Πολιτική αστάθεια στη Βρετανία λόγω Brexit

Πολιτική αστάθεια στη Βρετανία λόγω Brexit

Ο νέος γραμματέας του Brexit, Στέφαν Μπάρκλεϊ, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα προ λίγων ωρών Ντομινίκ Ράαμπ, είναι πιστό όργανο της Βρετανίδας Πρωθυπουργού και ποτέ δεν έχει καταφερθεί εναντίον της κυβέρνησης. Είναι όμως ικανή αυτή η αλλαγή να σταματήσει τη φλόγα που έχει ανάψει στην Βρετανία μετά τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών για την έξοδο από την Ε.Ε.; 

Ήδη, περίπου 20 βουλευτές των Τόρις ζήτησαν δημοσίως, τη διεξαγωγή συζήτησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Πρωθυπουργό. Βεβαίως η Τερέζα Μέι απέρριψε αυτές τις αιτιάσεις και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ντάουνιγκ Στριτ 10, παρά τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Ο υπουργός Μεταφορών Τζο Τζόνσον, ο Γραμματέας του Brexit Ντομινίκ Ράαμπ και η Γραμματέας Εργασίας και Συντάξεων Εστέρ Μακ Βέι, οι τελευταίες παραιτήσεις.

Τον Ιούλιο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο πρώην Γραμματέας του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Αν κάνει κάποιος πολιτικό απολογισμό, θα διαπιστώσει ότι η Τερέζα Μέι, ενώ στην αρχή της θητείας της ήταν πανίσχυρη, τώρα βρίσκεται μεταξύ φθορά και αφθαρσίας. 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις πρώτες 475 μέρες της ως Πρωθυπουργός δεν υπήρξε καμία παραίτηση. Σε αντίθεση με τον πρώην Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, την κυβέρνηση του οποίου εγκατέλειψε ο επικεφαλής γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Ντέιβιντ Λόους μετά από μόλις 10 ημέρες διακυβέρνησης.

Και μέσα σε διάστημα 12 μηνών, η Τερέζα Μέι έχει χάσει οκτώ υπουργούς! Ο μόνος πρωθυπουργός που τη συναγωνίζεται σε παραιτήσεις, είναι ο Πρωθυπουργός των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος έχασε πέντε υπουργούς σε τρεις ημέρες τον Ιούνιο του 2009, μετά από τα άσχημα αποτελέσματα στις εκλογές στην αυτοδιοίκηση αλλά και στις Ευρωεκλογές: τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Ποια είναι τα ενδεχόμενα και πως εξελίσσεται η σοβαρή αυτή υπόθεση στην Βρετανία; Κατ’ αρχήν η Τερέζα Μέι χρειάζεται την υποστήριξη του Κοινοβουλίου και αυτό είναι ξεκάθαρο. Το σχέδιο συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. που διαπραγματεύθηκε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, πρόκειται να υπογραφεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες σε Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Νοεμβρίου.

Όμως, για να επιζήσει πολιτικά η Τερέζα Μέι, πρέπει να λύσει ένα σοβαρό ζήτημα. Να βρει βουλευτές να την υποστηρίξουν στην ψηφοφορία της Βουλής των Κοινοτήτων. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει την πλειοψηφία, καθώς πολλοί βουλευτές από το κόμμα της είναι πολύ προβληματισμένοι σχετικά με τη συμφωνία του Brexit ή και ανοιχτά εχθρικοί σε αυτήν.

Το Δημοκρατικό Συνδικαλιστικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο επικαλείται η κ. Μέι, έχει ήδη αποσαφηνίσει τη θέση του λέγοντας ότι είναι πιθανό να καταψηφίσει τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει στη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

 Στην περίπτωση όμως που επιζήσει πολιτικά η Τερέζα Μέι, αυτό δεν σημαίνει ότι ξεπέρασε τους σκοπέλους. Το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., το οποίο πρόκειται να υπογραφεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες τον επόμενο μήνα, είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας αποχώρησης. Η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την έγκριση από το Συμβούλιο της Ε.Ε., πριν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορέσει επίσημα να αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου 2019. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες για το θέμα αυτό δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, αν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί.

 Ωστόσο, αν η κ. Μέι δεν πάρει την έγκριση από το Κοινοβούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνει σε μια περίοδο εσωστρέφειας και αναγκαστικά πολιτικοί και κόμματα θα ετοιμαστούν για εκλογές. Υπάρχουν δύο τινά για τη συνέχεια, για να προκύψουν εκλογές: Το πρώτο, εάν η Πρωθυπουργός παραιτηθεί και το δεύτερο αν το 15% των συντηρητικών βουλευτών καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της. Οι επιστολές αυτές θα πρέπει να αποσταλούν στον Πρόεδρο της Ολομέλειας του κόμματος. Στη συνέχεια διεξάγεται μυστική ψηφοφορία και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα είχαμε και τις εξελίξεις.

Σε περίπτωση που κέρδιζε η Μέι, θα κέρδιζε πολιτικό χρόνο. Για ένα περίπου χρόνο δεν θα την αμφισβητούσε κανείς. Και ο χρόνος ήδη ξεκίνησε από τώρα. 

Απόστολος Ρόσσιος

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/347298-Politike-astatheia-ste-Bretania-logo-Brexit ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...