Πιο κοντά από ποτέ η επιστροφή στις διεθνείς αγορές!

«Μία ανάσα» από τις αγορές βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές! Τα ελληνικά ομόλογα έχουν πέσει στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2010, το 2ετές και του Σεπτεμβρίου 2014 το 10ετές, ενώ το χρηματιστήριο μετά το ρεκόρ διετίας την Τετάρτη, ανέβηκε ακόμα 0,23% χθες φτάνοντας τις 843,25 μονάδες. Η συμφωνία του Eurogroup, η διαφαινόμενη έγκριση για την εκταμίευση της  δόσης από τον ESM και το μπαράζ επενδυτικών σχεδίων που έχουν ανακοινώσει μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, απομακρύνουν την αβεβαιότητα και ενισχύουν την καλή εικόνα, σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, στο εξωτερικό.

 

Οι επιχειρήσεις δείχνουν τον δρόμο προς τις αγορές 

 

Μυτιληναίος, Μότορ Οϊλ, ΟΠΑΠ, Sunlight (θυγατρική του ομίλου Π. Γερμανού) και πολλοί άλλοι έχουν καταφέρει να αντλήσουν σημαντικά ποσά  μέσω της διάθεσης ομολόγων, περίπου 1 δις ευρώ!  Εκδόσεις που χαρακτηρίστηκαν ως μεγάλη επιτυχία και δείχνουν τον δρόμο, μέσα από τη βελτίωση των συνθηκών και των προοπτικών της χώρας, για την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές.

 

Τα ομόλογα νίκησαν τα μνημόνια!

 

Αν και χθες τα οι αποδόσεις των 2ετών και 10ετών κρατικών ομολόγων, κινήθηκαν ανοδικά, αυτό δεν αλλάζει το γενικό καλό κλίμα που έχει φέρει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2010 για το 2ετές) και του Σεπτεμβρίου 2014 το 10ετές. Το πρώτο βρίσκεται στο 3,50% από 3,35%, ενώ το δεκαετές στο 5,30% από 5,25%.  Οι αναλυτές βλέπουν ότι ενώ τα ελληνικά ομόλογα έπεφταν σχεδόν όλη την εβδομάδα, οι τίτλοι άλλων χωρών της Ευρωζώνης επηρεασμένοι  από τις δηλώσεις Ντράγκι περί φρένου στην νομισματική χαλάρωση, αντέδρασαν ανοδικά. Η εικόνα της αγοράς για τα δεκαετή ομόλογα, δείχνει πόσο έχουν προσεγγίσει οι ελληνικοί τίτλοι τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς. Στις χώρες που πέρασαν μνημόνιο είναι η Κύπρος 2,54%, Πορτογαλία 3,00%, Ιρλανδία 0,88%, ξεχωριστά αξιολογείται η Ισπανία 1,56%, η Ιταλία που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην Οικονομία της, ενώ σε πολύ καλύτερη μοίρα είναι οι μεγάλες δυνάμεις όπως η Γαλλία 0,83% και φυσικά η  Γερμανία 0,48%.

Το Χρηματιστήριο και το ρεκόρ 2ετίας

 

 Μετά την σημαντική άνοδο της Τετάρτης που το χρηματιστήριο γύρισε το κοντέρ στο 2015, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση από τις  27 Μαΐου 2017 (851,81 μονάδες), εχθές ανέβηκα ξανά και μάλιστα κόντρα στις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε ιδιαίτερα από τον τραπεζικό κλάδο, κατάφερε να αυξήσει την αξία του ακόμα 0,23% στις 843,25 μονάδες! Η αισιοδοξία που έχει καλλιεργηθεί στο εξωτερικό, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη άνοδο, ενώ οι χρηματιστηριακοί αναλυτές βλέπουν άλμα και διάσπαση ακόμα και το 920 μονάδων, όταν ανακοινωθεί η επιστροφή στις αγορές! 
 

Πως θα είναι το ελληνικό ομόλογο;

 Με την χώρα βρίσκεται πολύ κοντά χρονικά στην επιστροφή στις αγορές και με την κυβέρνηση να είναι «ζεστή» για την έκδοση νέου ομολόγου, οι επενδυτές αυξάνουν το ενδιαφέρον τους και αυτό αντικατοπτρίζεται στις τιμές της αγοράς.

 Το επικρατέστερο σενάριο, θέλει το νέο ομόλογο να έχει 5ετή  διάρκεια, στόχο τα 2 δις ευρώ και επιτόκιο 4,80%. Αν και γνώστες της ψυχολογίας της αγοράς τονίζουν ότι η «σωστή» τιμή του επιτοκίου θα πρέπει να είναι ανάμεσα σε 4% και 4,4%, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος σε αυτό το θέμα, ίσως με μία πιο ακριβή έκδοση τώρα, αν στεφθεί με επιτυχία, θα ανοίξει τον δρόμο για πολύ καλύτερα επιτόκια στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

 Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η ελληνική έκδοση, αναμένεται να συνδυαστεί με κάποιο μηχανισμό ανταλλαγής ομολόγων που λήγουν το 2019. Αυτό, γιατί το 2019 έχει συγκεντρώσει σημαντικές υποχρεώσεις.

 

Η «μισή» διάψευση από το Μαξίμου
 

Το κλίμα είναι τόσο θετικό, που δημοσιεύματα ήθελαν η έκδοση να γίνει μέσα στις προσεχείς ημέρες, ενδεχομένως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας! Είδηση που διαψεύστηκε από την κυβέρνηση, αλλά όχι και πολύ… πειστικά. Αυτό γιατί διέψευσαν την έκδοση ελληνικού ομολόγου, μόνο μέσα στο επόμενο 10ήμερο!  Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές, τόνισαν ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για έκδοση εντός του επόμενου δεκαημέρου. Όπως ξεκαθαρίζουν, με αφορμή δημοσιεύματα, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο κα ο Υπουργός Οικονομικών έχουν δηλώσει ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα για μία επιτυχή έξοδο στις αγορές με κύριο γνώμονα την προετοιμασία του εδάφους ώστε από τον Αύγουστο του 2018 το Δημόσιο να είναι σε θέση να αναχρηματοδοτεί το χρέος του χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.

Οι ξένες τράπεζες… δεν κρατιούνται!

 

 Το μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τους ελληνικούς τίτλους, φαίνεται και από τη συμμετοχή ξένων τραπεζών στη έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων που πραγματοποίησε ο ΟΔΔΗΧ την Τετάρτη. Όπως έγινε γνωστό,  ξένες τράπεζες, κάλυψαν έως και το 30% της έκδοσης!  Η έκδοση των τριμήνων εντόκων γραμματίων καλύφθηκε 1,3 φορά, στα 1,6 δις  ενώ η απόδοση ήταν μειωμένη σημαντικά  στο 2,70%, από το 2,97% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας.

Τώρα θα είναι καλύτερα από το 2014

Η τελευταία έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά, τον Απρίλιο του 2014, με την πώληση 5ετούς ομολόγου, 3 δις ευρώ, με κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%. Τότε η επανεμφάνιση της Ελλάδας στις αγορές, προκάλεσε «πανικό» με τους ξένους επενδυτές, να σπάνε τα Ταμεία και οι προσφορές να ξεπεράσουν τα 20 δις ευρώ. 

Τώρα, η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη θέση, συγκριτικά οι κίνδυνοι είναι μειωμένοι και στο εξωτερικό βλέπουν την ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μετά το καλοκαίρι.  Το ιδανικό σενάριο, περιλαμβάνει αξιολόγηση μέχρι και τον Σεπτέμβριο και έξοδο τον Οκτώβριο, αλλά μάλλον η πρώτη προσπάθεια θα γίνει νωρίτερα, καθώς η επόμενη αξιολόγηση είναι φορτωμένη με πολλά προαπαιτούμενα και μπορεί να φτάσει και στο 2018.  

 

Τώρα είναι η ώρα λένε οι ξένοι σύμβουλοι της κυβέρνησης!

 

Η Γαλλική εταιρία Rothchild, που συμβουλεύει το Δημόσιο σε αυτά τα θέματα  επιμένει σε δυναμική και άμεση έξοδο στις αγορές, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε η χώρα να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή συγκυρία με την μείωση του επιτοκίου που προαναφέραμε. Σύμφωνα με τους Γάλλους, η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει ομόλογο με επιτόκιο από 4,60% έως 4,80% και να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων θεσμικών επενδυτών οι οποίοι θα υποχρεωθούν να κάνουν προσφορές για να μην μείνουν εκτός!

 

Μην βιάζεστε λένε οι δανειστές

 

Οι θεσμοί (και εδώ είναι το πεδίο του ESM) συνιστούν προσοχή καθώς η έξοδος πρέπει να γίνει με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Επίσης μία έξοδος αργότερα μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει συνέχεια στις εκδόσεις και όχι μια έξοδος χωρίς πρόγραμμα για τις επόμενες. Επίσης τι θα γίνει αν βγούμε τώρα με επιτυχία και μετά τα σπάσουμε με τους θεσμούς στην επόμενη ή τη μεθεπόμενη αξιολόγηση;  Οι αγορές θέλουν συνέπεια και συνέχεια και σε αυτό αναφερόταν και ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ όταν από το συνέδριο του Economist μίλησε για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές πριν το τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης.

 

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να συμφωνεί με αυτή την άποψη καθώς  κανείς δεν θέλει να πάθει ότι έπαθε και ο Σαμαράς. Μετά το καλό 5ετές ομόλογο που βγήκε τον Απρίλιο του 2014,  η επόμενη έκδοση  του Ιουνίου του 2014 με το τριετές ομόλογο ήταν για πολλούς αποτυχημένη, καθώς το επιτόκιο ανέβηκε στο 4,95% και αντί για 3 δις που είχε στόχο να μαζέψει η κυβέρνηση, τελικά άντλησε μόνο 1,5 δις.

 

Πληροφορίες θέλουν ο ΟΔΔΗΧ να μην έχει κάνει μέχρι σήμερα εισήγηση για έξοδο στις αγορές ενώ και οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές κυρίως οι εμπορικές τράπεζες αν και είναι θετικές σε μια δοκιμαστική έξοδο φαίνεται να ανησυχούν για την συνέχεια του εγχειρήματος. Τούτο διότι ακόμη και αν γίνει σήμερα η απόπειρα για έξοδο στις αγορές η επόμενη έκδοση θα πρέπει μοιραία να περιμένει το φθινόπωρο καθώς τον Αύγουστο η αγορά ομολόγων ατονεί λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και πλέον θα περάσουμε σε ένα φθινόπωρο που έχει ευκαιρίες αλλά έχει και κινδύνους για την Ελλάδα καθώς υπάρχει και η εκκρεμότητα της ελάφρυνσης του χρέους η στάση του ΔΝΤ αλλά και το μέλλον του QE.

 

«Μάλλον απίθανη» θεωρεί την πλήρη έξοδο στις αγορές η Citi

 

Σε νέο σημείωμα της, η Citigroup, τονίζει ότι δεδομένου πως υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια που θα «περισσέψουν» στο ελληνικό πρόγραμμα,  αφού μαζί με την δόση των 8,5 δις ευρώ, η Ελλάδα θα έχει λάβει μόνο 40,2 δις από τα 86 δις ευρώ της βοήθειας, αυτό αφήνει περιθώριο για κάποια επέκταση του προγράμματος σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να επιστρέψει πλήρως στις αγορές μέσα σε ένα έτος. Σύμφωνα πάντως με την αμερικανική Τράπεζα, η πιθανότητα της πλήρους επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, είναι «μάλλον απίθανη».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/291734-Pio-konta-apo-pote-e-epistrophe-stis-diethneis-agores ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...