Παράταση μέχρι τις 14 Ιουλίου, στα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα!

Τέλος στο αλαλούμ με τα πρόστιμα των 250 ευρώ, που έπεσαν βροχή στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων έβαλε η κυβέρνηση! Παράταση μέχρι  τις 14 Ιουλίου, στα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα, για να διορθωθούν  τα λάθη της λίστας, έδωσε η κυβέρνηση. Μετά το μπέρδεμα με τα 250 – 300 χιλιάδες πιθανώς λάθος πρόστιμα, όπως έγινε γνωστό μετά το πρωινό υπουργικό συμβούλιο, όσοι προχωρήσουν σε ασφάλιση του οχήματός τους μέχρι τότε, θα γλυτώσουν το πρόστιμο. Για τους λίγους που πλήρωσαν ήδη τα 250 ευρώ , το ποσό θα τους επιστραφεί. 

 

 

 

Στόχος των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών είναι μα δημιουργηθεί μία αξιόπιστη λίστα, με τα ανασφάλιστα οχήματα και σε αυτή την κατεύθυνση δόθηκε  εντολή για επανέλεγχο και διορθώσεις στα περίπου 250.000 λάθη της λίστας.

 

Μετά από την βεβαίωση των προστίμων και την αποκάλυψη ότι περίπου 250.000 από αυτά έχουν επιβληθεί βασισμένα σε λάθος στοιχεία, η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο πήρε την απόφαση να ξεκαθαρίσει την κατάσταση δίνοντας δεύτερη ευκαιρία στους παραβάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πρωινό υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να δοθεί παράταση μέχρι τις 14 Ιουλίου σε όλους όσους έλαβαν το μήνυμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ώστε να ασφαλίσουν τα οχήματά τους και να απαλλαγούν από τα πρόστιμα!

 

Σύμφωνα με κύκλους από το υπουργείο Οικονομικών, λόγω των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων (όπως λάθη στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, οχήματα θανόντων, κλεμμένα κλπ.) αποφασίστηκε το πάγωμα των παραβόλων μέχρι τις 14/7/2017.

Μέχρι τότε οι πολίτες θα μπορούν να διορθώσουν τα λάθη ή να ασφαλίσουν τα οχήματά τους χωρίς την καταβολή του παραβόλου των 250 ευρώ. Σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί άμεσα. Το παράβολο θα επιστραφεί σε όσους το έχουν ήδη καταβάλει τις προηγούμενες ημέρες.

Από την οδό Νίκης, επισημαίνεται ότι «με βάση τη νομοθεσία οι πολίτες οφείλουν να ανανεώνουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων τους πριν από την ημέρα λήξης τους και οφείλουν να τα έχουν ασφαλισμένα, εφόσον δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, ασχέτως εάν τα κινούν ή όχι».

Πως φτάσαμε σε τόσο γρήγορη απόφαση; Βοήθησε που σήμερα το πρωί συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο και όλοι οι υπουργοί συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο. Με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να ζητάει από τους υπουργούς του, να τρέξουν όλα τα θέματα που θα κάνουν την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη, δεν ήταν δυνατόν να μην παρθεί απόφαση για τα πρόστιμα. Ένα θέμα που εκτός του ότι ταλαιπώρησε 1,15 εκατ. συμπολίτες μας, περιλάμβανε και μία σημαντική «γκάφα»  με τα εκατοντάδες χιλιάδες λάθος πρόστιμα, τώρα ευτυχώς κλείνει.

 

Έτσι θα επιστραφούν τα χρήματα του προστίμου!

 

Για τους περίπου έντεκα χιλιάδες φορολογούμενους που ήδη πλήρωσαν το πρόστιμο, αυτό θα τους επιστραφεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών στον λογαριασμό που έχουν δηλώσει στο E1. Εδώ υπάρχουν δύο σημαντικά σημεία που θέλουν προσοχή. Πρώτον, για να γίνει η επιστροφή, θα χρειαστεί να περάσει νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή που ενδεχομένως να περιλαμβάνει και άλλες αλλαγές. Δεύτερον, δεν θα επιστραφούν τα λεφτά σε όλους. Για όσους έχουν οφειλές στην εφορία, δηλαδή περίπου 4,2 εκατ. ή τους μισούς φορολογούμενους, θεωρείται πολύ πιθανών ότι θα γίνει συμψηφισμός. Αυτό σημαίνει ότι θα τους επιστραφεί το υπερβάλλων ποσό, αν υπάρχει.

 

Μειωμένο πρόστιμο για τα δίκυκλα;

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι, είναι να μειωθεί το πρόστιμο για τα ανασφάλιστα δίκυκλα από τα 250 ευρώ στα 100 ευρώ. Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν πέρασε αυτή η πρόταση, το θέμα θα ξεκαθαρίσει με την κατάθεση της σχετικής διάταξης στη Βουλή.

 

Μου ήρθε λάθος πρόστιμο, τι κάνω;

 

Οι περίπου 250-300 χιλιάδες περιπτώσεις που εκτιμάται ότι έχει επιβληθεί το πρόστιμο, ενώ δεν έπρεπε, δεν αναμένεται να διορθωθούν αυτόματα κατά την νέα διασταύρωση που θα πραγματοποιηθεί μετά τις 14 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν σας ήρθε το πρόστιμο κατά λάθος, τότε θα σας ξανάρθει! Για να αποφύγει κάποιος δυσάρεστες εξελίξεις, όσοι εμφανίζονται ανασφάλιστοι, είτε να επικοινωνήσουν με την ασφαλιστική τους, να διορθώσει τα στοιχεία της, είτε για πιο περίπλοκες περιπτώσεις να επικοινωνήσουν με την Εφορία. Για λάθη που περιλαμβάνουν κλοπή, κατάθεση πινακίδων, καταστροφή ή απόσυρση,  τα στοιχεία μπορεί να διορθωθούν με την νέα διασταύρωση.

 

Με ποιόν πρέπει να επικοινωνήσω για να διορθώσω τα στοιχεία;

 

Αν κάποιος ανήκει σε μία από τις περιπτώσεις των λαθών, τότε σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ,  θα πρέπει αν το όχημα ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης, να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική επιχείρηση στην οποία το έχετε ασφαλίσει, προκειμένου να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες.

 

Αν δεν σας ανήκε ποτέ ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.)

Αν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας ή το όχημα δεν σας ανήκει πλέον, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια, κατά τα προαναφερθέντα, Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.

 

Αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε Κ.Ε.Π. και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κ.Ε.Π. για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης.

 

Αν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 3 του π.δ.237/1986 (ΦΕΚ Α΄ 331), όπως ισχύει, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

 

Μαυραγάνης: Η κοινωνία αφυπνίστηκε, τώρα να δοθεί παράταση  

 

Από το πρωί, ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, με ραδιοφωνικές του δηλώσεις (Real fm),  επισήμανε ότι «πρέπει να γίνει επικαιροποίηση της λίστας, επομένως να δοθεί μία νέα ημερομηνία στην οποία θα παρθούν τα στοιχεία ποια είναι ασφαλισμένα και ποια ανασφάλιστα». Ο υπουργο΄ς ξεκαθάρισε ότι  «δεν νοείται όχημα ανασφάλιστο να κυκλοφορεί, είναι κίνδυνος-θάνατος και έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει κάτι για να αφυπνιστεί η κοινωνία. Αφυπνίστηκε η κοινωνία αυτή τη στιγμή; Αφυπνίστηκε».

 

Στη συνέχεια τόνισε ότι «κύριοι, εφόσον ο στόχος επετεύχθη και αφυπνίστηκε η κοινωνία, θα πρέπει να δοθεί μία νέα ημερομηνία στην οποία να επικαιροποιηθεί η λίστα. Οποίοι λοιπόν πράγματι θέλουν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους και πρέπει να θέλουν όλοι να ασφαλίσουν τα οχήματά τους για το δικό τους καλό, πρέπει να τα ασφαλίσουν μέσα σε αυτές τις ημέρες που διανύουμε και να τελειώνει το πρόβλημα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/289570-Paratase-mechri-tis-14-Ioylioy-sta-prostima-gia-ta-anasphalista ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...