Ο σύζυγος της Ράικου στο σκάνδαλο

Ο σύζυγος της Ράικου στο σκάνδαλο

Φέρεται ότι πρωταγονιστούσε μεταξύ των 4.200 γιατρών που απολάμβαναν των προνομίων της εταιρείας – Έρχονται διώξεις για 6 πολιτικά πρόσωπα

Διαστάσεις θρίλερ παίρνει το τεράστιο σκάνδαλο Novartis καθώς νέες αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν προκαλώντας σεισμικές δονήσεις στο παλιό πολιτικό σύστημα και όχι μόνο.

Αρκετές μέρες τώρα, δημοσιεύματα επιμένουν στην εμπλοκή στο σκάνδαλο, ενός προσώπου – έκπληξη το οποίο έχουν εντοπίσει οι εισαγγελείς Διαφθοράς. Το πρόσωπο αυτό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Κυριακάτικης Kontra News, είναι στρατιωτικός γιατρός κι αυτό που προκαλεί την έκπληξη είναι το γεγονός ότι είναι ο σύζυγος της εισαγγελέως Ελένης Ράικου η οποία είχε παραιτηθεί τον Μάρτιο του 2017 από τη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς με αφορμή ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Documneto.

Ο συγκεκριμένος είναι ανάμεσα στους 4.200 γιατρούς που φέρονται ότι εισέπρατταν χρήματα και δώρα από την εταιρεία για να συνταγογραφούν προνομιακά τα φάρμακά της και στον οποίο αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος. 
Αυτά τα στοιχεία μαζί με πλήθος άλλων, αποκαλύφθηκαν μετά από εφόδους που πραγματοποίησε η Εισαγγελία στα γραφεία της Novartis και η αποκωδικοποίησή τους αποκάλυψε τους τρόπους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία καθώς και τα ονόματα πολλών συνεργαζομένων. Ενισχυτικό όλων αυτών, υπήρξε και η αποκάλυψη από προστατευόμενο μάρτυρα μιας αποθήκης στην οποία βρέθηκαν φυλαγμένοι απόρρητοι φάκελοι και σκληροί δίσκοι υπολογιστών μέσα από τους οποίους ξεδιπλώθηκε όλη η δραστηριότητα της εταιρείας, στον τομέα… προώθησης των πωλήσεων.
Βρέθηκαν δηλαδή, λίστες γιατρών αλλά και άλλων επιστημόνων και γνωστών δημοσιογράφων που μετείχαν σε συνέδρια και συναντήσεις σε εξωτικά μέρη, σε πολυτελείς κρουαζιέρες κι άλλα events, με πρόσχημα την ενημέρωση για τα νέα προϊόντα της εταιρείας ή κάποιο ιατρικό συνέδριο. Το όνομα του συζύγου της κυρίας Ράικου δεν έλειπε από κανένα από αυτά τα events.

Οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, ετοιμάζουν διώξεις για τους χιλιάδες γιατρούς που απολάμβαναν των προνομίων της Novartis αλλά και κατά 6 πολιτικών προσώπων. Για τους 2, για παθητική δωροδοκία καθώς βρέθηκαν χρήματα στο εξωτερικό ενώ για τους υπόλοιπους 4, εκκρεμεί η δικαστική συνδρομή από Ελβετία, Σιγκαπούρη κι άλλους φορολογικούς παραδείσους καθώς οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούσαν άλλα πρόσωπα ως «μπροστινούς». 

Η υπόθεση Ράικου

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε με αφορμή την αποκάλυψη του ονόματος του γιατρού, συζύγου της εισαγγελέως κυρίας Ράικου, το πώς και γιατί η ίδια είχε παραιτηθεί με καταγγελίες από την Εισαγγελία Διαφθοράς.
Η αιφνιδιαστική παραίτηση της κυρίας Ράικου στις 24 /3 /2017 σχετίστηκε με δημοσίευμα της εφημερίδας Documento στο οποίο γινόταν λόγος για «παραλείψεις και καθυστερήσεις» στην υπόθεση Λιακουνάκου – Παπαντωνίου καθώς «υπήρξαν στοιχεία για συγκεκριμένη υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων που – εκ παραδρομής είχαν ξεχαστεί και δεν είχαν σταλεί στην ανακρίτρια». 

Στην επιστολή παραίτησης η κυρία Ράικου αναφέρει ότι έχει στοχοποιηθεί «από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που στόχο έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας (Nοvartis) και όχι μόνο». 

Η κυρία Ράϊκου αναφέρεται σε «συκοφαντικό και ανυπόστατο» δημοσίευμα εφημερίδας εναντίον της, το οποίο καταγγέλλει ότι «υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα» που «δρουν ανενόχλητα και με άνωθεν καλύψεις». 

Πρόκειται για δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που διαφημίζεται σε σποτ και στο οποίο γίνεται αναφορά για ενέργειες – από την ίδια – συγκάλυψης του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου και του Γιάννου Παπαντωνίου, στην υπόθεση των εξοπλιστικών. Η εφημερίδα επικαλείται επίσημη αναφορά συγκεκριμένης ανακρίτριας.

 Η Ελένη Ράικου, στην επιστολή παραίτησής της αναφέρεται σε ενέργειες της ιδίας και της υπηρεσίας της κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου και χαρακτηρίζει τα αναφερόμενα σε βάρος της ως υποβολιμαία, και παραθέτει συγκεκριμένες διώξεις σε βάρος των δύο αυτών προσώπων και στοιχεία για τις υποθέσεις που εμπλέκονται. 

Τέλος δηλώνει ότι ζητά την άμεση αντικατάσταση της, γιατί αρνείται όπως λέει, «να μετατραπεί σε “Ιφιγένεια” στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου».

 Υποστηρίζει ότι εν όψει των αποκαλύψεων της, που προφανώς διέρρευσαν και οποίες θα τους οδηγούσαν με βεβαιότητα ενώπιον της δικαιοσύνης και ενδεχομένως στη φυλακή, τα συμφέροντα αυτά σχεδιάζουν την ηθική της εξόντωση για να αποδομηθεί η έρευνά της.

Η Ελένη Ράικου, αναφέρεται αναλυτικά σε σημαντικά ευρήματα της έρευνάς της για την υπόθεση της Nοvartis, υποστηρίζοντας ότι ως τώρα έχουν εντοπιστεί μίζες 28 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μιλά για λογαριασμό της Novartis στην Ελβετία, από τον οποίο έφευγαν μεγάλα ποσά για χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων, όπως γιατρών δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και ποσά προς νομικά πρόσωπα, ώστε να δίνονται μίζες σε άλλους κρατικούς αξιωματούχους, ενδεχομένως και πολιτικούς. 

Η Εισαγγελέας, επίσης, φέρεται να αναφέρει ότι ενώ οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν εστιάσει στη σημαντικότατη υπόθεση της φαρμακευτικής, η ίδια έγινε αντικείμενο στοχοποίησης «συγκεκριμένης εβδομαδιαίας εφημερίδας» σε χρόνο που «ήταν κοινό μυστικό ότι έχουμε τα πρώτα σημαντικά στοιχεία στην κατοχή μας που αποδείκνυαν περίτρανα τη μεγάλη διαφθορά, αλλά και το μηχανισμό με τον οποίο δωροδοκούνταν οι ως άνω κρατικοί λειτουργοί».

Σημειώνεται ότι ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με δήλωσή του είχε κάνει λόγο για «υποβολή παραίτησης με ασύνδετους ισχυρισμούς» και ανέφερε ότι είχε τονίσει προς την κα Εισαγγελέα την «απόλυτη στήριξη για τη διερεύνηση και αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και των εμπλεκομένων σ’ αυτό».

Και άλλο πρόσωπο

Όπως έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Νίκος Νικολόπουλος με κοινοβουλευτική παρέμβαση, ζήτησε πληροφορίες και νέα στοιχεία για την υπόθεση Novartis. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Ενα νέο πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση Novartis φαίνεται να ερευνούν τον τελευταίο καιρό οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί, αλλά κι οι πράκτορες του FBI που ασχολούνται με το μεγάλο σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας.

Πρόκειται για στέλεχος του υπουργείου Υγείας την περίοδο 2011-2012, που ήταν πρώην σύμβουλος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και συγγενής παλιού υψηλόβαθμου στελέχους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

«Αυτός ο πρώην κρατικός υπάλληλος εμφανίζεται ως ένας από τους κύριους συντάκτες του ειδικού μαθηματικού τύπου προσδιορισμού – προ πενταετίας περίπου – της τιμής πώλησης των φαρμάκων στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα ήταν μία από τις τρεις χώρες αναφοράς για τον καθορισμό των τιμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα σήμαινε υψηλότερες για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές».

Μάλιστα, ο κ. Νικολόπουλος σημειώνει ότι «παρ’ ότι ο τζίρος της Novartis στην Ελλάδα ήταν μόλις το 0,35% των παγκόσμιων πωλήσεών της (341 εκατ. ευρώ το 2015), εν τούτοις θεωρείται (η Ελλάδα) χώρα «κριτήριο» για τις κλινικές μελέτες αλλά και για την τιμή πώλησης του φαρμάκου, κάτι που επηρεάζει και άλλες, περίπου 30-40, χώρες».

Ο κ. Νικολόπουλος ζητάει να πληροφορηθεί, ποιος και με ποιο σκεπτικό εισηγήθηκε στα τέλη του 2010 και εν συνεχεία από ποιους αποφασίσθηκε το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Τιμών Φαρμάκων, της Διεύθυνσης Τιμών Βιομηχανικών Προϊόντων και Φαρμάκων της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικού Εμπορίου (υπουργείο Ανάπτυξης) να υπαχθεί στο Υπουργείο Υγείας.

Τέλος, ζητάει να κατατεθεί η εισήγηση της υπουργικής απόφασης του 2012 για τη «διαδικασία εφαρμογής συστήματος τιμών αναφοράς για την κατάρτιση, αναθεώρηση και συμπλήρωση του καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων», αλλά και ποιος συνέταξε τον ειδικό μαθηματικό τύπο και με ποιους ακόμα συνεργάστηκε για να τον ολοκληρώσει.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/344047-O-syzygos-tes-Raikoy-sto-skandalo ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...