Πηγές Βρυξελλών: Το θέμα της δόσης έχει τελειώσει, βέβαιη η έγκαιρη εκταμίευση

Δεν υπάρχει θέμα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, ξεκαθαρίζουν, μία μέρα μετά το Eurogroup, κύκλοι των Βρυξελλών. «Δεν θα υπάρξει κανένα δράμα για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Η δόση θα εκταμιευθεί εγκαίρως», τόνισε προσθέτοντας ότι ως το Eurogrop της 15ης Ιουνίου θα βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ Ευρώπης  και ΔΝΤ, ο οποίος θα επιτρέψει την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Η εκταμίευση δεν αποφασίστηκε στο Eurogroup, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η συνολική συμφωνία. Μπορεί Ευρώπη και Ταμείο, να έχουν συμφωνήσει ότι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 ως το 2022 θα κλειδώσει στο 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ, αλλά οι στόχοι που βάζουν οι Ευρωπαίοι για τη συνέχεια, είναι τόσο υψηλοί, που έφεραν αντιδράσεις από  το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τους δανειστές, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά το 2022 τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ οι Ευρωπαίοι θέλουν να τα κρατήσουν στα υψηλά των 2% και 2,5%.

Για το καυτό θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η ίδια πηγή, τόνισε ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος (Αύγουστος 2018), είναι το κύριο θέμα. Το Ταμείο, θέλει να αποσαφηνιστούν τώρα και οι Ευρώπη να δεσμευτεί σε αυτά, στη βάση της απόφασης του Μαΐου του 2016.  Για το ΔΝΤ μεγαλύτερη σαφήνεια, σημαίνει συγκεκριμένη απόφαση για πόσα χρόνια θα επιμηκυνθεί η ωρίμανση των δανείων της Ελλάδας και η περίοδος χάριτος αποπληρωμής τους.

Αν και όπως τόνισαν οι αξιωματούχοι των θεσμών, υπήρξε πρόοδος στο Eurogroup, οι διαφωνίες παραμένουν στις βασικές παραμέτρους για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό έβγαλε την πιθανότητα συμβιβασμού από το παράθυρο. Αν και εχθές συνεχίστηκαν οι διαφωνίες, όλες οι πλευρές Κομισιόν, Ελλάδα, ΔΝΤ, ακόμα και το Βερολίνο, έχουν δηλώσει ότι η τελική συμφωνία, είναι εφικτή με συμβιβασμό εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, μέχρι το Eurogroup του Λουξεμβούργου, στις 15 Ιουνίου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/285196-Peges-Bryxellon-To-thema-tes-doses-echei-teleiosei-bebaie-e-egkaire-ektamieyse ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...