Ο «χάρτης» της συμφωνίας κυβέρνησης – Θεσμών για μέτρα, χρέος και QE

Τσακαλώτος

Έτοιμος ο Ντράγκι για την Ποσοτική Χαλάρωση, περιμένει το «οκ» των θεσμώνΑγώνας δρόμου για συμφωνία και ψήφιση μέτρων μέχρι τις 15 Μαΐου

 

Να αποφύγει νέες καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας για το χρέος θέλει η Αθήνα, την ώρα που ΔΝΤ και Βερολίνο συνεχίζουν την διαπραγμάτευση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιμένει, το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου, από τους θεσμούς, που θα αποτελέσει την βάση για την τεχνική συμφωνία. Μέσα στις επόμενες ημέρες, επιστρέφει στην ελληνική πρωτεύουσα το «κουαρτέτο» των θεσμών, ώστε μέσα από ένα τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων, να κλείσουν και τα τελευταία τεχνικά ζητήματα που χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές. Μία διαπραγμάτευση που δεν αναμένεται να κρατήσει πάνω από δέκα ημέρες, ώστε τα μέτρα να πάρουν τον δρόμο για την Βουλή. Στόχος η συμφωνία για τα μνημόνια έως την 1η Μαΐου και η ψήφιση των μέτρων μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα.  Παράλληλα, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση Βερολίνου και  Ταμείου, για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας, πριν από το ορόσημο της 22 Μαΐου, εξαντλούνται και πολλά αναμένεται να κριθούν στην στο περιθώριο της συνόδου του G7 στο Μπάρι. Στην Ιταλική πόλη,  από 11 μέχρι 13 Μαΐου, θα βρεθούν όλα τα μέλη του Washington Group και δεν αποκλείεται εκεί να σφραγιστεί η συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ.

 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle,  όλοι οι θεσμοί θέλουν να κλείσει η εκκρεμότητα του «ελληνικού ζητήματος» το συντομότερο και αυτό επιβεβαιώθηκε και στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.  Στην Αθήνα βλέπουν γρήγορη τεχνική συμφωνία (Staff Level AgreementSLA). Για την επίτευξη της, χρειάζεται  όχι μόνο να συμφωνηθούν τα κείμενα (MEFP- SMoU) αλλά και η ψήφιση του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων, κάτι το οποίο θα πρέπει να περιγράφεται στην έκθεση συμμόρφωσης που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup, στις 22 Μαΐου.

 

 

Το «πράσινο φώς» των θεσμών περιμένει ο Ντράγκι για το QE

 

 Και σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος είναι χρήμα, καθώς από την επίτευξη της συμφωνίας, εξαρτάται η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος (που θα καλύψει τις υποχρεώσεις προς δανειστές του Ιουλίου), αλλά και η ένταξη στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (Q.E.) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο Μάριο Ντράγκι, περιμένει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς ότι υπάρχει συμφωνία και με βάση τη θετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) από το ΔΝΤ, μπορεί να αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας, στο επόμενο Δ.Σ. της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου.

 

Ψήφιση των μέτρων μέχρι τις 15 Μαΐου

 

Στην Αθήνα, ο στόχος είναι να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα από τη Βουλή πριν από τις 15 Μαΐου και να έχουν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις, από τα υπουργεία  ώστε τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, να έχουν τον χρόνο να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης, που είναι προαπαιτούμενο, ώστε στις 22 Μαΐου το Eurogroup,  να βάλει την επίσημη σφραγίδα του στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και την επικαιροποίηση του μνημονίου.

 

 Εκτιμάται ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και στο περιθώριο της συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, από τις 11 μέχρι τις 13 Μαΐου, όπου δεν αποκλείεται μάλιστα να πραγματοποιηθεί ακόμη και συνάντηση του Washington Group, αφού θα είναι παρόντες όλοι οι πρωταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένης και της Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Αθήνα: Μειώστε  το χρέος, αλλιώς ξεχάστε τα μέτρα

 

 Η ταχύτητα στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι σημαντικός παράγοντας, για την επιτυχία της διαπραγμάτευσης, εντός χρονοδιαγράμματος. Με τα στελέχη του ΔΝΤ, να έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσουν συμφωνία στο Δ.Σ. του Ταμείου, δίχως ξεκάθαρο δρόμο για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πολλά εξαρτώνται από την συμφωνία των ευρωπαίων και περισσότερο των Γερμανών, στην δέσμευση για την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσή του. Αν η «παρέα» του κ. Σόιμπλε δεν συμφωνήσει σε μείωση του χρέους, τότε όπως έχει ξεκαθαρίσει η Αθήνα τα μέτρα που θα περάσουν από την Βουλή, δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν! 

 

«Κλειδί» η στάση Τραμπ

 

Από τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν θέλει να ανακαταυτεί άμεσα στη διαπραγμάτευση, καθώς όπως έχουν αναφέρει ξανά και ξανά, από το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, «είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό θέμα», αλλά οι εκτιμήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κάνουν λόγο για συμφωνία με την γραμμή του Ταμείου. Όπως έγραψε και η Deutsche Welle, χρειάζεται ένα ισχυρό πακέτο πολιτικής και ξεκάθαρες δεσμεύσεις από την Ευρώπη για το χρέος. Σε αυτή την περίπτωση, η Ουάσιγκτον αναμένεται να στηρίξει την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μέσα από ένα παράλληλο πρόγραμμα, πιθανότατα μονοετούς διάρκειας, το οποίο θα «κουμπώνει» χρονικά πάνω στο τρίτο μνημόνιο.

 

Τα σενάρια νέων καθυστερήσεων

 

 Αν και όλοι οι πρωταγωνιστές, επιμένουν ότι βρισκόμαστε σε τροχιά συμφωνίας, υπάρχουν σενάρια ότι η συμφωνία μπορεί να πάει και λίγο αργότερα από το Eurogroup, αλλά για τεχνικούς λόγους. Η συμφωνία πρέπει να περάσει από Eurogroup, μετά να εγκριθεί από το συμβούλιο του ESM (ΥΠΟΙΚ Ευρωζώνης), το ΔΣ του ΔΝΤ και μετά αφού έχουν συνταχθεί όλες οι απαραίτητες εκθέσεις συμμόρφωσης, μόνο τότε μπορεί να κλείσει. Σύμφωνα με άτομα κοντά στις εξελίξεις, «αν αργήσει και μία εβδομάδα δεν χάθηκε ο κόσμος…».  

 

Καλύτερη η χρεωκοπία από τα μνημόνια λέει το Forbes

 

Μετά από τρία μνημόνια, η ελληνική Οικονομία, έχει χάσει σχεδόν το 27% του ΑΕΠ της, η ανεργία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (κοντά στο 23%) και ο δρόμος προς την ανάπτυξη, φαίνεται μακρύς. Αυτά τα στοιχεάι είδε ο αρθρογράφος του Forbes, Τιμ Γουόρσταλ, και γράφει ότι «η αρχική συμφωνία που έγινε με το ΔΝΤ για τη διάσωσή της ήταν κακή». Με βάση τα αποτελέσματα, ο ίδιος πιστεύει ότι «έπρεπε να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να φύγει από το ευρώ».

Τώρα, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό,  «το ΔΝΤ αρνείται να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και η συλλογιστική του είναι απλή. Η Ελλάδα απλώς δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρηματικό ποσό που απαιτείται και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε».

Ο αρθρογράφος, βλέπει να έρχεται νέα αναταραχή και αναφέρει ότι  «ο λόγος για όλη αυτή την αναταραχή είναι απλά ότι η αρχική συμφωνία για την Ελλάδα έγινε τόσο άσχημα. Είναι σχεδόν σίγουρα αλήθεια ότι η Ελλάδα θα έπρεπε απλά να έχει χρεοκοπήσει, να έχει φύγει από το ευρώ και να είχε ένα κανονικό πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ».

 Όμως, αντί γι αυτό, «η ευρωζώνη επέμεινε ότι το ευρώ πρέπει να προστατευθεί και δάνεισε επίσημα χρήματα στο σύστημα, όλα από τα οποία σχεδόν αμέσως εξαφανίστηκαν ξανά για να πληρωθούν οι δανειστές του ιδιωτικού τομέα». Σύμφωνα με τον ίδιο, επιλέχτηκε αυτός ο λάθος τρόπος  και το αποτέλεσμα είναι κανένας πολιτικός στην Ευρώπη, να μην  θέλει να μειώσει το ύψος του χρέους, ακόμη κι αν απλά δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «γιατί μετά θα πρέπει να πάει στους ψηφοφόρους και να τους πει έχασα τα λεφτά σας».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/280519-O-chartes-tes-symphonias-kyberneses-THesmon-gia-metra-chreos-kai-QE ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...