Πάλμερστον: Το νησί που βρίσκεται στο… τέλος της Γης (Φωτογραφίες)

Πάλμερστον: Το νησί που βρίσκεται στο... τέλος της Γης (Φωτογραφίες)
Χρειάζεται να ταξιδεύεις 9 μέρες σε μια βάρκα για να φθάσεις.
Το νησί Πάλμερστον δικαιωματικά κατέχει τον τίτλο της… άκρης της Γης. Βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανήκει στα Cook Islands και για να φθάσει κανείς εκεί χρειάζεται να ταξιδέψει επί εννιά ημέρες μέσα σε μια βάρκα υπό το φόβο να τον χτυπήσει τροπική καταιγίδα.

Το Πάλμερστον έχει μόνο 60 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με την αλιεία. Ο ανεφοδιασμός του νησιού γίνεται δύο φορές το χρόνο και αποτελεί και τη μοναδική ευκαιρεία σε οποιονδήποτε το επιθυμεί να το επισκεφθεί. Ωστόσο, όπως καταφέρει να φθάσει εκεί μετά το εννιαήμερο ταξίδι του θα απολαύσει δωρεάν φαγητό και ύπνο, τη μοναδική φιλοξενεία των κατοίκων και φυσικά όλα αυτά πάνω σε λευκές αμμώδεις παραλίες και με θέα το απέραντα γαλάζιο.

Eκεί οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικό από το χρόνο

Palmerston Atoll: Ενα από τα τελευταία παρθένα παραδεισένια νησιά του Ειρηνικού. Αν και ανήκε στη Βρετανία το 1891, στη συνέχεια η πλήρη κυριότητα χορηγείται στην οικογένεια Marsters το 1954 με νόμο του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέχρι πρόσφατα, λίγα ήταν γνωστά για τη ζωή του William Marsters, μέχρι που ένας από τους απόγονούς του – μόνιμος κάτοικος επίσης του Πάλμερσον πήγε στην Αγγλία το 2005 κάνοντας μια μεγάλη έρευνα για τη ζωή του.

Το 2013, ένα τηλεοπτικό συνεργείο από γαλλικό κανάλι ήθελε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ κι επισκέφθηκε την οικογένεια William Marsters στην Αγγλία όπου μίλησαν ο Ned Marsters, ο γιος του Joel Marsters και ο αδελφός του Γουίλιαμ. Ήταν έκπληξη για τους δημοσιογράφους αλλά και για τους τηλεθεατές κατόπιν, τα όσα κατορθώματα του θείου τους, περιγράφοντας με ενθουσιασμό τις ομορφιές του νησιού Palmerston. Ετσι ανακαλύφθηκε στους Δυτικούς. η  μεγάλη οικογένεια που διαμέμει κυριολεκτικά στο τέλος της Γης, στο Νότιο Ειρηνικό.

Το κινηματογραφικό συνεργείο ταξίδεψε ως το Πάλμερστον και μίλησε με τους κατοίκους, μεταξύ των οποίων και με την Rose, μια Αγγλίδα η οποία εργάζεται ως δασκάλα έχοντας μόνο ένα μαθητή, παιδί με ειδικές ανάγκες.

Ο πατέρας της Rose, ο καπετάνιος Victor Clark όταν το πλοίο του ναυάγησε στις ακτές του Πάλμερστον τη δεκαετία του 1950, πέρασε εννέα μήνες στο νησί μέχρι να επισκευαστεί το σκάφος του. Οταν έφυγε για τη Νέα Ζηλανδία, πήρε μαζί του πολλούς άνδρες από το νησί. Επέστρεψε αργότερα και στη συνέχεια πήγε στην Αγγλία, όπου παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Ο διοικητής Clark πέθανε το 2005, αλλά η κόρη τοιυ η Rose επέστρεψε στο Πάλμερστον το 2011, για να επισκεφθεί την οικογένεια που φρόντισε μετά το ναυάγιο τον πατέρα της τόσο ευγενικά. Έφερε, επίσης, στάχτες του και σήμερα είναι θαμμένος στο νεκροταφείο δίπλα στην εκκλησία.

Palmerston:  Με μοναδική ιστορία, τρόπο ζωής,  γλώσσα,  έθιμα και παραδόσεις το Palmerston υπήρξε το επίκεντρο πολλών ερευνητικών προγραμμάτων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο καθηγητής Sabrina Enhart του Πανεπιστημίου Luxemborg, επισκέφθηκε το νησί και μεταξύ άλλων από τα ευρήματα, ήταν σε θέση να τεκμηριώσει τα αποτελέσματα της επίδρασης της γλώσσας σε μια ομάδα ανθρώπων με πολύ λίγη εξωτερική επιρροή.
“Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα αλλάζει λόγω της αυξανόμενης σημασίας και της επιρροής της εκπαίδευσης για τους νέους, η χρήση των παλαιών αγγλικών λέξεων και η γραμματική μπορεί ακόμα να ακουστεί στις συζητήσεις της παλαιότερης γενιάς, και μερικές φορές όχι και τόσο παλιά” σημείωνε στην έρευνά του.

Η ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι οτι ο William Marsters είχε ταυτόχρονοα τρεις συζύγους και είχε θεσπίσει την αυστηρή επιβολή θρησκευτικών τελετών. Αυτό το «κομμάτι» της ιστορίας του νησιού είναι πάντα ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα συζήτησης, και που ποτέ δεν παύει να εγείρει ερωτήματα γύρω από την προσωπικότητα του Masters,  ιδιαίτερα από τους επισκέπτες στο νησί.

ΤΑΞΙΔΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...