Ποιοι χάνουν τις 100 δόσεις από την Πρωτοχρονιά!

Ποιοι χάνουν τις 100 δόσεις από την Πρωτοχρονιά!

Απέναντι στον κίνδυνο να χάσουν το «σωσίβιο» των 100 δόσεων, μέσα σε μία στιγμή θα βρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι! Οι «ήρωες» που έχουν καταφέρει να κρατήσουν ζωντανή την ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν την έχουν χάσει ακόμα, παρά τις «παγίδες» που έχουν βάλει μέσα στο νόμο οι θεσμοί, τώρα θα μπορούν να τις χάσουν, αν αφήσουν μία οποιαδήποτε οφειλή να γίνει ληξιπρόθεσμη! Παρά την διαλλακτικότητα που δείχνουν οι κατά τόπους έφοροι, από την Πρωτοχρονιά, τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για όσους θέλουν να κρατήσουν σε ισχύ τις ρυθμίσεις τους.

Όσοι έχουν εντάξει παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο στη ρύθμιση του ν. 4321/2015, (100 δόσεις), κινδυνεύουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 να τεθούν εκτός της ρύθμισης αυτής, αν αφήσουν απλήρωτη  έστω και για μία ημέρα οποιαδήποτε νέα οφειλή τους προς την εφορία.  

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος, αν καθυστερήσει έστω και μία μέρα η πληρωμή υποχρέωσης, οι φορολογικές υπηρεσίες θα διεκδικούν το σύνολο των ανεξόφλητων υπολοίπων των ρυθμισμένων έως και σε 100 δόσεις οφειλών τους εφαρμόζοντας σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή προχωρώντας σε κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών τους στοιχείων. Όμως αυτό δεν το θέλουν ούτε οι εφοριακοί! Πρακτικά, τα ρυθμισμένα ποσά ακόμα και αν γίνουν απαιτητά, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν. Αυτό το ξέρουν καλά στις εφορίες. Αν ξαφνικά αρχίσουν να «σκάνε» ρυθμίσεις αριστερά και δεξιά, τότε οι συνθήκες στην αγορά θα επιδεινωθούν σημαντικά, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες περιουσίες να οδηγηθούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς! 

Αυτή η αυστηροποίηση, ήρθε το 2015, μετά από απαίτηση των δανειστών με στόχο να αυξηθούν οι εισπράξεις του Δημοσίου. Όπως έχουν τα πράγματα, από το επόμενο έτος θα τεθεί σε ισχύ το αυστηρότερο καθεστώς προϋποθέσεων παραμονής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 4 του νόμου 4346/2015.  

Πρακτικά, ακόμα και για μία μέρα να είναι εκπρόθεσμοι, θα χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο, αυξημένο με τους διαγραμμένους  τόκους οι οποίοι θα ενεργοποιούνται και πάλι,  θα είναι άμεσα απαιτητό από το Δημόσιο!

Πως θα σώσουν οι οφειλέτες τις 100 δόσεις!

Στην πράξη, καθώς η νομοθεσία είναι «αλεξίσφαιρη», δύο είναι οι τρόποι για να μη χάσουν οι οφειλέτες τα καλά της ρύθμισης των 100 δόσεων. Θα πρέπει:

  1. Να πληρώνουν εγκαίρως ολόκληρα τα ποσά των νέων οφειλών τους προς το Δημόσιο, πριν δηλαδή αυτά καταστούν ληξιπρόθεσμα, έστω και μερικώς,
  2. Ή, να εντάσσουν τις νέες οφειλές προς το Δημόσιο που θα προκύπτουν μετά την 1-1-2018 -πριν αυτές γίνουν ληξιπρόθεσμες έστω και εν μέρει- στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013). Η ρύθμιση αυτή προβλέπει τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης κάθε νέας οφειλής προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν πρόκειται για κάποιον έκτακτο φόρο. Στην περίπτωση αυτή, η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα χάνεται.

Για όσους φορολογούμενους ενταχθούν στην «πάγια ρύθμιση» θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το συνολικό ποσό των οφειλόμενων φόρων που θα ρυθμιστεί επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%, ακόμη κι αν ένα τμήμα του ποσού αυτού δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο κατά την υποβολή της αίτησης. Επίσης, περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει και αυτές στην πάγια ρύθμιση (άπαξ) με τους ίδιους όρους.

Τώρα, προϋπόθεση για την ένταξη στην ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία. Η ανωτέρω προϋπόθεση πληρούται εφόσον ο οφειλέτης έχει υποβάλει εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα αλλά υποχρεωτικά έως την ημερομηνία της αίτησης τις ανωτέρω δηλώσεις. Θα πρέπει επίσης όλα τα προηγούμενα χρέη του να έχουν ρυθμιστεί. 

Τέλος, προσοχή, θα πρέπει να δοθεί στη διαδικασία για να μην ακυρωθεί η ρύθμιση στη συνέχεια.  Ο φορολογούμενος θα πρέπει να εξοφλήσει είτε με e-banking, είτε σε ΑΤΜ, είτε στο γκισέ υποκαταστήματος οποιασδήποτε τράπεζας την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. 

Τι σημαίνει «πάγια ρύθμιση» και τι προσφέρει στον οφειλέτη

Το ποσό των οφειλών που θα ρυθμιστεί επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%, ακόμη κι αν ένα τμήμα του ποσού αυτού δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο κατά την υποβολή της αίτησης. Παρά τον όρο «πάγια», η ρύθμιση αυτή όπως και όλες οι άλλες, είναι πολύ εύκολο να χαθούν.  Π.χ.,  στην περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει και αυτές στην πάγια ρύθμιση με τους ίδιους όρους.

Από την άλλη πλευρά, η ρύθμιση δεν έχει ανοιχτή πόρτα για όλους. Κύρια προϋπόθεση για να μπει κάποιος στη ρύθμιση είναι να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.  Επίσης θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο όλες οι οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στην «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων.

Το τελευταίο «αγκάθι» για την πάγια ρύθμιση είναι ότι θέλει μία -κατά κάποιο τρόπο- προκαταβολή. Δηλαδή,  σύμφωνα με τον Κώδικα, για να είναι έγκυρη η ρύθμιση και να μην ακυρωθεί, ο φορολογούμενος θα πρέπει να εξοφλήσει την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Η εξόφληση της 1ης δόσης είναι εφικτή είτε με την πληκτρολόγηση είτε με την προσκόμιση της λεγόμενης Ταυτότητας Ρυθμιζόμενης Οφειλής, που συνοδεύει τη ρυθμιζόμενη οφειλή και τον οποίο θα του έχει βγάλει η αρμόδια εφορία.   

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/296392-Poioi-chanoyn-tis-100-doseis-apo-ten-Protochronia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...