Παραιτήσεις και «παραιτήσεις»

Παραιτήσεις και «παραιτήσεις»

Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά έγινε αμέσως δεκτή κι αυτό αποτέλεσε μια συνειδητή επιλογή του πρωθυπουργού, όπως ανέφερε και ο ίδιος, προκειμένου να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας.

Ήταν αναγκαία η διευκρίνιση, γιατί έχουμε περιπτώσεις στο παρελθόν, με «παραιτήσεις» που έμειναν στο επίπεδο των προθέσεων, καθώς δεν έγιναν δεκτές, από τον πρωθυπουργό. Υπάρχουν τρεις σχετικές περιπτώσεις που έχουμε υπόψη. Ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα, θυμίζουμε ότι το Δεκέμβριο του 2008, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας που, μεταξύ πολλών άλλων, είχε και την ευθύνη της Δημόσιας Τάξης, υπέβαλε, σε ένδειξη ευθιξίας, την παραίτηση του, στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Η παραίτηση, φυσικά, δεν έγινε αποδεκτή.

Όπως δεν είχε γίνει αποδεκτή, 14 χρόνια πριν, το 1994, η παραίτηση του τότε υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, που ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπήρξε ματαίωση της εκλογικής διαδικασίας σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, λόγω μη έγκαιρης προσέλευσης των δικαστικών αντιπροσώπων, αλλά και μελών των Εφορευτικών Επιτροπών.

Η παραίτηση, φυσικά, δεν έγινε αποδεκτή από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.

 Το ίδιο έπραξε ο τελευταίος και το Νοέμβριο του 1985, μετά μια ακόμη δολοφονία διαδηλωτή από αστυνομικό, του Μιχάλη Καλτεζά από τον Αθανάσιο Μάλιστα, σε επεισόδια που ακολούθησαν , την πορεία για το Πολυτεχνείο. Η τότε ηγεσία του ενοποιημένου υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Μένιος Κουτσόγιωργας ως υπουργός  και Θανάσης Τσούρας ως αναπληρωτής υπουργός, υπέβαλε την παραίτηση της, που, όμως, δεν έγινε αποδεκτή.

Έχουμε και το πιο πρόσφατο παράδειγμα, με τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα (που κατά σύμπτωση ανήκει στην ίδια Κίνηση, με το Νίκο Κοτζιά) που υπέβαλε την παραίτηση του, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την επομένη της τραγωδίας στο Μάτι, δηλώνοντας ότι δε μπορεί να διαχειριστεί το γεγονός, της ύπαρξης τόσων νεκρών.

Ο πρωθυπουργός, σ` εκείνη τη φάση, δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση, με το σκεπτικό ότι την ώρα της μάχης, δεν είναι νοητή η αποχώρηση, από θέση ευθύνης. Βέβαια, εδώ υπάρχει μια διαφορά, καθώς η παραίτηση έγινε, εν τέλει αποδεκτή, όταν παρήλθε η περίοδος της έκτακτης ανάγκης, με την προσωρινή ανάληψη των καθηκόντων, από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Στον αντίποδα, έχουν καταγραφεί, μένοντας αυστηρά στην περίοδο από τη Μεταπολίτευση και μετά, την ανοιχτή αποπομπή υπουργών, χωρίς καν την τήρηση κάποιων προσχημάτων.

Η πιο «θεαματική», που συνέβη μάλιστα λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας του, προσφέροντας ένα ασφαλές δείγμα γραφής για τη συνέχεια, με την εν πτήσει απόλυση, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Ασημάκη Φωτήλα, επειδή κρίθηκε ότι υπερέβη τις οδηγίες, κατά την τοποθέτηση του, σε Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, της τότε ΕΟΚ, για το, επίκαιρο, τότε θέμα των κυρώσεων, στην κομμουνιστική Πολωνία.

Είναι ενδεικτικό, βέβαια, του τρόπου άσκησης των πρωθυπουργικών καθηκόντων, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε καν, για την απόφαση του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Απλώς, ο τελευταίος, κλήθηκε από τον πρωθυπουργό, να παρακολουθήσει το βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, όπου ανακοινώθηκε η καρατόμηση του υφυπουργού του.

Ο Ασημάκης Φωτήλας, για την ιστορία, αποχώρησε, αργότερα, από το ΠΑΣΟΚ…

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/345089-Paraiteseis-kai-paraiteseis ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...