Περιμένουμε ελληνικό ομόλογο πριν πάμε διακοπές, λένε ξένοι επενδυτές!

Δεν κρατιούνται οι επενδυτές για τα ελληνικά ομόλογα!

 

«Σπάνε τα τηλέφωνα» ρωτούν πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές λέει το

Reuters!

 

 Τεράστιο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα! Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές ακόμα και τώρα ή τις επόμενες εβδομάδες και θα έβρισκε πρόθυμους ιδιώτες επενδυτές και θα αντλούσε σημαντικά ποσά από 3 έως 5 δις ευρώ!  Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters θα ήταν μία κίνηση που θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της εξάρτησης της χώρας από τον επίσημο τομέα!

 

Η επιστροφή στις αγορές φαίνεται πιο κοντά από ποτέ, καθώς το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό μετά την συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης που έφερε και την εκταμίευση της πρώτης υπό-δόσης ύψους 7,7 δις ευρώ. Το ελληνικό 10ετές ομόλογο που είναι και δείκτης για την πορεία της Οικονομίας, την ώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις κυμαινόταν σε επιτόκιο 5,35% με το spread έναντι του γερμανικού (Bund) να έχει πέσει κάτω από το 5% (4,83%).  Τα νούμερα, είναι συγκεκριμένα. Το 2010, που η κατάσταση πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, η χώρα βγήκε στις αγορές ζητώντας 1 δις ευρώ και πήρε προσφορές μόνο 300 εκατομμύρια.  Στις 10 Απριλίου του 2014, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε βγει στις αγορές, είχαν περάσει πάνω από 3  χρόνια μνημονίου και το κλίμα ήταν πραγματικά καλύτερο για την Ελλάδα. Τότε είχαν μαζευτεί 3 δις ευρώ για 5ετές ομόλογο με το κουπόνι να είναι στο 4,75 και την απόδοση στο 4,95% κάτω από το όριο του 5%. Η  ζήτηση είχε ξεπεράσει τα 20 δις από 550 επενδυτές. Όμως, η προοπτική εκλογών, έκοψε την καλή πορεία που ενδεχομένως να είχαν επόμενες εκδόσεις του 2014. 

 

Τώρα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ακόμα δύο χρόνια και τα δύσκολα μέτρα του μνημονίου έχουν περάσει. Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για οικονομική και πολιτική σταθερότητα, που είναι και η συνταγή για επιτυχία στις αγορές, όχι μόνο με μία καλή έκδοση τώρα το καλοκαίρι, αλλά και με συνέχεια και συνέπεια μέχρι το τέλος του προγράμματος που θα δείχνει στους επενδυτές, ότι η Ελλάδα βγαίνει επιτέλους από την ανωμαλία του μνημονίου και επιστρέφει στην κανονικότητα. 

 

Η επιτυχία στις αγορές, είναι τεράστιας σημασίας όχι μόνο για την ελληνική Οικονομία, αλλά για την χώρα ολόκληρη, από την μικρότερη έως τη μεγαλύτερη επιχείρηση!  Αυτό γιατί άμεσα θα φέρει αλματώδη άνοδο στο χρηματιστήριο και θα ανεβάσει την ψυχολογία της πραγματικής αγοράς. Η εμπιστοσύνη που θα δείξουν οι μεγάλοι επενδυτές στις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας, αναμένεται να δώσει το σωστό σήμα σε όλους όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και καθυστερούσαν λόγω της αβεβαιότητας και των πιέσεων στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

 

Όμως πέρα από τα άμεσα αποτελέσματα, η σταθερή χρηματοδοτική γραμμή από τις διεθνείς αγορές, όπως κάνουν όλες οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες, μας απαγκιστρώνει από την ανάγκη για περισσότερα δάνεια από τους θεσμούς. Αυτό έχει τεράστια σημασία, καθώς τα λεφτά από την Ευρώπη ή το ΔΝΤ, έρχονται μόνο συνοδευόμενα από μνημόνιο. Η επιστροφή στις αγορές είναι και ο μοναδικός ρεαλιστικός τρόπος, με τον οποίο η χώρα θα ξεφύγει από τον καταστροφικό, φαύλο κύκλο, των μνημονίων!

 

Επαφές Χουλιαράκη με επενδυτές στο Λονδίνο  

 

 Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και το ταξίδι Χουλιαράκη στο Λονδίνο! Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μετέβη χθες , στο Λονδίνο, όπου κατά το επόμενο τριήμερο, θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων. Από το υπουργείο προσθέτουν ότι το ταξίδι έχει στόχο την ενημέρωση για την πορεία του Προγράμματος Προσαρμογής και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

 

 Επενδυτές και τραπεζίτες που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις, για την έξοδο στις αγορές, θεωρούν ότι η ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, που είναι και το βασικό σενάριο, απομακρύνει την αβεβαιότητα από την ελληνική Οικονομία, ενώ παράλληλα το υψηλό (συγκριτικά με Ιρλανδία και Πορτογαλία) επιτόκιο που εκτιμάται πως θα προσφέρει ένας νέος 5τής ελληνικός τίτλος, δίνει σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας!

 

Ρέγκλινγκ: Έξοδος στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος  

 

 Μετά το Eurogroup της Δευτέρας, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι πως η χώρα πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική για την λήξη της τριετούς εξορίας της από τις διεθνείς αγορές, πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι και οι άλλες χώρες που ολοκλήρωσαν προγράμματα προσαρμογής, επέστρεψαν στις αγορές, πριν τελειώσει το μνημόνιο.  Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι ήταν και οι επισκέψεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου που συναντήθηκε με ξένους επενδυτές στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα και το ανάλογο ταξίδι του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου στην Ουάσινγκτον. 

 

Όπως μετέδωσε το Reuters, ένας από τους ξένους επενδυτές, το fund BlueBay Asset Management τόνισε ότι ο όγκος των τηλεφωνημάτων που δέχονται από τραπεζίτες γύρω από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας, δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ κοντά!  Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «κατά τους προηγούμενους μήνες λαμβάναμε ένα τηλεφώνημα σε διάστημα εβδομάδων από τραπεζίτες, αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες καθημερινά δέχομαι τηλεφωνήματα γύρω από αυτό το θέμα», δήλωση του Μάρκ Ντάουνιγκ  του BlueBay Asset Management.

 

Ο ίδιος τόνισε στην συνέχεια ότι «η αίσθηση που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει άμεσα. Θα περιμέναμε μάλιστα μια τέτοια κίνηση τις επόμενες εβδομάδες πριν οι επενδυτές αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές».

 

Τώρα ή μετά τις γερμανικές εκλογές;

 

Πάντως τραπεζίτης που συμβουλεύει την χώρα σχετικά με την επιστροφή της στις αγορές δήλωσε στο Reuters ότι  «Η Ελλάδα παρακολουθεί την αγορά και προσπαθεί να κάνει κάτι αυτή τη στιγμή, ως εκ τούτου δεν θα απέκλεια μια τέτοια κίνηση τις επόμενες μια – δύο εβδομάδες».

 

Ο ίδιος προσέθεσε στην συνέχεια, ότι «πιστεύω ότι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα πως δεν εξαρτώνται αποκλειστικά πλέον από την τρόικα για χρηματοδότηση. Είναι περισσότερο μια πολιτική δήλωση, οδηγούνται κυρίως απολιτικά στο να κάνουν μια κίνηση». 

 

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και εκείνοι που προκρίνουν την αναμονή μέχρι να κλείσει το θέμα των γερμανικών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την κατηγορία, εντάσσεται και η δήλωση δεύτερου τραπεζίτη που τόνισε ότι  πως η έξοδος στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανή, ωστόσο μπορεί να παραταθεί μέχρι την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα θα μπορούσε να περιμένει να αντλήσει μέχρι και 3 δις ευρώ από την δημοπρασία ομολόγων. 

 

Νομίζω ότι είναι νωρίς, λέει ο Γ. Στουρνάρας

 

Σχετικά με την επιστροφή της χώρας στις αγορές, ο κεντρικός τραπεζίτης, δήλωσε στην Wall Street Journal (WSJ) ότι «μένει να φανεί. Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς».  Ο Διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι υπάρχουν βήματα προς την σωστή κατεύθυνση αλλά είναι μόνο η αρχή. «Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα για παράδειγμα η Ελλάδα να προχωρήσει σε δυο-τρεις εμφατικές ιδιωτικοποιήσεις την επόμενη περίοδο. Αυτό θα είναι περισσότερο χρήσιμο για να βγει στις αγορές αργότερα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/292424-Perimenoyme-elleniko-omologo-prin-pame-diakopes-lene-xenoi-ependytes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...