Παπαδημητρίου: Θετικές προοπτικές σε επενδύσεις – εξαγωγές για 10 λόγους

Θετικές είναι οι προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων και επέκτασης των εξαγωγών, για δέκα λόγους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), το νέο αναπτυξιακό πρότυπο περιορίζεται από το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, με την «αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή να έχει οδηγήσει σε υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδύσεων».

Ωστόσο, όπως σημείωσε, υπάρχουν δέκα λόγοι για τους οποίους είναι θετικές οι προοπτικές αύξησης των εξαγωγών και των επενδύσεων.  

1. Το ύψος των φορολογικών συντελεστών έχει φτάσει στο ανώτερο επίπεδο και συνεπώς μεσομακροπρόθεσμα και με την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου οι φορολογικοί συντελεστές θα βαίνουν μειούμενοι.

2. Η Ελλάδα διέφυγε οριστικά τον κίνδυνο του Grexit διατηρώντας στο ακέραιο τη στρατηγική γεωπολιτική και οικονομική σημασία της ως μέλους της Ευρωζώνης που αποτελεί προπύργιο σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο.

3. Η παρατεταμένη ύφεση οδήγησε την οικονομία σε ακραία χαμηλά επίπεδα αποκαθιστώντας την κερδοφορία όσων επιχειρήσεων άντεξαν.

4. Στη διαδικασία ανάκτησης του επενδυτικού και αναπτυξιακού μομέντουμ συνέβαλαν καθοριστικά οι συμφωνίες με Θεσμούς (Ιούλιος 2105 και Μάιος 2016) και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που βελτίωσε αισθητά το οικονομικό κλίμα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας. Συμπλήρωσε ότι εφεξής αναμένουμε την εξής ακολουθία αναπτυξιακών δράσεων:

– ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως 5 Δεκεμβρίου,

– βραχυχρόνια διευθέτηση του χρέους έως τέλος 2016,

– μερική άρση των capital controls,

– χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα,

– ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις αρχές του 2017.

5. Η Ελλάδα επιβαρύνεται λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής με συγκριτικά υψηλή φορολογία, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαδημητρίου, διαθέτει σωρεία συγκριτικών πλεονεκτημάτων όπως εξειδικευμένο και φθηνό εργατικό δυναμικό, ευελιξία στην αγορά εργασίας, σταθερό πλέον φορολογικό πλαίσιο, νέο αναπτυξιακό νόμο, αλλά και εμπορική διαπραγματευτική ισχύ και θεσμική ασφάλεια λόγω συμμετοχής στο ευρώ.

6. Η χώρα διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο, τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου, μετά την αναδιάρθρωση του και την ανακεφαλαιοποίησή του θεωρείται πλέον ασφαλές με βάση τα διεθνή και Ευρωπαϊκά standards.

7. Η χώρα έχει εξασφαλισμένους πόρους από τα Ευρωπαϊκά ταμεία μέχρι το 2020 και μέσω του Επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ στηρίζει επιχειρηματικά σχέδια για ιδιώτες, τα οποία θα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

8. Η επταετής ύφεση της ελληνικής οικονομίας έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για τη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων σε επιχειρήσεις που συνέχισαν τη λειτουργία τους.

9. Την περίοδο 2016 και 2017 η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων παγκοσμίως. Οι ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, μπορούν να δημιουργήσουν επενδύσεις πολλαπλού ύψους (spillovers) σε έργα υποδομών, logistics, κτιριακών εγκαταστάσεων και χώρων ψυχαγωγίας.

10. Η Ελλάδα διαθέτει προϊόντα και υπηρεσίες π.χ. τοπικής προέλευσης ή παραγωγής στα οποία μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να κατακτήσει εξειδικευμένες αγορές (niche market).

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές η οποία περιλαμβάνει άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της γνώσης και πληροφόρησης μέσω της δημιουργίας πληροφοριακού συστήματος και διαδικτυακής πύλης εξωστρέφειας, την ενδυνάμωση των δομών και λειτουργιών της Οικονομικής Διπλωματίας μέσω της εκπόνησης Οδηγιών Επιχειρηματικότητας και της αναβάθμισης λειτουργίας γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος διοίκησης για την ανάπτυξη συνεργειών προώθησης της εξωστρέφειας.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι πρόσφατα εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΠΑνΕΚ τρία ειδικά σχεδιασμένα χρηματοδοτικά προγράμματα ύψους 234 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας.

Όπως επεσήμανε, το ζητούμενο σήμερα για τη χώρα δεν είναι μία απλή επανεκκίνηση της οικονομίας με τον τερματισμό της ύφεσης, αλλά η οριστική έξοδος από αυτήν μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης που μόνο η αλλαγή του παραγωγικού πρότυπου της οικονομίας εγγυάται.

Οι βασικοί πυλώνες αυτού του νέου αναπτυξιακού πρότυπου, είναι τρεις, κατά τον Δημήτρης Παπαδημητρίου:

    επαναφορά στην ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας (μέσω QE και αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων),

    προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων

    ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...