Πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας..Μέσα από τα μάτια σου..και η συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία με την Μαίρη Χαραλάμπους

Πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας «Μέσα από τα μάτια σου» και η συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία με την Μαίρη Χαραλάμπους.Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου η προβολή της ταινίας (Te doy mis ojos) της Iciar Bollain και κατόπιν η συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία με τη Μαίρη Χαραλάμπους, τ. καθηγήτριας Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Πάτρας, ψυχοθεραπεύτριας – εικαστικής ψυχοθεραπεύτριας, από τους Πολίτες Εν Δράσει και την Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία.

Μετά την προβολή, ακολούθησε συζήτηση και με αφετηρία τα ερωτήματα των συμμετεσχόντων αρχικά έγινε σύντομη αναφορά στο τι εννοούμε ‘‘βία στην οικογένεια’’. Η βία στην οικογένεια προέρχεται από οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας προς ένα άλλο και μπορεί να έχει τις ακόλουθες μορφές: σωματική βία, σεξουαλική βία, ψυχολογική/συναισθηματική βία.

Κατόπιν έγινε αναφορά στον ‘‘κύκλο της βίας’’ που περιλαμβάνει 3 φάσεις: της οικοδόμησης της έντασης, το βίαιο επεισόδιο και την περίοδο συμφιλίωσης όπου με το πέρασμα του χρόνου η διάρκεια των 3 φάσεων αλλάζει: οι περίοδοι έντασης διαρκούν περισσότερο, τα βίαια επεισόδια γίνονται πιο έντονα και πιο συχνά και η περίοδος συμφιλίωσης μικραίνει και γίνεται πιο έντονη. Η βία αποδυναμώνει το θύμα και αλλάζει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του.

Μετά σκιαγραφήθηκε το προφίλ του θύτη και του θύματος

Οι θύτες είναι άτομα με πολύ διαφορετικές προσωπικότητες και με κοινό χαρακτηριστικό ότι δε διαχειρίζονται σωστά τον εκνευρισμό ή το θυμό τους. Τα θύματα έχουν συχνά παθητική συμπεριφορά, συναισθήματα ανασφάλειας και αναξιότητες ενοχές, εμφανίζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα, αισθάνονται απελπισμένα και έχουν την εντύπωση ότι κανείς δε μπορεί να τα βοηθήσει.

Έγιναν μικρές αναφορές σε στατιστικά στοιχεία

  • Μια στις 5 γυναίκες στην Ευρώπη έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

  • Το 95% των πράξεων βίας μέσα στο σπίτι είναι κατά των γυναικών.

  • Στην Ευρώπη, 7 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα από ανδρική βία στο σπίτι.

  • Στις πρώτες θέσεις για πράξεις βίας στην οικογένεια βρίσκονται η Ιαπωνία με ποσοστό 77% και η Τουρκία 60%

Σχολιάστηκε η κατάσταση στην Ελλάδα

Η Ελλάδα κατέχει την 11η θέση με ποσοστό 6% των γυναικών που ομολογούν πως έχουν υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση. Ενδεικτικά το 2007 (ΕΛ.ΑΣ.) καταγράφηκαν 117 αδικήματα, το 2008 181 και το 2009 182. Ο νόμος 3500/2006 βοήθησε να επαναπροσδιοριστεί η ενδοοικογενειακή βία ως ένα ξεχωριστό ποινικό αδίκημα με το δικό του Δίκαιο. Επίσης έδωσε μεγαλύτερες εξουσίες στην τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τέλος σε ερωτήματα των συμμετεχόντων για το τι πρέπει να κάνουν σε περιπτώσεις που θέλουν να βοηθήσουν θύματα κακοποίησης η κύρια κατεύθυνση είναι – ενθαρρύνουμε και ενημερώνουμε.

Τη συζήτηση συντόνισε η Γιώτα Βάθη, εκπαιδευτικός, διδάσκουσα στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, η οποία και προλόγισε την ταινία.

Η Μαίρη Χαραλάμπους (τ. καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Πάτρας, ψυχοθεραπεύτρια – εικαστική ψυχοθεραπεύτρια) έχει οργανώσει και είναι υπεύθυνη του ΧΩΡΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ. Ο χώρος αυτός απευθύνεται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα ζωής και θέλουν να διερευνήσουν το προσωπικό σύστημα αξιών τους, να εκφράσουν συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές και να αξιολογήσουν πως και που ενδέχεται να δρουν ανασταλτικά στην προσωπική τους ανάπτυξη.

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...