Πολιτική συμφωνία σε 6 ημέρες επιδιώκει η Αθήνα!

Τσακαλώτος: Όχι άλλες καθυστερήσεις, το ΔΝΤ να αποφασίσει τι θέλει!

 

  Σημαντική Ανάπτυξη στην Ελλάδα, μέχρι το 2018, βλέπει η Κομισιόν!

 Έκθεση Ε.Ε.: Εντός στόχων η Ελλάδα, αχρείαστα τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ!

   «Θα επιδιώξουμε μια πολιτική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου σε όλο το πακέτο και μετά μπορούμε να διευκρινίσουμε τις λεπτομέρειες» ξεκαθάρισε  ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας ότι «έχουμε καθυστερήσει, γιατί έχουμε να αποφασίσουμε για πολλά πράγματα ταυτοχρόνως, όπως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, οι μεταρρυθμίσεις και πολλά άλλα».  Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, οι δανειστές, συνεχίζουν με την πρακτική του εκβιασμού, καθώς διαρροές από ημιεπίσημες πηγές, επαναφέρουν το «φάντασμα» του Grexit.

  Ο χρόνος μέχρι το Eurogroup, είναι μόλις 6 ημέρες και για να υπάρξει συμφωνία, ουσιαστικά όλα τα καυτά θέματα, θα πρέπει να λήξουν το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, τόνισε ότι «αυτά που έχουν μείνει για νομοθέτηση, μπορούμε να τα κλείσουμε σε δέκα ημέρες, δεν καθυστερεί αυτό την διαπραγμάτευση», αρνούμενος ότι υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών για τη συμφωνία. Ερωτώμενος για ένα χρονικό ορόσημο για τη συμφωνία, απάντησε ότι  «αν σας προσδιορίσω τον χρόνο, αυτό μελλοντικά θα μου δένει τα χέρια».

 «Εγώ λέω ότι δεν πρέπει να το “λήξουμε” τώρα. Η Ευρώπη έχει πάρα πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Λεπέν, αλλά και με την τραπεζική ένωση, με την Γερμανία να επιδιώκει πλεόνασμα 300 δις και πολλά άλλα», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος, καταλήγοντας «βλέπω ένα διαφορετικό τοπίο, όπου μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό».

«Δεν συγχωρείται στην Λαγκάρντ να ροκανίζει τον χρόνο!»

  Απαντώντας στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που δήλωσε από το Ντουμπάι, ότι δεν μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις για την Ελλάδα, ο ίδιος τόνισε ότι  «εγώ δεν ζήτησα από κανέναν εξαίρεση, αλλά μπορώ να ζητήσω από την Λαγκάρντ να μην λέει ότι το πλεόνασμα δεν θα είναι 1,5% το 2018, όταν φέτος είναι 2%». Η ελληνική θέση, είναι ξεκάθαρη και όπως είπε ο υπουργός, τώρα είναι η ώρα το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την θέση του». Ο κ. Τσακαλώτος, εκτίμησε ότι καθυστερεί, «προφανώς διότι έχει εσωτερικά προβλήματα. Στελέχη του, ζητούν από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα με στοιχεία που δεν προκύπτουν από πουθενά».  Τέλος, ξεκαθάρισε, ότι «δεν συγχωρείται στην Λαγκάρντ να ροκανίζει τον χρόνο χωρίς να δείχνει τις προθέσεις της».

Σχετικά με τις αφόρητες πιέσεις των δανειστών, ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος, απάντησε ότι  «δεν μπορώ να σας πω για ένα συγκεκριμένο μέτρο. Δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο, αλλά και για θετικά πράγματα, όπως το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, άρα το συνολικό πακέτο έχει και θετικά μέτρα, για αυτό οι πολίτες πρέπει να είναι πιο χαλαροί και να περιμένουν το συνολικό πακέτο». Τέλος, σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση, ο ίδιος, ξεκαθάρισε πως «οι κόκκινες γραμμές είναι ο κόσμος της εργασίας να αισθάνεται ότι είναι καλύτερα από ότι ήταν νωρίτερα».

 Απάντηση στο τελεσίγραφο περιμένουν οι δανειστές!

  Απάντηση στο τελεσίγραφο τους περιμένουν οι δανειστές, επιμένοντας σε νέο κύκλο σκληρών μέτρων!  Η πρόταση των δανειστών υπάρχει εδώ και μία εβδομάδα στο τραπέζι, αλλά η επιμονή του ΔΝΤ, σε σκληρά μέτρα επιπλέον της συμφωνίας για το 3ο  πρόγραμμα, απομακρύνουν την συμφωνία!  Ο επίτροπος Οικονομίας και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, θα ταξιδέψει αύριο στην Αθήνα, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών με αντικείμενο την πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης.  «Έως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει λάβει τις αποφάσεις της και να απαντήσει στην κοινή πρόταση των επικεφαλής των θεσμών ώστε να προχωρήσει η διαδικασία», αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών. 

Σημαντική ανάπτυξη βλέπει η Κομισιόν μέχρι το 2018!

  Ανάπτυξη, επίτευξη στόχων, μείωση χρέους και ανεργίας, βλέπει η Κομισιόν για την ελληνική Οικονομία, έως το 2018! Σημάδια ανάκαμψης, διαπιστώνει για την ελληνική οικονομία η χειμερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύμφωνα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις για την περίοδο 2016-2018, δεν χρειάζονται τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ! Μία έκθεση, που διαψεύδει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, για την ελληνική Οικονομία, αποτελεί την καλύτερη απάντηση, στους δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

 Το νυστέρι στο αφορολόγητο και το τσεκούρι στις συντάξεις, είναι τα «αγκάθια» που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Η ανάγκη για νέα μέτρα, τίθεται από το ΔΝΤ, καθώς βλέπει μειωμένη απόδοση της ελληνικής Οικονομίας.   Απάντηση στις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ, έδωσε σήμερα η Κομισιόν, που διαπιστώνει ότι η ελληνική οικονομία μεγεθύνεται σταδιακά» και «τα δημόσια οικονομικά αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμενο».

 Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναφέρει ότι «η ελληνική οικονομία μεγεθύνεται σταδιακά» και «τα δημόσια οικονομικά αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμενο». Σχετικά με την ανάπτυξη, η Κομισιόν προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα φτάσει το 0,3% το 2016, «αντανακλώντας τη βελτίωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής πίστης», μετά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Το 2017  θα ακολουθήσει ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ, «στη βάση της βελτίωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών και της σταδιακής χαλάρωσης των ελέγχων κεφαλαίων», ενώ το 2018 θα φτάσει στο +3,1%.

 Δραστική μείωση της ανεργίας, έως το 2018

 Σημαντική βελτίωση, προβλέπεται και στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,4% κατά μέσο όρο τους πρώτους δέκα μήνες του 2016 και προβλέπεται να αυξηθεί με μέσο σταθερό δείκτη 2,2% έως το 2018. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 23,4% το 2016, έναντι 24,9% το 2015. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σταθερά την περίοδο των προβλέψεων (έως το 2018), χάρη στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, «οι οποίες θέτουν ευέλικτες μορφές απασχόλησης και καθορισμό μισθών». Λόγω της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων η Κομισιόν, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει υπεραπόδοση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...