Παράνομες οι μειώσεις στις επικουρικές, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη

Συντάξεις

Τι αναφέρει ο ΣτΠ σε έγγραφό του προς το υπουργείο Εργασίας, το ΕΤΕΑ και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων

Παράνομες και αυθαίρετες είναι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που επιβάλλονται λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Ο ΣτΠ σε έγγραφό του με ημερομηνία 28 Μαρτίου προς το υπουργείο Εργασίας, το ΕΤΕΑ και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων αναφέρει, ότι οι μειώσεις των νόμων 4093/2012 επί του αθροίσματος των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ και του 3986/2011 στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ επιβάλλονται με λάθος τρόπο και σε ανύπαρκτα ποσά, τονίζοντας ότι τα ποσά που έχουν «κρατηθεί παρανόμως» λόγω εσφαλμένων υπολογισμών θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά στους συνταξιούχους, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος.

Όπως προκύπτει υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι μειώσεις που επιβάλλονται βάσει του νόμου του 2011 σε επικουρικές συντάξεις που έχουν επανυπολογιστεί είναι διπλάσιες και τριπλάσιες σε σχέση με αυτές πριν τον επανυπολογισμό. Συγκεκριμένα, στο έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρεται στις περιπτώσεις δύο συνταξιούχων:

– ο ένας είχε επικουρική 376,18 ευρώ και με την περικοπή του νόμου του 2011 ήταν 15,05 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό, όμως, και ενώ η επικουρική έμεινε σταθερή η μείωση σχεδόν τετραπλασιάστηκε στα 57,52 ευρώ

– ο δεύτερος εισέπραττε 648,66 ευρώ με τη μείωση αρχικά να είναι 58,38 ευρώ, ποσό που διπλασιάστηκε μετά τον επανυπολογισμό στα 109,36 ευρώ.

Παράλληλα, η εφημερίδα δημοσιεύει και ενημερωτικά σημειώματα επικουρικών συντάξεων στα οποία παρατηρείται είτε η διατήρηση της μείωσης παρά το μικρότερο ποσό που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό είτε την επιβολή κρατήσεων για ποσά επικουρικών μικρότερα των 300 ευρώ.

Στο ίδιο έγγραφο αποκαλύπτεται και η εξήγηση που δίνει το ΕΤΕΑ για τις αυθαίρετες μειώσεις του ν. 3986/2011, πετώντας το μπαλάκι στο υπουργείο Εργασίας, όταν είχαν ξεκινήσει οι μειώσεις των επικουρικών, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Αυτό που λέει το ΕΤΕΑ και αναφέρεται στο έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη είναι ότι «η διαφοροποίηση του ποσού κράτησης του ν. 3986/2011 στην επικουρική σύνταξη οφείλεται σε συμπληρωματικές οδηγίες που έλαβαν η ΗΔΙΚΑ και το ΕΤΕΑ, από το υπουργείο Εργασίας, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4387/16 στις επανυπολογιζόμενες επικουρικές συντάξεις με ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2016 και εφεξής».

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/280024-Paranomes-oi-meioseis-stis-epikoyrikes-symphona-me-ton-Synegoro-toy-Polite ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...