Ο Μανιαδάκης έδωσε ονόματα πολιτικών στο FBI

Ο Μανιαδάκης έδωσε ονόματα πολιτικών στο FBI

Διπλός ο ρόλος του… κουκουλοφόρου που συνελήφθη διότι προέκυψαν ενδείξεις παθητικής δωροδοκίας και επρόκειτο να διαφύγει στο εξωτερικό

Εξαφάνισε από το σπίτι του κάθε επιβαρυντικό στοιχείο. Καλείται σε απολογία τις επόμενες ημέρες. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να συσκοτίσει την υπόθεση και να προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη

 

Toυ ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

Και τώρα αρχίζει το ματς. Τη φράση αυτή θα χρησιμοποιούσαμε αν μιλούσαμε με ποδοσφαιρικούς όρους για το σκάνδαλο Novartis. Η άσκηση ποινικής δίωξης για παθητική δωροδοκία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50) κατά του Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος πέντε υπουργών, όπως έχει γραφεί, των Λοβέρδο, Σαλμά, Λυκουρέντζου, Βορίδη και Γεωργιάδη (άτυπος), άνοιξε το δρόμο για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Η θητεία του κοντά σε τόσους υπουργούς σημαίνει και για τον πλέον αδαή, πως ο Νίκος Μανιαδάκης γνώριζε πολλά για το σάπιο καθεστώς που επικρατούσε στο χώρο της Υγείας, τις μίζες και τις υπερτιμολογήσεις.

Αλλοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι γνώριζε για μίζες και μάλιστα πήρε και ο ίδιος.

Αυτές οι τελευταίες πληροφορίες οδήγησαν σε ανατροπές και ο Νίκος Μανιαδάκης από προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα “Γιάννης Αναστασίου” προστέθηκε στη δεκάδα των υποψήφιων κατηγορουμένων οι οποίοι τώρα έγιναν έντεκα.

Ως κατηγορούμενος ο Νίκος Μανιαδάκης επρόκειτο, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, να εξεταστεί αμέσως μετά τις γιορτές. Ομως, η απόπειρα να διαφύγει στο εξωτερικό με ολόκληρη την οικογένεια, επιτάχυναν την απόδοση κατηγοριών και την αντιμετώπισή του ως κατηγορουμένου.

Απόδειξη του γεγονότος ότι προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό, είναι και η μετακόμιση της οικοσκευής με τέσσερα φορτηγά. Και όταν οι εισαγγελία διαφθοράς έκανε την Πέμπτη έφοδο στο σπίτι του δεν βρήκε ούτε… καρέκλα.

Πάντως, ο ίδιος τώρα που είναι κατηγορούμενος ισχυρίζεται πως εισαγγελείς τον πίεζαν να μιλήσει για μίζες στους Αντώνη Σαμαρά, Αδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα.

Λίγο παράδοξο να εμφανίζεται ότι του ασκήθηκαν πιέσεις όταν ο ίδιος με τη θέλησή του πήγε να καταθέσει και επιπλέον ζήτησε και του χορηγήθηκε το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα. Μάλιστα οι πληροφορίες για τις δύο καταθέσεις που έδωσε στο FBI (η πρώτη την άνοιξη του 2017) αναφέρουν που ο Νίκος Μανιαδάκης μίλησε στους Αμερικανούς για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Ομως, οι αντιφατικές δηλώσεις και πράξεις του Νίκου Μανιαδάκη φαίνεται πως είναι ο κανόνας στην υπόθεση Novartis.

Τον Ιανουάριο του 2017, οπότε αρχίζει να ανοίγει για τα καλά το θέμα του σκανδάλου Novartis, ο Νίκος Μανιαδάκης βγάζει μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Δεν συμμετείχα ποτέ σε κανένα όργανο ή επιτροπή σχετική με την έγκριση, τιμολόγηση ή αποζημίωση φαρμάκων. Η ευθύνη για τις αποφάσεις αυτές είναι αποκλειστική αρμοδιότητα θεσμοθετημένων δημόσιων οργάνων, των οποίων η σύνθεση και οι διαδικασίες λειτουργίας είναι σαφώς ορισμένες από την κείμενη νομοθεσία και των οποίων ουδέποτε υπήρξα τυπικά ή άτυπα μέλος ή συμμετείχα στις διαδικασίες τους. Η συμβουλευτική εμπλοκή μου ως ειδικού εμπειρογνώμονα αφορούσε αποκλειστικά και μόνο θέματα της ευρύτερης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα Υγείας».

Ενα μήνα αργότερα δημοσιεύματα αποκάλυπταν ότι ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας είχε κατά το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2013-Ιούνιος 2014 ανταλλάξει 13 μέιλ με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.

Σε ένα από αυτά με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2014 που ο Νίκος Μανιαδάκης αποστέλλει στον τότε υπουργό Υγείας (Αδωνι Γεωργιάδη) το

θέμα είναι: «Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης». Δηλαδή ο άτυπος σύμβουλος συνέτασσε και σχέδια υπουργικών αποφάσεων.

Η συνέχεια αποκαλύπτει και το πόσο ισχυρή ήταν επιρροή του Νίκου Μανιαδάκη και πόσο στενή η σχέση με τον υπουργό που συμβούλευε. Στο κείμενο που συνόδευε το μέιλ έγραφε ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος: «Βασιλεία (σ.σ. η ιδιαιτέρα του υπουργού), αυτήν εδώ να υπογράψει πριν φύγουμε σήμερα, Νίκος». Είδατε πόσο μεγάλη είναι η οικειότητα και μάλιστα λέει στον υπουργό να την υπογράψει αυθημερόν. Να μην καθυστερήσει.

Ο Αδωνις δεν αρνήθηκε ότι ο Νίκος Μανιαδάκης ήταν σύμβουλός του. Τον χαρακτήριζε άτυπο. Ανέφερε μάλιστα πως δεν συμμετείχε στην τιμολόγηση των φαρμάκων. Τον εκθείαζε όμως, αφού έλεγε σε απάντησή του σε εφημερίδα «ειδικά ο κ. Μανιαδακης δεδομένης της διεθνούς φήμης του και σταδιοδρομίας ήταν και αξιόπιστος για την τρόικα και άρα ακόμη πιο χρήσιμος».

Ο αξιόπιστος κύριος Μανιαδάκης είχε εταιρεία με τη σύζυγό του Χριστίνα Φαρμάκη (10% η σύζυγος και 90% ο ίδιος). Η εταιρεία εισέπραττε χρήματα για υπηρεσίες προς φαρμακοβιομηχανίες.

Και η έτερη προστατευόμενη μάρτυρας “Αικατερίνη Κελέση” καταθέτει για τον Νίκο Μανιαδάκη: «Το ποσό που έλαβε ο Μανιαδάκης, το έλαβε όχι από την εταιρεία ΨΗΜΙΤΗΣ ΑΕ, όπως ανέφερα αρχικά, αλλά από την εταιρεία της συζύγου του με την επωνυμία “Χρυσάνθη Φαρμάκη και ΣΙΑ ΕΕ”.

Επιπλέον, τα ποσά που είχα αναφέρει στην από 8-11-2017 κατάθεσή μου ότι έλαβε ο Νικόλαος Μανιαδάκης, του δόθηκαν από την Νοβάρτις όχι ως αντάλλαγμα για δικές του ενέργειες, αλλά προκειμένου να μεσολαβήσει ώστε να έρθει σε επαφή ο Φρουζής με τον Υπουργό και τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα στον τομέα του φαρμάκου».

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις καταθέσεις του ο Νίκος Μανιαδάκης φαίνεται να είχε προσδιορίσει το ποσό των παράνομων χρημάτων που, κατά τον ίδιο, διακινήθηκε από τη Novartis την πενταετία 2010- 2015 σε 1,8 δισ. ευρώ.

Τί δείχνουν τα προηγούμενα; Το λιγότερο ότι ο διαπραγματευτής του Δημοσίου με τις εταιρείες φαρμάκου εισέπραττε από τις εταιρείες, κάτι που δεν αποτελούσε μόνο θέμα ηθικής και σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά ουσιαστικό…

Αυτή την πλευρά της δράσης του Μανιαδάκη υποστήριξε ένας ακόμα μάρτυρας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αυτό σε συνδυασμό με την απαίτηση των Αμερικανών του FBI για ουσιαστικές και αποκαλυπτικές καταθέσεις και όχι αόριστες που προκαλούν ολιγωρίες στην πρόοδο της υπόθεσης, δρομολόγησαν τη μετατροπή του Νίκου Μανιαδάκη από προστατευόμενο μάρτυρα σε κατηγορούμενο για τα σκάνδαλο Novartis.

Ο ρόλο του τελικά δεν ήταν απλός, αλλά διπλός τελικά. Το αποτέλεσμα ήταν οι δημιουργία εμποδίων και η καθυστέρηση στην πρόοδο και την άσκηση ποινικών διώξεων, ώστε να φτάσουμε στις εκλογές, χωρίς να έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος, υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι.

Είναι πολύ χαρακτηριστική η θέση που εξέφρασε ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης μιλώντας στο Kontrachannel και στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου.

«Ο συγκεκριμένος μάρτυρας λειτούργησε ως φραγμός στην έρευνα», τόνισε ο συνήγορος των Ελλήνων προστατευόμενων μαρτύρων από τις αμερικανικές Αρχές για την υπόθεση Novartis, Παύλος Σαράκης.

Πρόσθεσε ότι «δεν πιστεύω ότι οι εισαγγελείς ενέταξαν τον μάρτυρα στο καθεστώς ασυλίας αν δεν γνώριζαν ότι είχε στοιχεία». Και ως γνωστόν δεν εντάσσονται στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα με απλές δηλώσεις, αλλά με παροχή στοιχείων και αποδείξεων. Που για ένα λογικά σκεπτόμενο σημαίνει ότι ο Νίκος Μανιαδάκης άλλα είπε πριν χαρακτηριστεί “προστατευόμενος μάρτυρας” και άλλα έλεγε και έκανε στη συνέχεια. Μέχρι που αγανάκτησε το FBI και βρέθηκε στη θέση του κατηγορούμενου.

Προς επίρρωση των προαναφερόμενων σας παραθέτουμε τι είπε ο Παύλος Σαράκης για το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα. «Το καθεστώς της ασυλίας των μαρτύρων είναι πολύ συγκεκριμένο. Ο προστατευόμενος μάρτυρας δεν πρέπει να εμπλέκεται στις υπό έρευνα πράξεις και θα πρέπει

να εισφέρει ουσιωδώς στην αποκάλυψη του εγκλήματος και τη δίωξη των υπαίτιων», εξήγησε ο κ. Σαράκης.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας θα έπρεπε από καιρό να είχε δώσει λεπτομερείς καταθέσεις υποστήριξε ο κ. Σαράκης κάτι που δεν έγινε. Αντιθέτως κλήθηκε να καταθέσει μόλις την παραμονή της προσπάθειας διαφυγής του.

Ετοιμαζόταν να φύγει όπως ο κ. Χριστοφοράκος κάτι που θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για την δικαιοσύνη και την έρευνα.

Οσον αφορά στις δηλώσεις του ίδιου του Νίκου Μανιαδάκη ότι τον πίεζαν να δώσεις τους Αντώνη Σαμαρά, Αδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα ο Παύλος Σαράκης εκτίμησε ότι «δεν εκβιαζόταν». Και εξήγησε λέγοντας ότι «ο ίδιος πήγε στις δικαστικές αρχές. Ο ίδιος ζήτησε να υπαχθεί στο καθεστώς ασυλίας».

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/350732-O-Maniadakes-edose-onomata-politikon-sto-FBI ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...