Παιχνίδια με τον πρόεδρο

Παιχνίδια με τον πρόεδρο

Όπως πάνε τα πράγματα, η Συνταγματική Αναθεώρηση θα εστιαστεί, κατά κύριο λόγο, στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ήδη έχουν κατατεθεί, μέχρι στιγμής, τρεις προτάσεις επί του θέματος, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η πρόταση του ΚΙΝΑΛ, τις επόμενες μέρες. Το ενδιαφέρον, εν προκειμένω, έγκειται στο ότι κάθε μία απ` αυτές, παραπέμπει σε μια διαφορετική αντίληψη, για το ρόλο του Ανώτατου Άρχοντα, αγγίζοντας ακόμη και τη φύση του πολιτεύματος μας.

Η πρόταση της πλειοψηφίας, επί παραδείγματι, είναι σαφές ότι υπερασπίζεται, επί της ουσίας, το σημερινό καθεστώς, όπως διαμορφώθηκε την περίοδο 1985-86, με το αντίστοιχο Αναθεωρητικό εγχείρημα, που είχε επιχειρήσει η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου, προβλέποντας γι` αυτό μια εξαντλητική διαδικασία, που, πέρα από τις ήδη υφιστάμενες ψηφοφορίες, με απαίτηση των διαφοροποιημένων αυξημένων πλειοψηφιών, παρατείνει για ένα εξάμηνο τη σχετική διαδικασία, με αντίστοιχη παράταση και της θητείας του Προέδρου, ώστε να υποχρεωθούν τα κόμματα, να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση.

Αντίθετα, η πρόταση της ΝΔ, όπως διατυπώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δημιουργεί το πρόπλασμα για αυτό που ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, αλλά και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, προσδιόρισε ως «κίνδυνο διαρχίας», δηλονότι μετατροπής του Προέδρου της Δημοκρατίας, από ρυθμιστικό παράγοντα και σύμβολο ενότητας, σε δυνάμει ανταγωνιστικό πόλο. Εκεί κατατείνει το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να «φλερτάρει» με την ιδέα απευθείας εκλογής του Προέδρου, αφού προβλέπει μόνο δύο ψηφοφορίες (έναντι των τριών που προβλέπονται με την ισχύουσα δομή του Συντάγματος) , με αυξημένη, εννοείται, πλειοψηφία, μετά τις οποίες οδηγούμαστε, κατά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε εκλογή από το λαό, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων,  που έχουν προκύψει από την προηγηθείσα κοινοβουλευτική διαδικασία. Μοιάζει, ο συντάκτης της εν λόγω πρότασης, σα να εκβιάζει την προσφυγή στο λαό, αφού, χρησιμοποιώντας την, ως εναλλακτική δυνατότητα, σε τόσο πρώιμο στάδιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αφαιρεί από τα κόμματα, το κίνητρο της αναζήτησης συναινετικών λύσεων.

Αν και η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δε συνοδεύεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από συγκεκριμένες αναφορές, σε σχέση με τις αρμοδιότητες του Προέδρου.

Αν, πάντως, ισχύουν τα όσα κατά καιρούς έχουν ειπωθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την εποχή που ήταν στην κυβέρνηση και κατέθεσε την πρόταση της, που οδηγούν σε μια, έστω λελογισμένη, αύξηση των αρμοδιοτήτων του ενοίκου της Ηρώδου Αττικού, ο συνδυασμός αυτός, αυξημένων (έστω και κατά τι), αρμοδιοτήτων και απευθείας εκλογής, από το εκλογικό σώμα, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα, στη βάση όσων αναφέραμε και επεσήμανε και ο ίδιος ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως διαβλέποντας αυτό τον κίνδυνο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ως επικεφαλής της Κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, έθεσε στο δημόσιο διάλογο, μια τρίτη, εναλλακτική τρόπον τινά, πρόταση, για εκλογή του Ανώτατου Άρχοντα, από ένα ειδικό, ad hoc εκλεκτορικό σώμα, έχοντας, πιθανότατα, κατά νου, το ιταλικό πρότυπο.

Βέβαια, υπάρχει ένα έλλειμμα, στο μέχρι τώρα δημόσιο διάλογο, για το θέμα, αφού αυτός εστιάζεται στη διαδικασία, χωρίς αντίστοιχη αποσαφήνιση  θέσεων, ως προς τις αρμοδιότητες. Χωρίς αυτό το κεφάλαιο, δε μπορεί να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά ούτε καν πολιτικές ερμηνείες.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/346630-Paichnidia-me-ton-proedro ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...