Πρωτογενές πλεόνασμα – «Μαμούθ» 4% ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ!

Κοντά στο 4% θα είναι το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, που θα ανακοινώσει την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, σχεδόν επτά φορές πάνω από τον στόχο του μνημονίου, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών! Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα, στις 12:00 το μεσημέρι, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Παρά την μεγάλη υπέρβαση του στόχου (0,5% για το 2016), σύμφωνα με το ξένο πρακτορείο, η επίδοση δεν «πείθει το ΔΝΤ» το οποίο συνεχίζει να επιμένει στην θέση του, ότι είναι ανέφικτα τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% σε μεσοπρόθεσμη βάση. Στο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου αφορούν την περίοδο μετά το 2018, καθώς στο βασικό σενάριο που εξετάζουν στην Ουάσινγκτον η Ελλάδα είναι αδύνατο να διατηρήσει ρυθμό πάνω από 3%. Μία θέση που φάνηκε τόσο στην έκθεση «Fiscal Monitor» του ΔΝΤ που ανακοινώθηκε εχθές, όσο και στις δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η αντίρρηση του Ταμείου, εστιάζεται στο ότι το πλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς, είναι αποτέλεσμα έκτακτων μέτρων και όχι της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κάτι που δεν εξασφαλίζει την συνέχειά του στα επόμενα έτη. Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το ύψος του πλεονάσματος θα αποτελέσει και μοχλό για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αφού όσο μεγαλύτερο είναι το πλεόνασμα, τόσο λιγότερη παρέμβαση στο χρέος θα είναι αναγκαία.

Πρακτικά, σε αυτή τη βάση οι Ευρωπαίοι δανειστές, που προσπαθούν να αποφύγουν μία σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την μεγάλη επιτυχία του 2016, ως απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται σημαντική μείωση του χρέους, τουλάχιστον όχι πριν το τέλος του προγράμματος.

«Θετική εξέλιξη η αναθεώρηση των προβλέψεών του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο σε προηγούμενη έκθεσή του, είχε εκτιμήσει 33 φορές κάτω από το ύψος που το ίδιο το Ταμείο ανακοίνωσε χθες». Τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών.

Λαγκάρντ: Ανέφικτος ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% σε ορίζοντα 10ετίας

 Ανέφικτο για την Ελλάδα να συντηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια, ξεκαθάρισε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση για την Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εκφράζοντας την πάγια θέση της, η “Σιδηρά Κυρία” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ότι «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι’ αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Κατά την Σύνοδο, η κυρία Λαγκάρντ θα κληθεί να βρει την “χρυσή τομή” με τους Ευρωπαίους δανειστές και κυρίως το Βερολίνο, που επιμένει σε δεκαετή περίοδο υψηλών στόχων για την ελληνική Οικονομία. Παράλληλα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, θέμα για το οποίο το Ταμείου θεωρεί προϋπόθεση την συμφωνία, πριν συμφωνήσει στην συμμετοχή του, στο ελληνικό πρόγραμμα. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο κομμάτι των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα, η ίδια επισήμανε ότι υπάρχει πρόοδος , αλλά αυτές πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν». Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχώρισε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού την οποία χαρακτήρισε απολύτως απαραίτητη, προσθέτοντας πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του τομέα Δημοσιονομικών του Ταμείου, κ. Βίτορ Γκασπάρ είπε αναφερόμενος στο θέμα των πλεονασμάτων, ότι η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι προσωρινή και πως τελεί υπό αναθεώρηση. Αυτό καθώς «δεν έχουμε τελικά μεγέθη αλλά εκτιμήσεις για το 2016», όπως είπε.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2016 θα γίνει σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι, και την Δευτέρα, τα στοιχεία θα επιβεβαιωθούν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Σύμφωνα με τον κύριο Γκασπάρ, αν το 3,3% επιβεβαιωθεί, τότε θα έχει ξεπεραστεί σημαντικά ο αρχικός στόχος του  0,5%, αλλά αυτή η υπέρβαση θα έχει βασιστεί σε προσωρινά μέτρα και αυτό είναι ο λόγος που το Ταμείο επιμένει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, ρεαλιστικός στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων είναι το 1,5% και όχι το 3,5%, αλλά όλα αυτά όπως είπε στη βάση ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο.
 

Ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, λέει η Κομισιόν

O στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% της ελληνικής Οικονομίας, από το 2018 και μετά θα επιτευχθεί όπως έχει συμφωνηθεί, ξεκαθάρισε η  εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ, από τις Βρυξέλλες, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση του Τύπου. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η ελληνική Οικονομία, θα επιτύχει τους στόχους της όπως προβλέπεται στο αναθεωρημένο μνημόνιο και ότι δεν χρειάζεται μείωσή τους, κάτι το οποίο ζητά το ΔΝΤ.

Μετά τη Σύνοδο θα επιστρέψει το «κουαρτέτο» στην Αθήνα

 Σχετικά με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, η κυρία Μπράιτχαρτ είπε ότι ετοιμάζεται η επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα, αλλά προς το παρόν, δεν έχει αποφασιστεί μία «συγκεκριμένη ημερομηνία». Επίσης, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση το «συντομότερο δυνατό», γιατί η  ελληνική οικονομία βρίσκεται εύθραυστη κατάσταση .

Τον Μάιου οι προβλέψεις της Κομισιόν

 Για τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχετικά με την πορεία της Οικονομίας, την ανάπτυξη, την επίτευξη των στόχων και τα πλεονάσματα, η ίδια επανέλαβε την θέση της Κομισιόν, ότι λαμβάνονται υπόψη και ότι η Ε.Ε. θα δημοσιεύσει τις δικές της προβλέψεις τον Μάιο. Οι ευρωπαϊκές προβλέψεις θα περιλαμβάνουν και τα επίσημα στοιχεία που θα ανακοινώσει την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ για το 2016, αλλά και τα στοιχεία που θα προκύψουν από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.
 

Συνάντηση Γιούνκερ – Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον

Το ενδιαφέρον γύρω από την διαπραγμάτευση για το ελληνικό θέμα, έχει μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον, για την οποία αναχωρεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που θα έχει συνάντηση και με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.   Το ελληνικό ζήτημα, και ειδικότερα οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τη διευκρίνιση των οποίων ζητά το ΔΝΤ, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της εν λόγω συνάντησης αλλά και άλλων συναντήσεων, μεταξύ των πρωταγωνιστών της διαπραγμάτευσης,

Σειρά επαφών θα πραγματοποιήσει το οικονομικό επιτελείο, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Στις επτά συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που βρίσκονται στην αμερικανική πρωτεύουσα,  ξεκινούν με την κρίσιμη συνάντηση, με την Γενική  Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπου αναμένεται να τεθεί το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στη χρηματοδότηση του ΔΝΤ προγράμματος και το καυτό θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το πρόγραμμα των συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου (σε ώρα Ελλάδος) έχει ως εξής:

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

16:00  Κριστίν Λαγκάρντ Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

16:30  Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πρόεδρος του Eurogroup.

20:10   Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

20:45   Μισέλ Σαπέν, Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

20.40  Αντί Μπακόλ, Βοηθός Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

21.30  Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων  της Ε.Ε.

00.15  Πολ Τόμσεν, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης ταξιδεύουν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, με στρατηγική τη συνολική συμφωνία. Μετά και την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι στόχος είναι η συμφωνία στις 22 Μαΐου, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, τονίζουν ότι η αποστολή στην Ουάσινγκτον  θέλει συμφωνία σε μέτρα και αντίμετρα, να ξεκαθαρίσουν τα μέτρα για το χρέος και την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μία τέτοια συμφωνία, είναι ικανή να ανοίξει τον δρόμο για την συμμετοχή της χώρας στην Ποσοτική Χαλάρωσης (Q.E.) της ΕΚΤ και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές, ότι ετοιμάζεται η ελληνική επιστροφή στις αγορές.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/280151-Protogenes-pleonasma-Mamoyth-4-anakoinonei-e-ELSTAT ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...