Ο λόγος στην Ολομέλεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Ξεχωρίζει η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86

Ο λόγος στην Ολομέλεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Ξεχωρίζει η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86

Σημαντικές είναι επίσης οι καινοτομίες που αφορούν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως είναι η αναγνώριση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις εργασιακές σχέσεις

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης 30/1 ο Νίκος Παρασκευόπουλος:

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες  της Επιτροπής Αναθεώρησης του ελληνικού Συντάγματος, μετά από δεκαοκτώ συνεδριάσεις στο ορισμένο διάστημα  των δυόμισι μηνών. Χάρη στην τηλεόραση της Βουλής ο ελληνικός λαός είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις εργασίες, που διεξήχθησαν μέσα σε ένα ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα. Η έκθεση της Επιτροπής θα προωθηθεί εντός των προσεχών ημερών προς την Ολομέλεια για να γίνει η τελική ψηφοφορία,  και να ληφθεί η απόφαση αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή.

Έγιναν δεκτές  κατά πλειοψηφία προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες συνυπογράφονται από βουλευτές περισσότερων κομμάτων  και αφορούν τα ατομικά και τα κοινωνικά δικαιώματα καθώς και τις λειτουργίες της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα το κέντρο βάρους των μεταρρυθμίσεων αφορά την απρόσκοπτη οργάνωση και λειτουργία  της δημοκρατικής Πολιτείας και την διεύρυνση και ενίσχυση των δικαιωμάτων. Διορθώνονται ρυθμίσεις που στο παρελθόν είχαν αποτελέσει τροχοπέδη της πολιτικής ευρυθμίας, όπως π.χ. συνέβαινε με τη διάλυση της Βουλής σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημαντικότερη όλων είναι η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε να απαλειφθεί η προβλεπόμενη ασφυκτικά σύντομη αποσβεστική προθεσμία και να καταστεί πρακτικά  δυνατή η αναζήτηση ποινικών ευθυνών από πολιτικά πρόσωπα στην περίπτωση που θα διαπράξουν εγκλήματα.

Σημαντικές είναι επίσης οι καινοτομίες που αφορούν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως είναι η αναγνώριση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις εργασιακές σχέσεις. Τα προερχόμενα από όλα τα δημοκρατικά κόμματα μέλη της Επιτροπής  καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές – μέλη συνέβαλαν δημιουργικά και ουσιαστικά στην διαμόρφωση της αρτιότερης δυνατής πρότασης.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/353052-O-logos-sten-Olomeleia-gia-te-Syntagmatike-Anatheorese-Xechorizei-e-protase-gia-anatheorese-toy-arthroy-86 ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...