Πέφτουν στο τραπέζι τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης!

Όχι δύο… πέντε σχέδια μνημονίων, έστειλαν οι δανειστές!  

Λίστα με εξαιρέσεις από τις ιδιωτικοποιήσεως δώσαμε στους θεσμούς

Η συμφωνία δεν θα κολλήσει στο Υπέρ-Ταμείο, λέει κυβερνητικό στέλεχος

Μέχρι την Παρασκευή κλείνουν τα Ενεργειακά

  Δεν θα κολλήσει η διαπραγμάτευση στο Υπέρ-ταμείο, ξεκαθάρισε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μετά το πέρας των συναντήσεων στο Χίλτον. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, έδωσε στους εκπροσώπους των δανειστών, λίστα με δημόσιες επιχειρήσεις που θέλει να εξαιρεθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις και τώρα αναμένεται η απάντηση των Θεσμών. Σύμφωνα με το κλίμα που βγήκε από την αίθουσα συνεδριάσεων, οι δύο πλευρές, βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για Ενέργεια και Υπέρ-Ταμείο.

 Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εχθές το βράδυ,  το οικονομικό επιτελείο θα έστελνε στους θεσμούς τις παρατηρήσεις της κυβέρνησης επί των προσχεδίων της συμφωνίας (ΜοU και MEFP). Πρώτα θα εξετάσει τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι δανειστές και στην συνέχεια, «θα στείλουμε μία μεγάλη λίστα παρατηρήσεων». Οι ίδιες πηγές, αποκάλυψαν ότι τα σχέδια των μνημονίων που έστειλαν οι δανειστές, είναι τέσσερα και όχι δύο.  Πρόκειται για το επικαιροποιημένο μνημόνιο  και το τεχνικό  μνημόνιο με την Ευρώπη, αλλά και το νέο (3ο) MEFP μαζί με το τεχνικό MEFP που έχει ετοιμάσει το ΔΝΤ και θα αποτελεί τους όρους το ΔΝΤ για την σύναψη του πιθανού μονοετούς προγράμματος. Το MEFP έχει 5 σελίδες.

 Ειδικά για το Υπέρ-ταμείο, μετά την περίπου δίωρη συνάντηση που είχαν οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης με το «κουαρτέτο» (στην δεύτερη συνάντηση συμμετείχε και η Ντέλια Βελκουλέσκου) ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι δεν «θα αποτελέσει αγκάθι για την πορεία των διαπραγματεύσεων (…) έχουμε δύο-τρία σημεία που θέλουμε κάποιες διαφορετικές διατυπώσεις», π.χ. με ποιόν τρόπο, ο αρμόδιος υπουργός θα επηρεάζει τη πολιτική των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο ταμείο. Επίσης, το κυβερνητικό στέλεχος, αναφέρθηκε και σε μικρές διαφορές που υπάρχουν στη διατύπωση του κειμένου.

Για την λίστα με τις επιχειρήσεις, που η κυβέρνηση θέλει να εξαιρέσει από υπερ-ταμείο, οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι το ΚΥΣΟΙΠ έχει ετοιμάσει λίστα με «δημόσιες επιχειρήσεις που θέλουμε να εξαιρέσουμε και, αφού απαντήσουν οι θεσμοί, η λίστα θα σταλεί εκ νέου στο ΚΥΣΟΙΠ, για να την εγκρίνει» τόνισε. Μετά από ένα «σύντομο» διάστημα ανταλλαγής προτάσεων,  στην ελληνική πλευρά, εκτιμούν ότι θα ολοκληρωθεί και η τελική λίστα.
 

Πηγές Υπ. Ενέργειας: Μέχρι την Παρασκευή θα κλείσουν και τα Ενεργειακά

 Μέχρι την Παρασκευή θα έχουν κλείσει τα θέματα Ενέργειας, εκτίμησε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας, αφού είχε ολοκληρωθεί η πρώτη συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής  ομάδας με τους θεσμούς.  Η εικόνα που δόθηκε, ήταν ότι  τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά, με τον ίδιο αξιωματούχο να δηλώνει ότι «έχουνε μείνει κάποιες μικροδιαφορές, θεωρώ ότι μέχρι την Παρασκευή θα τις έχουμε κλείσει». Ο πρώτος γύρος επαφών με το «κουαρτέτο», με θέμα τα Ενεργειακά, ξεκίνησε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις επτά. Από την κυβέρνηση, συμμετείχαν ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας και υπουργός Οικονομικών,  Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

 Η πρώτη συνάντηση, πραγματοποιήθηκε των χωρίς την Ντέλια Βελκουλέσκου, καθώς η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, έφθασε στο Χίλτον στις έξι το απόγευμα, με περίπου 1,5 ώρα καθυστέρηση. Αν και αρχικά ανέβηκε στο δωμάτιό της, κατά τις οκτώ το βράδυ, μπήκε και αυτή στην αίθουσα και τον «χορό» της διαπραγμάτευσης.

 Στην συνέχεια, λίγο μετά τις επτά το απόγευμα, ξεκίνησε η δεύτερη συνάντηση, της ημέρας  για τις ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα για το νέο Υπέρ-ταμείο.

 Λίγο πριν ξεκινήσει ο κύκλος επαφών με τους θεσμούς, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση έχει πάρει τα κείμενα- σχέδια μνημονίων των δανειστών, απαντώντας  σε σχετική ερώτηση, «τα κείμενα τα πήραμε». Ο λόγος για τα δύο προσχέδια της συμφωνίας, το Memorandum οf Understanding (MoU) και το Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP). Το πρώτο είναι η συμφωνία για την επικαιροποίηση του μνημονίου, που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την Ευρώπη και το δεύτερο, το ανάλογο έγγραφο για την νέα συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).  Ο ίδιος αξιωματούχος,  διευκρίνισε ότι «αύριο (σ.σ. σήμερα) θα θέσουμε το πλαίσιο», για την ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/280919-Pephtoyn-sto-trapezi-ta-agkathia-tes-diapragmateyses ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...