Ο Νεκτάριος Φαρμάκης για την απόφαση του ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Δεν ξέρεις καημένε τη λαϊκή ψυχή.
Οι λαοί πιστεύουν πιότερο τ’ αυτιά τους, παρά τα μάτια τους.
Πιότερο το μύθο παρά τα γεγονότα.
Πιότερο τη φαντασία τους από τη κρίση τους…

(~Κώστας Βάρναλης , από το «Μονόλογο του Μώμου»)

Φαίνεται πως ο κ.Κατσιφάρας έχει μελετήσει πολύ τον Βάρναλη, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η «διαγγελματικού» επιπέδου παρουσίαση του πρώτου θέματος του χθεσινού Περιφερειακού Συμβουλίου με τίτλο «Έγκριση προτάσεων  νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία του   δικαιώματος στέγης σε κάθε πολίτη και σε κάθε οικογένεια».

Όπως μας έχει συνηθίσει ο κ.Περιφερειάρχης, με πανηγυρικούς τόνους και πομπώδη τρόπο ούτε λίγο ούτε πολύ μας αυτοπαρουσιάσθηκε ως τιμητής και προστάτης της οικογενειακής στέγης. Με μια πολιτική πρωτοβουλία που όπως επισήμανε, θα καταστεί προπύργιο της κοινωνικής συνοχής.

Το θέμα είναι σοβαρό ωστόσο και δεν χωρεί πολιτική σπέκουλα. Απέχει πολύ από την πολιτική μας κουλτούρα η επικοινωνιακή θεώρηση τόσο σημαντικών θεμάτων. Απέχει ακόμα πιο πολύ από την πολιτική μας στάση απέναντι στα πράγματα η πολιτική του «κατόπιν ενεργειών μου», της οποίας περίτρανα απέδειξε ο κ.Περιφερειάρχης ότι είναι θιασώτης και άριστος χειριστής. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε σε αυτή τη λογική.

Και εξηγούμαστε : Όπως πολύ σωστά αναφέρεται στην εισήγηση της κ.Τογιοπούλου (βοηθός περιφερειάρχη για θέματα άρσης κοινωνικών ανισοτήτων) η προστασία της πρώτης κατοικίας προβλέπεται στο πλαίσιο του ν.3869/2010  για τη Ρύθμιση Οφειλών Υπερχρεωμένων Φυσικών Προσώπων. Όπως επίσης πολύ σωστά αναφέρεται, το ζήτημα χρήζει ευρύτατης συζητήσεως όσον αφορά στην επέκταση της προστασίας της οικογενειακής στέγης όταν αυτή «απειλείται» από αναγκαστική εκτέλεση από κάθε αιτία. Είναι όμως μια συζήτηση που καιρό τώρα απασχολεί τους νομικούς κύκλους αλλά και τη Δικαιοσύνη. Είναι επίσης μιας συζήτηση που ξεκινάει ο Περιφερειάρχης εν τη απουσία του καθ’ ύλην αρμόδιου , δηλαδή της Κυβέρνησης. Και είναι τέλος μια συζήτηση που, έτσι όπως τίθεται κινδυνεύει να καταδικασθεί εν τη γενέσει της, αφού γίνεται μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις.

Είναι δε τόσο εμφανής η σκοπιμότητα του κ.Κατισφάρα, από το γεγονός ότι ο ίδιος σε ένα τμήμα της τοποθέτησής του, ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν δικό του επίτευγμα. Να θυμίσουμε εδώ ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σαν θέμα ήρθε στο Π.Σ την 27-7-2015 ενώ το ίδιο θέμα ήρθε στο Κοινοβούλιο από Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τον Φεβρουάριο του 2014. Με άλλα λόγια, σε κάθε ευκαιρία, ο Περιφερειάρχης προσπαθεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά κοινωνικά θέματα που είναι στην ατζέντα. Όπως τότε έτσι και τώρα.

Ας δούμε όμως λίγο και το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος : Τι είχε να μας πει ο Περιφερειάρχης όταν εν τέλει σε πρώτη φάση θεσπίσθηκε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 30 μόλις Δήμους σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα μόνο σε δύο από την Περιφέρειά μας. Μάλλον γι΄ αυτό φταίγανε άλλοι. Εκείνος θέλει το «παράσημο» μόνο για την δήθεν πρότασή του. Όταν όμως η πρόταση δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα σε πρώτη φάση, τις ευθύνες θα τις έπαιρναν άλλοι. Εκεί είναι η μαγεία…

Έτσι και με το θέμα της προστασίας της οικογενειακής στέγης. Ένα τόσο ευαίσθητο αλλά και συνάμα περίπλοκο νομικά ζήτημα, που άπτεται της κοινωνικής συνοχής, δεν επιλύεται με «προτάσεις νομοθετικής ρύθμισης» 6 σελίδων (!!!), ούτε με αόριστες και νομικά αλυσιτελείς επικλήσεις των διατάξεων των άρθρων 1 και 7 του ΧΘΔ (Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων). Αν θέλαμε να εισφέρουμε πραγματικά στην κατεύθυνση λύσης του θέματος, μεσομακροπρόθεσμα θα μπορούσαμε να προβούμε σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ και ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ παρεμβάσεις, με τη μορφή σχεδίου Νόμου, ενώ βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους πολίτες δωρεάν σημεία ενημέρωσης (helpdesk) για το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τις δυνατότητες προστασίας που σήμερα έχουν. Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα.

Μια απλή υπενθύμιση : Είναι και κάποιοι,  που «πολεμάνε» και θα «πολεμάνε» να αποδείξουν ότι ο Βάρναλης κάνει λάθος στην πιο πάνω ρήση του.

 

 

 

Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης, Δικηγόρος, Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Δ.Ε (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας)

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...