Προβληματισμός στην ΕΛ.ΑΣ για τα «αόρατα» εκρηκτικά των τρομοκρατών

Πως πέρασε τους ελέγχους το τρομοδέμα που έσκασε στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου

Μεγάλο πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στην Ελληνική Αστυνομία η «ευκολία» με την οποία ο παγιδευμένος με εκρηκτικά φάκελος έφτασε και έσκασε στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού  Λουκά Παπαδήμου, που γλίτωσε τελικά από θαύμα.

Όπως προκύπτει, το τρομοπακέτο κατάφερε να περάσει όλους τους εξονυχιστικούς ελέγχους και να «χτυπήσει» το στόχο του, χωρίς να ανιχνευτεί από τα ειδικά μηχανήματα αλλά και το εξειδικευμένο προσωπικό που ελέγχει την αλληλογραφία του έμπειρου τραπεζίτη, τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδας όσο και στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο με το βομβιστικό μηχανισμό είχε σταλεί μαζί με άλλους φακέλους στην κατοικία του κ. Παπαδήμου στο Ψυχικό, και είχε παραληφθεί από έναν εκ των αστυνομικών φρουρών του.

Ο τελευταίος λέει ότι μετέφερε – ως όφειλε – τα δέματα σε συσκευή x – ray στην κεντρική είσοδο της Βουλής, ωστόσο εκεί είτε δεν έγινε έλεγχος είτε πραγματοποιήθηκε αλλά δεν εντοπίσθηκε «κάτι ύποπτο».

«Παρέλαβα τον κ. Παπαδήμο στις 10:40 το πρωί μαζί με την υπόλοιπη συνοδεία. Μαζί μου πήρα και την αλληλογραφία που είχε φθάσει στο σπίτι. Όταν φθάσαμε στο γραφείο του προέδρου στην Τράπεζα της Ελλάδος πήρα στα χέρια μου και έβαλα στην μπαγκαζιέρα της μοτοσυκλέτας τέσσερις φακέλους που τους είχαμε πάρει από το σπίτι και πήγα στην Βουλή για τον έλεγχο. Παρέδωσα τους φακέλους στο φυλάκιο που βρίσκεται αριστερά της κεντρικής εισόδου για να γίνει ο έλεγχος. Μόλις τελείωσα μου έδωσαν πάλι τους φακέλους και έφυγα» κατέθεσε ο αστυνομικός της συνοδείας του πρώην διοικητή της ΤτΕ, που ήταν επιφορτισμένος για τον έλεγχο της αλληλογραφίας.

Από μία πρώτη έρευνα στο ηλεκτρονικό αρχείο των μηχανημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, το επίμαχο χρονικό διάστημα δεν εντοπίστηκε «ακτινογραφία» του εκρηκτικού φακέλου, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να εκτιμούν ότι αυτός είχε φθάσει στο σπίτι του. Η έρευνα επεκτάθηκε στα μηχανήματα της Βουλής, τα οποία όμως δεν φαίνεται να κρατούν αρχείο λόγω παλαιότητας.

Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και το μεγαλύτερο κενό ασφαλείας που προβληματίζει έντονα τις Αρχές.
Το «απαρχαιωμένο» σύστημα ελέγχου x-ray της Βουλής είχε τοποθετηθεί το 2003 και δεν είχε αντικατασταθεί, παρόλο που στα τέλη του 2016 είχε ζητηθεί η αντικατάστασή του αλλά δεν προχώρησε λόγω… «υψηλού κόστους».

Εξάλλου, ο αριθμός της αλληλογραφίας που ελέγχεται καθημερινά στη Βουλή, είναι πολύ μεγάλος και δυσχεραίνει την έρευνα. Υπάρχουν κάμερες, όμως, στο σημείο παραλαβής της αλληλογραφίας στη Βουλή για να αναζητηθεί εκεί η άκρη του νήματος και να εντοπισθεί η «τρύπα» από την οποία πέρασε η βόμβα.

Ερωτήματα, βέβαια, προκύπτουν και για τον αστυνομικό-χειριστή του μηχανήματος, που δεν κατάφερε να αντιληφθεί τις καλωδιώσεις και τα υπόλοιπα τμήματα της συνδεσμολογίας του εκρηκτικού μηχανισμού.

Αρμόδιες πηγές του Κοινοβουλίου, πάντως, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι ο φάκελος με τα εκρηκτικά, που κατέληξε στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου, «πέρασε» από τα μηχανήματα της Βουλής, καθώς επίσης και πως άνθρωπος της ασφαλείας του προσήλθε να παραλάβει την αλληλογραφία.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, η αλληλογραφία του πρώην πρωθυπουργού και διοικητή της ΤτΕ δεν περνάει από τη Βουλή, εκτός εάν αυτό ζητηθεί επικουρικά από την προσωπική του φρουρά και πάλι υπό συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες που ισχύουν κατόπιν εντολής του Φρουράρχου για κάθε αστυνομικό που δεν ανήκει στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής.

Κατά άλλες πληροφορίες, το πρωτόκολλο προβλέπει ότι οι φάκελοι που φτάνουν στο σπίτι του μεταφέρονται στη Βουλή για έλεγχο, ενώ η υπόλοιπη αλληλογραφία ελέγχεται στα μηχανήματα της Τράπεζας της Ελλάδας.

Από την πρώτη έρευνα, φαίνεται πως το πακέτο περιείχε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης για πυροτεχνήματα χωρίς πυροκροτητή – γεγονός που έκανε ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό του – ενώ ο μηχανισμός ήταν πανομοιότυπος με αυτούς που περιείχαν τα τρομοδέματα που εστάλησαν τον περασμένο Μάρτιο από τους «Πυρήνες της Φωτιάς» στον Σόιμπλε, στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, καθώς και άλλους οκτώ που εντοπίστηκαν τις επόμενες ημέρες, στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ στο Κρυονέρι.

Σχετικά με αναφορές για τη μειωμένη φρουρά του κ. Παπαδήμου, από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι πράγματι, είχε 12 άτομα φρουρά, που μειώθηκαν σε οκτώ, στο πλαίσιο της γενικότερης μείωσης των αστυνομικών ασφαλείας, από όλους τους στόχους, για την ενίσχυση της αστυνόμευσης.

Διευκρινίζουν, όμως, ότι η φρουρά του κ. Παπαδήμου αποτελείται από καλά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες φύλαξης του πρώην πρωθυπουργού και τονίζουν ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, η μείωση δεν επηρέασε το γεγονός.

Εκτός κινδύνου ο Λουκάς Παπαδήμος

Στο μεταξύ ο Λουκάς Παπαδήμος παραμένει σε σταθερή κατάσταση νοσηλευόμενος στον Ευαγγελισμό, εκτός κινδύνου, με την υγεία του να μην εμπνέει ανησυχία στους θεράποντες ιατρούς.

«Ο ασθενής κύριος Λουκάς Παπαδήμος είναι αιμοδυναμικά σταθερός. Έχει καλή γενική κατάσταση και εξέλιξη των τραυμάτων του είναι ομαλή. Για το επόμενο 24ωρο θα παραμείνει νοσηλευόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Ο κ. Παπαδήμος υπεβλήθη σε διπλή χειρουργική επέμβαση καθαρισμού στο δεξί μηρό, όπου φέρει και τα μεγαλύτερα τραύματα. Παράλληλα, προσπαθεί να συνέλθει από το ισχυρό σοκ που υπέστη από την τρομοκρατική επίθεση.

Όσον αφορά τους δύο συνοδούς του, που επίσης τραυματίστηκαν από την έκρηξη, έλαβαν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και έλαβαν εξιτήριο σε «καλή γενική κατάσταση», με οδηγίες για ιατρική επανεκτίμηση σε μια εβδομάδα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/285793-Problematismos-sten-EL-AS-gia-ta-aorata-ekrektika-ton-tromokraton ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...