντινή στον πολίτη, να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην επίθεση που δέχεται η Ελληνική κοινωνία και να αποδείξει ότι μας αξίζει να αλλάξουμε, αλλά προς εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή στην οποία μας σπρώχνουν.

Με αυτά ταδεδομένα, πρέπει να μετρήσουμε και το μπόι της σημερινής διοίκησης στο δήμο Ναυπακτίας. Κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει για παράδειγμα για το ότι δεν έκανε έργα ή ότι έχει μικρό τεχνικό πρόγραμμα. Μπορούμε όμως να κρίνουμε την «περπατησιά» της. Την νοοτροπία που κατέθεσε στα κοινά μας πράγματα, αυτούς τους επτά πρώτους μήνες της ζωής του δήμου Ναυπακτίας. Σίγουρα δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιο θα είναι το τέλος της πορείας της το 2014. Αλλά υποχρεούμαστε να κρίνουμε το πώς ξεκίνησε τον βηματισμό της. Η νοοτροπία στην διοίκηση φαίνεται από το πρώτο βήμα. Μπορεί κανείς να δει αν πορευόμαστε με δημοκρατία ή συγκεντρωτισμό. Όπως επίσης κρίνεται η κατάθεση άποψης και πρότασης για το μέλλον της πόλης και των χωριών της Ναυπακτίας.

Το αρχικό διάστημα των επτά μηνών μπορεί να είναι φτωχό σε έργα, αλλά είναι πολύ πλούσιο σε πολιτικά γεγονότα με επίκεντρο το δήμο Ναυπακτίας. Πολλά τα όσα συζητήθηκαν στο δήμο Ναυπακτίας και οι απόψεις που κατατέθηκαν μας βοηθούν να σκιαγραφήσουμε το προφίλ όλων μας.

Για εμάς στην ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ πολύ σημαντικό ζήτημα είναι το αν ο δήμος Ναυπακτίας λειτουργεί αποκεντρωμένα και ΑΥΤΟ-διοικητικά. Δυστυχώς όμως τα πρώτα μηνύματα είναι απογοητευτικά. Ο συγκεντρωτισμός φαίνεται να είναι το σήμα κατατεθέν του κ. Μπουλέ. Ακόμη και εκεί που ο νόμος τον υποχρεώνει να λειτουργήσει διαφορετικά ο κ. Μπουλές απλά δεν τον εφαρμόζει. Δεν δίνει αρμοδιότητες στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και προτιμά να καθαρίζει (αν τα καθαρίζει!) ακόμη και τα νεκροταφεία με απ’ ευθείας αναθέσεις πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Έτσι και αναποτελεσματικός είναι και μας κοστίζει «ο κούκος αηδόνι». Στον δήμο Ναυπακτίας των σχεδόν 70 τοπικών κοινοτήτων, πολλά προβλήματα θα λύνονταν επί τόπου, αν ο κ. Μπουλές είχε δώσει αρμοδιότητες και ρόλο στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.

Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό μήνυμα συγκεντρωτισμού που στέλνουμε ως δήμος στην κοινωνία. Το δημοτικό συμβούλιο υποβαθμίζεται αφού ο κ. Μπουλές το θέλει να λειτουργεί ως τυπικός επικυρωτής προειλημμένων αποφάσεων. Δεν δέχθηκε να συμπεριληφθούν στον κανονισμό λειτουργίας του ακόμη και διατάξεις που είναι υποχρεωτικές από τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Σημαντικές αποφάσεις, όπως η αποζημίωση του ιδρύματος για το οικόπεδο Παπαχαραλάμπους, δεν ήρθαν ποτέ στο συμβούλιο, απλά μας ανακοινώθηκαν, με αποτέλεσμα να τρέχουμε και να μην φθάνουμε ή να βρισκόμαστε στη θέση του κατηγορούμενου, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Κατάφερε επίσης, με την τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» να διαλύσει τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για συναίνεση στην δημιουργία Χ.Υ.Τ. Αδρανών. Η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων, με υπογραφή του προέδρου της φορτωθήκαμε «πανωπροίκι» 2.400.000 € στον εργολάβο που υλοποιεί το έργο της αποχέτευσης, χωρίς ποτέ να συζητηθεί στο δ.σ. της επιχείρησης. Ακόμη και τώρα που τα τοπικά Μ.Μ.Ε. γεμίζουν με αναφορές στη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. το δ.σ. της επιχείρησης δεν συνεδριάζει. Προφανώς οι αποφ] ]>



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...