Παγκόσμιο Κύπελλο 2030: Η συνυποψηφιότητα Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας

Παγκόσμιο Κύπελλο 2030: Η συνυποψηφιότητα Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας

@fifaworldcup

Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία εξετάζουν το ενδεχόμενο , σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων των τεσσάρων αυτών βαλκανικών χωρών σε συνέντευξη Τύπου στη Βάρνα στις αρχές Νοεμβρίου.

Μάλιστα, η απόφαση για κοινή βαλκανική υποψηφιότητα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα αφού δεν προέρχεται από τις ομοσπονδίες ποδοσφαίρου των τεσσάρων κρατών, αλλά από τους πρωθυπουργούς Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας και από τον πρόεδρο της Σερβίας, οι οποίοι συναίνεσαν να καταθέσουν μια κοινή προσφορά για τη διοργάνωση των τελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA το 2030.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, τα τέσσερα βαλκανικά κράτη ήρθαν σε συμφωνία έπειτα από την πρόταση που είχε αρχικά υποβληθεί από τον .

Μέχρι στιγμής, κανένα βαλκανικό κράτος δεν έχει φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, η πρώην Γιουγκοσλαβία, η οποία διαλύθηκε το 1991, φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1976 με τη συμμετοχή τεσσάρων χωρών.

«Πιστεύω ότι αξίζει να εξετάσουμε την πρόταση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής μεταξύ Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας και Σερβίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα της Μαύρης Θάλασσας. «Όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία φιλοξένησαν το παγκόσμιο πρωτάθλημα βόλεϊ τον περασμένο Σεπτέμβριο, έτσι οι τέσσερις χώρες Σερβία, Ελλάδα,  Ρουμανία και Βουλγαρία, μπορούν να υποβάλουν προσφορά για να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030», συνέχισε ο Μπορίσοφ.

Το διοικητικό όργανο της FIFA αναμένεται να διεξάγει την ψηφοφορία για τους οικοδεσπότες του 2030 μετά τη διοργάνωση του 2022 στο Κατάρ. Και παρότι η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων για τα δικαιώματα της διοργάνωσης των τελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, υπάρχουν ήδη αρκετές επιβεβαιωμένες συνεργασίες από χώρες που επιθυμούν να φιλοξενήσουν το κορυφαίο τουρνουά του κόσμου.

Η Αργεντινή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030, η οποία μάλιστα συμπίπτει με την 100η επέτειο του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο έλαβε χώρα στην Ουρουγουάη το 1930. Οι τρεις χώρες θα αντιπροσωπεύσουν τη Νότια Αμερική.

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει επίσης ξεκινήσει μια μελέτη σκοπιμότητας για να διερευνήσει τη δυνατότητα φιλοξενίας του ΠΚ του 2030 σε συνεργασία με τη Σκωτία, την Ουαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία, εκπροσωπώντας την Ευρώπη.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η βρετανική συνυποψηφιότητα έχει ήδη λάβει την υποστήριξη του Προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Σέφεριν, ο οποίος δήλωσε τον Αύγουστο ότι “ήρθε ο καιρός να επιστρέψει το τουρνουά στην Αγγλία για πρώτη φορά από το 1966”. Ωστόσο, η στάση αυτή του Σέφεριν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο για οποιαδήποτε πιθανή κοινή βαλκανική υποψηφιότητα, δεδομένου ότι ο 51χρονος έχει επίσης δηλώσει ότι θέλει μόνο μία προσφορά από την Ευρώπη.

Το Μαρόκο, το οποίο στο παρελθόν έχει κάνει πέντε ανεπιτυχείς προσφορές για να φιλοξενήσει το τουρνουά, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του 2026, αυτή τη φορά, συζητά το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με την Αλγερία και την Τυνησία προκειμένου να εκπροσωπήσουν τη Βόρεια Αφρική.

, βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη, δεν προσφέρει μόνο δόξα στους συμμετέχοντες, αλλά αποτελεί επίσης μια ιδανική ευκαιρία για την ανάδειξη νέων ταλέντων και προσφέρει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στους ποδοσφαιριστές προκειμένου να επιτύχουν καλύτερες μεταγραφές.

Και για να επανέλθουμε στο θέμα της κοινής υποψηφιότητας Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, ο υφυπουργός αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης συναντήθηκε προ ημερών με τους ομολόγους του από τα προαναφερθέντα βαλκανικά κράτη για μια πρώτη συζήτηση πάνω στο θέμα, ενώ μετά το τέλος της συνάντησης είπε χαρακτηριστικά, «Είναι κομβικό να δείξουμε ότι τα Βαλκάνια αλλάζουν, να δείξουμε ότι τα Βαλκάνια από αρνητικός πρωταγωνιστής της Ευρώπης μπορεί να γίνει θετικός πρωτοπόρος». Επίσης, ο ίδιος αποκάλυψε ότι τού έγινε πρόταση από τους ομολόγους του να διοργανώσουν από κοινού το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βόλεϊ γυναικών του 2021.

Το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA είναι προγραμματισμένο για το 2022 στο Κατάρ, ενώ ο Καναδάς, το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη κατοχυρώσει τη συνδιοργάνωση του παγκοσμίου τουρνουά του 2026.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/SPOR/348403-Pagkosmio-Kypello-2030-E-synypopsephioteta-Elladas-Serbias-Roymanias-kai-Boylgarias ΣΠΟΡ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...